Vyhlášení slepého testu o nejlepší fotomobil roku 2020! Odhalili jste záludnost?

Včetně výsledků čtenářského hlasování
Vyhlášení slepého testu o nejlepší fotomobil roku 2020! Odhalili jste záludnost?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Mezi srovnávanými smartphony nechyběl iPhone 12, Huawei Mate 40 Pro, Samsung Galaxy S20 Ultra nebo Sony Xperia 1 II
  • Do testu jsme zařadili také dva kompaktní fotoaparáty v různých cenových relacích
  • Nenechte si ujít výsledky čtenářského hlasování

Na letošní Vánoce jsme pro vás přichystali slepý fototest, v němž jste mohli hlasovat o nejlepší snímky ze sedmi vzorků. Kromě nejlepších fotomobilů na trhu jsme do testu zařadili také jednu, respektive hned dvě záludnosti. Nyní prozradíme, o jaké chytáky se jednalo a které snímky náleží kterému zařízení.

Nejen smartphony, ale i fotoaparáty

Do testu, v němž jsme z fotografií odstranili EXIF data, jsme zařadili celkem sedm vzorků, pouze pět z nich však patřilo smartphonům. Pro zajímavost jsme mezi fotografie umístili také snímky z běžných fotoaparátů. V jednom případě se jednalo o superkompaktní fotoaparát Sony CyberShot DSC-WX220, jenž disponuje 18,2Mpx CMOS Exmor R snímačem o velikosti 1/2,3" a také procesorem Bionz X. Navíc dokáže pokrýt ohnisko v rozsahu 25 až 250 milimetrů, v našem případě jsme však využili pouze 25mm ohniskovou vzdálenost. Tento fotoaparát je stále možné zakoupit, přestože byl představen již před několika lety, a to za výrobcem doporučenou cenu 4 990 Kč.

Druhým chytákem byl také kompakt, tentokrát však lépe vybavený model Sony CyberShot DSC-RX100 VII, který se běžně prodává přibližně za 30 tisíc Kč, což je srovnatelná cena s většinou vlajkových smartphonů. Tento model se chlubí ohniskem 24 až 200 milimetrů (opět však bylo využita pouze 24mm ohnisková vzdálenost), navíc má superrychlé automatické zaostřování s fázovou detekcí, výklopný dotykový displej a 20,1Mpx CMOS Exmor snímač typu 1.0 (13,2 mm × 8,8 mm). Jedná se tedy o velmi dobře vybavený kompakt vhodný i pro profesionály.

Níže najdete klíč ke všem vzorkům:

Metodika testování

U smartphonů, jak jsme uváděli i v původním článků, jsme fotili na automatiku, což jsme praktikovali i u fotoaparátů. V případě modelu DSC-WX220 byl zvolen režim Inteligentní auto, u fotoaparátu DSC-RX100 VII pak Auto skrze otočný ovladač. Fotoaparáty i smartphony jsme nechali automaticky zaostřit a během focení (ani u výsledných snímků) jsme nijak neupravovali barevnost, jas, kontrast, případně dynamický rozsah. Kromě denních snímků jsme vyfotili rovněž několik fotografií za šera či v noci. Některé smartphony na automatiku v takovém případně mírně prodloužily expozici, dedikovaný noční režim jsme však nikdy nezapínali (pokud jím zařízení disponovalo). Kvůli rozlišným ohniskovým vzdálenostem mohou být záběry mírně větší/menší.

Výsledky čtenářského hlasování

Hlasování se zúčastnilo několik stovek čtenářů, z nichž menší část rozeznala, že záludností je klasický fotoaparát. To bylo možné rozpoznat i podle poměru stran 3:2, který je pro hlavní snímač smartphonů nevšední. Jiní respondenti se naopak domnívali, že všechny snímky pochází z jednoho zařízení, které bylo při pořizování snímků různě nastaveno.

Jako nejlépe fotící zařízení byl vyhodnocen vzorek 2 (iPhone 12 mini) a 1 (Huawei Mate 40 Pro), jak dopadly další vzorky můžete zjistit z přiloženého grafu. Účelem fototestu bylo zjistit, které zařízení podle čtenářů fotí nejlépe na automatiku bez manuálních úprav nastavení.


Do komentářů nám nezapomeňte napsat, jestli se vám z neoznačených snímků podařilo odhalit jejich původce, případně jestli vás výsledky překvapily.

Ukázky snímků z jednotlivých zařízení

Huawei Mate 40 Pro
iPhone 12 mini
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Sony CyberShot DSC-RX100 VII
Sony CyberShot DSC-WX220
Xiaomi Mi 10T Pro
Sony Xperia 1 II
Za zapůjčení iPhonu 12 mini děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si smartphone můžete zakoupit.
Diskuze ke článku
Martin Vinduška
Martin Vinduška
Redakce tu měla nechat původní komentáře, aby si nafackovali ti klauni, kteří všechny fotky hejtovali jako přehlídku smartfonove ubohosti, co nikdy nebude fotit ani jako kompakt za nekolik tisic, a on mezi nima byl jeden skoro za 40 :))))))
petr dvorak
petr dvorak
Kde je ten jeliman Jeliman? Schválně jsem si znovu přečetl znovu to jeho rozumování. Teď by se měl postavit s kýblem popela a začít si ho sypat na hlavu.
Hanz S
Hanz S
já za vítěze považoval vzorek 1, jen jsem si tedy nebyl jistý, jestli se jedná o Mate 40 nebo iP12 Pro (je škoda, že ten jste do testu nezařadili)... jinak jestli foťák za skoro 40k produkuje takový hnus, tak to potěš koště - zkušený fotograf by z manuálního režimu asi vytěžil více, ale i na automatiku bych očekával kvalitu minimálně srovnatelnou s nejlepšími fotomobily (co na to řekne Jeliman?)

každopádně díky za test
Lukas Klima
Lukas Klima
Tady je v praxi vidět, kde se dá uplatnit vysoký výkon dnešních telefonů. Fotky pořízené telefony, to nejsou jen data ze snímače s drobnými úpravami. Během pořizování jedné fotografie, se toho děje opravdu hodně a tudíž se i z malé optiky a snímače, dají pořídit takové fotky. Klasický fotoaparát si takto nepomáhá, tam nehraje sw hlavní roli. S mobilem se dnes dají pořídit pěkné fotky, s foťákem udělám ale pořád lepší. Jenže tahej to furt sebou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze