Facebook představil Home: kompletně změní váš Android

Zástupci největší sociální sítě světa dnes sezvali do kalifornského Menlo Parku novináře za účelem představení novinek. Dlouho se spekulovalo, co se chystá. Nyní světlo světa spatřily dvě novinky. První z nich je Home, služba, kterou si zapamatujeme jako Facebookový launcher. Co vše přesně zvládne a bude mít vůbec smysl?

Mark Zuckerberg měl dnes spolu se svými kolegy opravdu důležitý den. Nakonec sice nepředstavil mýty opeřený Facebook Phone s upraveným Androidem (objevilo se jen HTC First níže popisovaným Home), i tak ale určitě novinky, se kterými na pódium přišel, stojí za to, abychom vám je zde přetlumočili. Jako první přichází služba Home, která představuje další velký krok Facebooku vstříc mobilnímu světu. Jedná se o platformu, která se skládá z několika částí, které spolu tvoří zajímavý celek.

TIP! HTC First oficiálně: první opravdový Facebook telefon je na světě

Co tedy to Home vlastně je? Nejlépe to lze vystihnout jako launcher, nadstavbu či plug-in do systému, který povýší zážitek z Facebooku na vyšší úroveň a změní řadu věcí, od zamykací obrazovky, domovské obrazovky, menu až po další aspekty. Integrace je velmi hluboká a v podstatě zcela nahradí původní prostředí telefonu. Pojďme se na jednotlivé novinky Facebook Home podívat podrobněji.

1. Cover Feed

Potom, co si do svého telefonu nainstalujete Facebook Home, se začnou dít věci. Namísto klasické zamykací obrazovky se vám po stisknutí vypínacího tlačítka zobrazí velký náhled libovolné nové fotografie od některého z vašich přítel na Facebooku. Pokud potáhnete gestem prstu z prava do leva, zobrazí se vám další a tak dále. Na fotku stačí dvakrát poklepat a již má váš „lajk“. Jednoduše k ní také můžete ihned přidat komentář. Pokud telefon odemknete a dostanete se na domácí obrazovku, objeví se vám v dolní části tlačítka pro vstup do Facebook Messengeru, multitaskingu a také tlačítko pro vyvolání menu aplikací. V samotném spodku přesně na středu je kulatý náhled vaší profilové fotografie. Službu s názvem Cover Feed přiblíží také následující video.

2. Chat Heads

Další funkce s označením Chat Heads je také celkem zajímavá. Funguje to tak, že kdykoliv vám přijde zpráva na Facebook chatu (funguje dokonce i pro SMS zprávy), objeví se vám na obrazovce malá hlava, či přesněji kulatá profilová fotografie daného přítele spolu s bublinou odeslaného textu. Pokud na ni kliknete, objeví se vám náhled jakési miniaplikace, kde můžete snadno odpovědět bez toho, abyste museli ukončit vlastní aplikaci, ve které se právě nacházíte. Odhadujeme, že toto bude jeden z největších taháku celé nové platformy Facebook Home, jedná se totiž skutečně o něco nového.

3. Notifikace

O úpravě klasické domovské obrazovky, kdy je tato nahrazena fotografiemi z Facebooku, jsme již psali výše. Ještě však musíme zmínit, že se na tomto pozadí odehrává jedna další důležitá věc. Spolu s aktivitou vašich přátel na Facebooku, například když „Jan Novák okomentuje vaši fotografii Karlova mostu“, se také na domácí obrazovce projeví tato aktivita ve formě notifikace. Tato veškerá příchozí upozornění z Facebooku ale nemusíte postupně odklikávat, stačí je pouze známým gestem do strany uklidit stejně, jako to nyní znáte z notifikační lišty Androidu. To je možná na první pohled maličkost, nicméně bude zajisté velice ceněna zejména více aktivními uživateli s větším množstvím podobně aktivních přátel.

Kdy a pro koho?

Alternativní launcher, soubor aplikací či chcete-li třeba nová platforma od Facebooku s názvem Home bude ke stažení na Google Play Storu od 12. dubna, nejdříve pro uživatele z USA, poté se rozšíří i do dalších lokalit. Jedná se opravdu o velmi masivní zásah do systému a v podstatě změní podobu celého prostředí. Zvoliti si ale například můžete podobu menu s aplikacemi, případně bude podle všeho možné omezit Facebook Home pouze na zamykací obrazovku a další prvky a zbytek prostředí nechat v původní podobě. To však Facebook na tiskové konferenci neukázal a nevysvětlil zcela jasně, a tyto aspekty postupně vyplavou na povrch v dalších hodinách a dnech.

Ke stažení brzy z Google Play

Zpočátku budou podporovány pouze telefony, konkrétně se jedná o HTC One a One X+ a Samsungy Galaxy S 4, Galaxy S III a Galaxy Note II. Další podporované smartphony a také tablety by měly následovat později, o tabletech se mluví v horizontu měsíců. Smlouvu s Facebookem na telefony s předinstalovaným Homem již podepsali Samsung, HTC, Sony, Huawei, Alcatel, Lenovo a ZTE. HTC již také svůj první model First s novým, "modrým launcherem" představilo na stejné tiskové konferenci s Facebookem, a to dokonce ústy svého CEO Petera Chou. Nový HTC First bude v USA dostupný od 12. dubna, přičemž nedotovaná cena činí v přepočtu 11 tisíc Kč včetně DPH. Telefon se má dostat také do Evropy, přesné dostupnosti ani ceny ale zatím známé nejsou.

Zdroje: techcrunch.com, gsmarena.com, thenextweb.com, androidcentral.com

Diskuze ke článku
Hadas
Až budu velkej, tak si to určitě pořídím :-)))
petr
no moc se mi to nelibi
Tomáš
Jak někdo může mít zážitek z facebooku? Během těch 4 let, co jsem ho měl, se můj zážitek s každým "vylepšením" xichtbooku rapidně zhoršoval, až jsem ho před rokem deaktivoval. To byl asi můj nejhezčí zážitek z facebooku.
rv
Facebook phone mě sklamal.. vůbec se mi nelíbí, už tím, že nemá plnohodnotnou qwerty... za 11 tisíc bych si mohl koupit daleko lepší mobil než fb phone...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze