Vyzkoušeli jsme Android 4.0 pro Samsung Galaxy S II. Jaký je?

27

Před nedávnou dobou se majitelé špičkového zařízení Galaxy S II dočkali aktualizace na vyšší verzi Androidu Ice Cream Sandwich. Ve vlastnostech nové verze nechybí vyšší výkon, optimalizace, nové funkce nebo pozměněné prostředí. Co nás mile překvapilo a co naopak zklamalo? Čtěte dále náš článek.

Samsung Galaxy S II - oficiální fotografie
TIP: Čtěte recenzi Recenze Samsung Galaxy S II – šlechtic Android

Samsung Galaxy S II je největším prodejním trhákem jihokorejského výrobce a v nedávné době obdržel aktualizaci na novou verzi systému Android 4 Ice Cream Sandwich. Nová verze nám samozřejmě nemohla uniknout, podívali jsme se jí na zoubek, vyzkoušeli její funkčnost a zaměřili se na změny, zlepšení a negativa. Testovaný software v Galaxy S II nese označení LP7 s verzí Androidu 4.0.3. Jedná se o první, oficiálně dostupnou verzi skrze program Kies.

Samsung Galaxy S II - živé fotografie

TIP: Jaké změny přináší nový Android ICS? Čtěte Nový Android 4.0 Ice Cream Sandwich: přehled novinek

Optimalizace a výdrž

Nejdříve se zaměřím na obecné změny, které přináší samotná nová verze systému. Prvně zmíním navýšení výkonu a optimalizaci systému. Telefon by oproti starší verzi Gingerbreadu měl být rychlejší a svižnější. Podle benchmark testů skutečně došlo k nárůstu výkonu.

Výkonnostní testy v benchmark programech zleva - Smartbench 2012, Quadrant, Linpack single a multithread, CF-Bench a BrowserMark

Z praktického hlediska jsme ovšem zaznamenali pomalejší reakce, které byly citelné zvláště při pohybu v hlavním menu a v podnabídkách. I spuštění a práce s multitaskingem by mohla být rychlejší. Co se něj týče, došlo k výraznému posunu. Nová verze již nezobrazuje pouze pár posledně spuštěných aplikací, ale ukazuje všechny aplikace přehledně pod sebou. Mezi aplikacemi může uživatel listovat a jednotlivě nebo hromadně je ukončovat.

Grafické prostředí se příliš nezměnilo. Hlavní menu je beze změn a podnabídky jsou lehce pozměněné. Potěší sjednocené možnosti zálohy i pokročilé možnosti pro vývojáře a technicky nadané uživatele

Dalším pozitivem nové verze byla měla být zlepšená pohotovostní výdrž. My jsme ovšem žádné zlepšení nezaregistrovali, ba naopak podle nás i ostatních ohlasů z internetu se výdrž o něco zhoršila. Nicméně věříme tomu, že další verze 4.0.4 přinese slibované zlepšení.

Datové technologie a zabezpečení

V oblasti datových technologií je hned několik novinek. Užitečnou pomůckou je vestavěný nástroj, měřící spotřebu internetových dat. Při jeho aktivaci vidíme, kolik jsme prosurfovali mobilních dat i dat přes bezdrátovou síť. Nastavit si můžeme limit, po jehož dosažení nás telefon upozorní. Vyčerpaná data přehledně zobrazuje barevný graf. U každého typu dat vidíme, která data si jaká aplikace „ukousla“. Mezi velké žrouty patří jak internetový prohlížeč, tak prohlížeč YouTube.

Multitasking nyní prošel výraznou změnou. Aplikace pro měření spotřeby spotřebovaných dat. Nová uzamykací obrazovka a podoba notifikační lišty

Datovou inovací je podpora technologie Wi-Fi Direct. Tato technologie vychází z principu Bluetooth, jen je výrazně rychlejší. Slouží k odesílání dat v podstatně větší vzdálenosti a větší rychlosti, která teoreticky může činit až 150 Mb/s. My jsme se pokusili o přenos hudební mp3 skladby o velikosti 5 MB a její přenos trval zhruba tři sekundy. K využití této technologie je potřeba, aby obě zařízení disponovaly Wi-Fi Direct technologií.

V datových sítích je nově podpora Wi-Fi Direct. Telefon můžeme nově také odemknout za pomocí obličeje, který si předtím naskenujeme

Výrobce zapracoval i na bezpečnosti. Pokud nás omrzelo standardní odemčení telefonu pomocí pin kódu, můžeme si naskenovat vlastní tvář díky technologii Face Unlock. Při každém zapnutí telefonu pak přední fotoaparát bude požadovat naskenování tváře. Toto zabezpečení však není stoprocentní a dá se snadno obelstít. Není to ani příliš rychlé, takže po úvodních dnech s touto funkcí se určitě nakonec rádi vrátíte ke klasickému zabezpečení kódem. V možnostech zabezpečení je i volba vzdáleného sledování telefonu, což se hodí třeba při jeho ztrátě.

V internetovém prohlížeči můžeme zvolit anonymní režim, nastavit několik úrovní jasu či úsporných režimů či přepínat mezi běžným a inverzním režimem

U datových technologií zmíním jeden neduh. Tím je časté zamrzání bezdrátové sítě. Když jsem klikl v notifikační liště na Wi-Fi, občas nedošlo k aktivaci. Jediným řešením bylo restartovat telefon, což je díky aktualizaci na snadnější , protože po podržení vypínacího tlačítka se volba restarovat nyní nachází v kontextové nabídce.

Příval novinek zasypal internetový prohlížeč. Jeho minulá podoba je nenávratně pryč. Prostředí i grafika prošla změnou. V nastavení jsou nově rozšířené možnosti pro volbu jasu – automatický/manuální režim a tři stupně jasu pro úsporu baterie. Nechybí anonymní režim pro bezpečné prohlížení stránek. Ve výsledku prohlížená stránka nebude v telefonu uložena, nebude v historii, nebude se zobrazovat ve vyhledávání ani v našeptávání. Uživatelé s horším zrakem uvítají rozšířené možnosti pro nastavení velikosti písma a velikosti zobrazované stránky. Hodit se může také inverzní režim.

V praxi pracuje internetový prohlížeč na jedničku s hvězdičkou. Reakce jsou svižné, vykreslování i těch nejnáročnějších stránek je plynulé, podporovány jsou nejnovější standardy a problém není ani s Flashem. Díky Androidu 4.0 si navíc nově můžete stáhnout také betaverzi prohlížeče Chrome, který posouvá surfování na mobilu na další úroveň. Hodit se může například plná synchronizace záložek s vaším prohlížečem na PC.

Fotoaparát

Novinkami obdařil výrobce i fotoaparát. Videorekordér dříve pořizoval videa pouze s mono zvukem, s novou verzí už videím nechybí stereo ozvučení. Došlo i ke zlepšení výsledných fotografií a jejich barevnému provedení. Barvy jsou teplejší a fotografie jsou kontrastnější. Zamrzí ale zastaralé prostředí fotoaparátu.

Závěr

Naše dojmy z nové verze systému jsou víceméně vyvážené. Změn je opravdu požehnaně a potěší mnoho vylepšení a drobností. Klíčové změny jsou ale trochu zklamáním. Doufali jsme v odladěný a rychlý systém a lepší pohotovostní výdrž. Ano ta je u Galaxy S II nadprůměrná a ani v nové verzi si nemůžeme vyloženě stěžovat. Při mém používání je ale výdrž na hraně a už nehrozí, že by mi telefon vydržel den a půl plného provozu jako tomu bylo u Gingerbreadu.

Tak trochu jsme byli zklamáni i starým prostředím fotoaparátu, doufali jsme v novější verzi, která je součástí právě nového Androidu. Již nyní netrpělivě vyhlížíme novou verzi Androidu 4.0.4, která přinese odstranění chyb, zlepšení výdrže i lepší stabilitu přístroje. Co vy čtenáři, jak jste spokojeni s novou verzí Androidu na Samsungu Galaxy S II? Podělte se s námi i ostatními čtenáři v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
milda
Provedli jste po instalaci ics obnoveni tovarniho nastaveni? Ja vami popisovane problemy nemam
Hynek
Aktualizoval jsem dle postupů přes wifi. Mám telefon u O2. Data se stahovala asi na 4 části, vždy s restartem. Po dokončení instalace jsem se musel rozloučit se zámky displeje které mi vyhovovaly více než standard. Telefon je neuvěřitelně líný na reakce. Spuštění aplikací trvá okolo 2 vteřin. Některé neustále padají při spuštění (Meteoservis). Výdrž na baterku je kratší, při pohledu do aplikace "Baterie" je vidět, že systém si ukrajuje asi 2x víc než bylo se starou verzí. Přes den musím vypnout datové přenosy a zapínat je jen občas abych vydržel do večera (mám asi 60 min hovorů denně). Restarty kvůli kousnuté wifi potvrzuji také. Celkově strašné zklamání. Zlepšení jsem zatím nenašel ani jedno. Až na několik podrobnějších menu. Navíc si O2 do nové verze strčila otravnou aplikaci "Už vím proč", která nejde odstranit a navíc se stále hlásí o aktualizace. Kdo by si myslel, že jde o nějakou encyklopedii, tak je na omylu. Je to jen prezentace výhod "internetu v mobilu" od O2.
Jindra
Výdrž baterie se určitě nezlepšila, je spíš horší. Dříve zcela stabilní telefon je lehce nestabilní - potvrzuji problémy s wifi. jako plus možnost hlasového a video volání s gtalk. celkově minus.
freeman
Mne na Android 4.0 pri SGII vadí na úvodnej obrazovke nápis o odomknutí obrazovky a kontakty ktoré nie sú súčasťou pri klasickom vytáčaní.
PS.: Či to je chyba Android 4.0 neviem ale mobil mi mesiac po inštalácie úplne samovoľne "klakol" a teraz je autorizovanom servise. Uvidíme aké bude vyjadrenie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze