HTC First oficiálně: první opravdový Facebook telefon je na světě

11

Čekali jste na bájný Facebook phone? Nové HTC First je prvním z takových telefonů, obsahuje totiž nové prostředí Facebook Home, běžící nad Androidem. Jinak se jedná o telefon střední třídy s 4,3palcovým HD displejem, 5Mpx fotoaparátem a další slušnou výbavou. Přečtěte si kompletní představení nového telefonu, u kterého se vše točí kolem Facebooku.

Facebook se rozhodl svoji novou platformu Home distribuovat dvěma způsoby. Dá ji jednak k dispozici ke stažení prostřednictvím Google Play pro stávající telefony, nejdříve pro vybrané telefony Samsung a HTC, postupně pro další starší modely, druhým kanálem pak bude dohoda s výrobci mobilů, kteří Facebook Homem osadí své přístroje již od výroby. V seznamu výrobců najdeme i HTC, které přichází vůbec s prvním přístrojem tohoto druhu s příznačným názvem First. Jakou výbavu má první Facebook telefon, který vás děním z modré sociální sítě zahltí na každém kroku?

Vyvážená výbava na úrovni

HTC First má papírově velmi slušné parametry a potencionálně bude mít rozhodně šanci poprat se s konkurencí o dobré prodejní výsledky. Spadá totiž do kategorie dobře vybavených smartphonů střední třídy se střízlivými rozměry, která v poslední době spíše ustupuje 5palcovým obrům.

Jeho displej typu Super LCD 3 s rozlišením 1280×720 pixelů a výbornou jemností 341 ppi by mohl patřit mezi aktuální špičku. Čipová sada Snapdragon 400 od Qualcommu s dvoujádrovým procesorem o taktovací frekvencí 1400 MHz a grafickým čipem Adreno 305 by měla být jistě zárukou dostatečného výkonu. Dále nechybí ani 1 GB operační paměti RAM. Vnitřní paměť má kapacitu 16 GB. O paměťových kartách však nepadla ani zmínka, takže s největší pravděpodobností příslušný slot přítomen nebude, což bude rozhodně pro mnohé potencionální uživatele citelný nedostatek.

Z hlediska softwaru telefon obsahuje operační systém Android verze 4.1 Jelly Bean. Uživatelskou nadstavbu Sense UI tak, jak jste od HTC zvyklí, však v tomto případě nečekejte. Fungovat zde totiž bude zcela jiné prostředí Facebook Home, tedy launcher, nebo chcete-li soubor různých aplikací, jejichž základem je domovská obrazovka s fotografiemi z Facebooku, kde se rovněž průběžně budou zobrazovat různé upozornění z této sociální sítě. Více o celé platformě Facebook Home si můžete přečíst v našem článku - Facebook představil Home: kompletně změní váš Android.

Kromě dalšího se HTC First zařadí také mezi telefony s výbornou konektivitou. Ta v jeho případě obsahuje kompletní sestavu od Bluetooth, přes čip NFC až po 2G, 3G a dokonce i rychlé LTE mobilní datové přenosy. Za zmínku určitě stojí také ještě třeba 5 Mpx fotoaparát s autofocusem, LED diodou a světelností F2.0, schopný navíc nahrávat video až v rozlišení Full HD, nebo Li-pol baterie s kapacitou slušných 2000 mAh.

Cena příznivá, dostupnost nejasná...

HTC First bude startovat už tento měsíc v USA u tamního operátora AT&T, který získal od HTC exkluzivní smlouvu. Cena se smlouvou bude činit 99 dolarů, tedy asi necelé 2 tisíce korun. Nedotovaná cena činí v přepočtu 11 tisíc Kč včetně DPH. To ale jen pro zajímavost. Vás určitě více bude zajímat cena v Evropě. Zde se novinka tak, jak tomu obvykle u mobilní elektroniky obecně většinou bývá, začne prodávat nejdříve na nejdůležitějším trhu ve Velké Británii. Operátoři Orange a EE budou novinku nabízet za cenu v přepočtu cca. 9 tisíc korun, což rozhodně nezní vůbec špatně. Záhadou je ale prozatím, kdy HTC hodlá na starý kontinent model First přivézt a v jakých dalších zemích a kdy se objeví. Doufejme, že to výrobci nebude příliš trvat.

Technické parametry HTC First

Kompletní specifikace
Konstrukce125,6 × 64,9 × 9 mm, 124 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 3, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 8930A, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1,02 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ2 2013, 10 000 Kč
Diskuze ke článku
Aloha
Ten telefon má super rozměry, něco takoveho bych chtěl s WP, ale hezčí :)
Michal
Střední třída za 9-10 tisíc ? ... to už si radši koupit S3
sargis
FB phone by som si skor predstavoval s HW klavesnicou, rychlym spustenim fotaku, vydrzou baterky....
Alfréd
nevím, čím by mohl zaujmout

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze