Xiaomi Mi 10T Pro
recenze

Xiaomi Mi 10T Pro

Displej – to je, oč tu běží
6

Zatímco loňská řada Xiaomi Mi 9T zaujala velkým OLED displejem bez výřezu, výkonným hardwarem i stylovou vyjíždějící kamerkou, Xiaomi Mi 10T Pro se rozhodlo vydat mírně odlišným směrem. Novinka nabídne výkonný Snapdragon 865, 144Hz LCD displej i 108Mpx snímač. Má na to stát se novým prodejním hitem?

Pokukujete po smartphonu s výkonem vlajkových lodí, ale nechcete utrácet horentní sumy? Pak by vás mohlo zaujmout nové Xiaomi Mi 10T Pro, které má mnoho předností a pouze několik kompromisů. O jaké ústupky se jedná, a jestli by vás opravdu měly trápit, prozradím v této recenzi.

Xiaomi Mi 10T Pro – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Mi 10T Pro 128+8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce165,1 × 76,4 × 9,3 mm, 218 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2020,

Obsah balení: redukce i antibakteriální pouzdro

V elegantní černé krabičce čeká telefon, 33W napájecí adaptér, kabel typu USB-A/USB-C a sada příruček. Kromě zmíněného zde najdete rovněž redukci z USB-C na 3,5mm jack a průhledné ochranné pouzdro, které je zajímavé tím, že by mělo být díky nanočásticím stříbra antibakteriální.

Xiaomi Mi 10T Pro
Líbilo se nám
  • bohatý obsah balení včetně redukce a pouzdra

Konstrukční zpracování: je to sympaťák

Xiaomi Mi 10T Pro dorazilo na test ve stříbrné barevné variantě, která lahodí oku a díky matnému povrchu zad je také vcelku praktická. Konstrukce je, na rozdíl od Xiaomi Mi 9T Pro, zcela běžná, nečekejte tedy žádné vyjíždějící kamerky. Na druhou stranu Xiaomi odvedlo velmi dobrou práci a zařízení působí prémiově, i přestože za něj neutratíte celou výplatu. Nikde nic nevrže, nechybí ochrana Corning Gorilla Glass 5 (na zádech i vpředu) a čtečka otisků prstů umístěná na pravém boku (jež supluje vypínací tlačítko) má bleskurychlou odezvu.

Pochvalu zaslouží příjemná haptická odezva.

Staromilce potěší přítomnost infraportu, méně pak absence 3,5mm jacku či absence podpory paměťových karet (k dispozici je však slot pro dvě nanoSIM). Telefonu chybí také (oficiální) zvýšená odolnost a záda okupuje masivní modul fotoaparátu, kvůli kterému se zařízení na rovném povrchu houpe. To lze naštěstí (alespoň částečně) eliminovat nasazením dodávaného pouzdra, na velikosti modulu to však nic nemění. Pochvalu si zaslouží alespoň příjemná haptická odezva.

Xiaomi Mi 10T Pro je kvalitně zpracovaný telefon. Pokud vám nevadí větší rozměry (což je s ohledem na uhlopříčku displeje pochopitelné), hmotnost takřka 220 gramů či absence zvýšené odolnosti, věřím, že budete plně spokojeni.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • prémiové materiály
  • skvělá čtečka otisků prstů
  • ochrana Gorilla Glass 5
Nelíbilo se nám
  • masivní modul fotoaparátu
  • někomu může chybět zvýšená odolnost

Displej: Kam se poděl OLED?

Pravděpodobně nejzásadnější mezigenerační změnou je displej. Nejenže již není zcela prost výřezů a průstřelů, ale nově se jedná o technologii IPS LCD. Právě za obrazovku si přitom loňská řada Mi 9T vysloužila spoustu chvály. Proč se tedy výrobce k tomuto kroku uchýlil?

Xiaomi Mi 10T Pro

Zobrazovač je pochopitelně jednou z největších nákladových položek, proto tentokrát (vzhledem k ostatnímu hardwaru) padla volba na IPS LCD. Podle zástupce Xiaomi se navíc rozhodli dát přednost kvalitnímu IPS LCD panelu před průměrným OLED zobrazovačem. Záleží na preferencích každého uživatele, jestli je to dobře.

Použitý 6,67palcový panel se vskutku řadí mezi nejlepší IPS LCD obrazovky, se kterými jsem se setkal, bohužel má však také pro tuto technologii typický neduh. Tím je prosvítání v oblasti rámečků a také průstřelu, které je při zobrazení bílé barvy a při podrobnějším zkoumání viditelné. Naštěstí se nejedná o nic, co by uživatele rušilo při používání, je však potřeba podotknout, že u OLEDu by se toto nestalo.

Notifikační dioda je kvůli velikosti a umístění prakticky nepoužitelná.

Hlavní předností je pochopitelně 144Hz obnovovací frekvence, která zajistí extrémně plynulý obraz. Frekvenci si navíc můžete nastavit také na 60/90 Hz, což by se mělo promítnout na výdrži. Výrobce každopádně slibuje že díky technologii AdaptiveSync dokáže obrazovka rozpoznat, jaký typ obsahu si právě prohlížíte, podle toho frekvenci upravit, a šetřit tak baterii. Výrobce dokonce zašel ještě dál a u prohlížení videa dokáže dopočítat snímky, které vloží mezi standardních (zpravidla 24/30 snímků za sekundu), a vytvoří tak až 60FPS obraz. Tuto technologii možná znáte z televizorů, za nijak zvlášť užitečnou ji však osobně nepovažuji. Dále nechybí ani poměrně podrobné nastavení barevnosti displeje či maximální jas dostatečný i na používání telefonu venku. Rovněž minimální jas je příkladný, takže je komfortní telefon používat i v temném pokoji.

Xiaomi Mi 10T Pro

Režim Always-On vzhledem k použitému druhu panelu chybí, na přijaté notifikace vás však může upozornit krátké rozsvícení displeje. Při podrobném zkoumání si dokonce můžete všimnout i notifikační diody. Ta je ovšem tak miniaturní a ponořená do rámečku, že ji uvidíte pouze při přímém pohledu na displej. Právě kvůli tomu a také velikosti je prakticky nepoužitelná a výrobce se snad ani nemusel obtěžovat ji do zařízení integrovat.

Líbilo se nám
  • 144Hz obnovovací frekvence
  • podrobné možnosti nastavení
  • na svou kategorii kvalitní panel
Nelíbilo se nám
  • zbytečná notifikační dioda
  • prosvítání u okrajů

Zvuk: stereo

Xiaomi Mi 10T Pro přehrává zvuk kromě hlavního (spodního) reproduktoru také ze sekundárního repráčku/sluchátka. Výsledný stereo efekt potěší, stejně jako maximální hlasitost, basy by však mohly být výraznější. S kvalitou telefonních hovorů jsem během používání neměl problém, já i protistrana jsme se slyšeli jasně a zřetelně.

Líbilo se nám
  • stereo efekt

Výkon hardwaru: zde se nešetřilo

O výkon se stará Snapdragon 865 doplněný o 8 GB RAM typu LPDDR5 a 128GB úložiště UFS 3.1, z něhož zůstane po zapnutí dostupných přibližně o 20 GB méně. Jak již bylo uvedeno, zařízení nepodporuje paměťové karty. Výkon je zcela dostačující i na několik let dopředu, stejně tak jsem si nevšiml problému se zahříváním, a to ani při natáčení videa ve vysokém rozlišení nebo hraní náročnějších her.

Líbilo se nám
  • výkonný hardware
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět slot pro paměťové karty

Výdrž baterie: uspokojí i náročné

Uvnitř je 5 000mAh baterie, která bez problémů zajistí dvoudenní používání při méně náročném víkendovém tempu. Pokud se naopak rozhodnete telefon využívat naplno s vysokým jasem, maximální obnovovací frekvencí, častým používáním internetu, přehráváním videí a hraní her, můžete se spolehnout na jeden den. Níže si můžete prohlédnout rychlost nabíjení dodávaným 33W adaptérem. Bezdrátové nabíjení bohužel chybí.


Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • bezdrátové nabíjení by přišlo vhod

Konektivita: včetně infraportu

V oblasti konektivity se můžete spolehnout na podporu 5G sítí, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, NFC či infraport. Do cíle vás navede kromě GPS také systém GLONASS, BDS, QZSS i evropské Galileo.

Líbilo se nám
  • kompletní výbava včetně infraportu

Fotoaparát: 108 megapixelů i 8K video

Xiaomi Mi 10T Pro láká na 108Mpx snímač o velikosti 1/1,33" a světelnosti f/1.7 s optickou stabilizací, 13Mpx ultraširokoúhlý objektiv s clonou f/2.4 a 5Mpx makro senzor (rovněž s clonou f/2.4). Teleobjektiv sice schází, na druhou stranu zvládá mobil dvojnásobné bezztrátové přiblížení výřezem, podobně jako to dělají některé konkurenční telefony.

Kvalita hlavních snímků vás rozhodně nezklame, ať už budete fotit v nativním rozlišení 108 Mpx, nebo ponecháte defaultní nastavení a budete skládat 4 pixely do 1. Telefon však z blíže nespecifikovaných důvodů vytváří nikoliv 27Mpx, ale 25Mpx snímky. Obecně lze fotografie pochválit za pěkné barevné podání, dostatek detailů a slušný dynamický rozsah. V rozích si lze (což je u 108Mpx snímačů běžné) občas všimnout rozostření. Nechybí ani noční režim, který záběry slušně vysvítí, přestože ne tolik, jako je tomu třeba u vlajkových telefonů Huawei.

Ultraširokoúhlý objektiv má záběr široký 123 stupňů a za dobrých světelných podmínek dokáže vyfotit pěkné snímky, škoda však horšího dynamického rozsahu nebo nižší úrovně detailů. Makro kamerka si zaslouží pochvalu nejen za slušné 5Mpx rozlišení, ale také za podání barev. Pokud se vám podaří najít správnou ostřící vzdálenost, lze pořídit hezké snímky.

Bez aktivovaného a s aktivovaným nočním režimem.

Kromě výše uvedeného je možné natáčet 8K videa, avšak pouze o maximální délce 6 minut, nebo si pohrát s nastavením v PRO režimu. Čelní senzor má 20 Mpx a pro občasné pořízení selfie je zcela dostačující.

Líbilo se nám
  • slušné snímky z hlavního snímače
  • makro senzor se smysluplným rozlišením

Software: MIUI 12 se všemi pro i proti

Během používání byl v telefonu Android 10 s nadstavbou MIUI 12, která se chce v mnoha ohledech podobat iOS od Applu. Prostředí hýří všemi barvami, má spoustu možností podrobného nastavení i několik praktických aplikací pro optimalizaci systému či herního zážitku. Systém funguje svižně a v průběhu testování byly v telefonu dostupné zářijové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • zářijové bezpečnostní záplaty

Zhodnocení

Xiaomi Mi 10T Pro je zařízení vhodné zejména pro ty, kteří hledají co nejvyšší výkon za příznivou cenu a spokojí se s IPS LCD panelem. Spolehnout se mohou také na dlouhou výdrž, slušné fotoaparáty či rychlé nabíjení. Škoda snad jen zbytečné notifikační diody či absence paměťových karet. Ne každému také musí vyhovovat nadstavba MIUI.

Xiaomi Mi 10T Pro

Konkurence

Pokud se nechcete spokojit s IPS LCD panelem, může být zajímavou alternativou OnePlus 8T, který je rovněž vybaven procesorem Snapdragon 865 a nabízí špičkové prostředí OxygenOS.

OnePlus 8T 8 + 128 GB

Rozměry160,7 × 74,1 × 8,4 mm, 188 g
DisplejAMOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB
Akumulátor4 500 mAh

Zajímavou volbou může být také Samsung Galaxy S20 FE, který se chlubí certifikací IP68 i 120Hz AMOLED panelem.

Samsung Galaxy S20 FE

Rozměry159,8 × 74,5 × 8,4 mm, 190 g
DisplejAMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh
xiaomi-mi-10t-pro
Klady
  • 144Hz obnovovací frekvence obrazovky
  • dlouhá výdrž + rychlé nabíjení
  • slušná fotovýbava
  • výkonný hardware
  • bohatý obsah balení
  • stereo reproduktory
  • prémiové zpracování
Zápory
  • prosvítání u IPS LCD displeje
  • absence zvýšené odolnosti
  • bez podpory paměťových karet
  • zbytečná notifikační dioda
Diskuze ke článku
NogaCorp
NogaCorp
Neurazte sa, ale takú odfláknutú recenziu som už dlho nečítal. V podstate len technická špecifikácia uvedená do viet a súvetí. Žiadne osobné pocity, objektívne merania, prípadne porovnania. Škoda...
David Nagy
David Nagy
Taky sem ocekaval testy fotoaparatu a clonovani 🙁. Nemluve o velke kampani Xiaomi na tenhle model s 256GB ulozistem, ktery sem si predobjednal u T-Mobile a jak vsechny Eshopy zmenily datum dostupnosti na konec listopadu 2020 tak i T-Mobile to potvrdil. Duvod operat nevi, pry se mam obratit na Xiaomi zastoupeni a ty zase rikaji ze nevidi do karet operatorum 🤷‍♂️ tak kdo z koho dela blbce.
Tomáš Dvořák
Tomáš Dvořák
PO půlročním používání tohoto telefonu utíkám od Xiaomi pryč. Zprvu se zdálo všechno super, ale v systému občas narážím na nějaké maličkosti, které mě zdržují od práce a to se mi u Huawei mate 20 pro nestávalo. Jedná se : nemůžu garmin hodinkami najít telefon, nemůžu z auta ovládat, pouštět muziku, telefon se rozsvěcí při volání, občas se zasekne apka a musím jí ručně vypnout a to jsou detaily co fakt nechci řešit a tady to prostě občas řešit musíte. Jinak za ty peníze skvělý telefon, ale má to ale.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze