Huawei Mate 40 Pro
recenze

Huawei Mate 40 Pro

Talentovaný outsider
9

Huawei Mate 40 Pro je po technické stránce skvěle vybaveným telefonem, stačí to však (s přihlédnutím k nemalé ceně) k zaručení úspěchu na trhu? Na nelehkou otázku odpovím v této recenzi.

Huawei se řadí k jedněm z největších inovátorů ve světě mobilních telefonů. Jako první představil reverzní bezdrátové nabíjení nebo třeba reproduktor ukrytý v USB-C konektoru. Obě zmíněné vlastnosti navíc u Huawei Mate 20 Pro. O to více mě zajímalo, jak se povedl nejnovější přírůstek do řady Mate s označením Huawei Mate 40 Pro.

Huawei Mate 40 Pro – videorecenze

Technické parametry Huawei Mate 40 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce162,9 × 75,5 × 9,1 mm, 212 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,67" (2 772 × 1 344 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 9000, CPU: 1×3,13 GHz + 3×2,54 GHz + 4×2,05 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ano, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2020, 33 999 Kč

Obsah balení: šetříme přírodu (?)

Jak se Huawei v posledních dnech nechal slyšel, z environmentálních důvodů do krabičky nepřibalí pouzdro. Samozřejmě je diskutabilní, jak moc se tento krok podepíše na zdraví naší planety, na rozdíl od Applu se však stále můžeme spolehnout na 66W adaptér, kabel USB-A/USB-C i drátová sluchátka.

Huawei Mate 40 Pro
Líbilo se nám
  • nechybí adaptér, kabel či sluchátka
Nelíbilo se nám
  • tentokrát bez pouzdra

Konstrukční zpracování: vymyká se normám

Huawei Mate 40 Pro je díky stylové zadní straně snadno rozpoznatelný už na první pohled. Sídlí zde totiž kruhový modul fotoaparátu, v jehož středu je logo společnosti Leica, která se na vývoji fotoaparátů rovněž podílela. Kruhový modul byl údajně inspirován obrázkem černé díry. Kromě originality má ještě jednu podstatnou výhodu – zařízení se totiž na rovném povrchu nehoupe.

Záda mají stříbrnou povrchovou úpravu, která však hází odlesky všech barev dle úhlu dopadajícího světla. Díky tomu vypadá telefon opravdu velmi pěkně a pochválit také musím, že otisky na zádech nejsou příliš vidět.

Kruhový modul fotoaparátu se opravdu povedl.

Novinkou je kolébka hlasitosti na pravém boku, která u Mate 30 Pro chyběla a nahradil ji virtuální posuvník, který šlo vyvolat poklepáním na displej. Současné řešení je rozhodně praktičtější, neboť můžete korigovat hlasitost například i ve chvíli, kdy máte telefon v kapse. Vypínací tlačítko má pro řadu Mate typickou červenou barvu a nepřekvapí ani slot pro dvojici nanoSIM karet, případně kombinaci jedné nanoSIM a jedné proprietární karty od Huawei.

USB-C je tradičně na spodní straně, nahoře pak infraport, díky kterému můžete ovládat například televizor nebo klimatizaci. Samozřejmostí je také certifikace IP68, která značí zvýšenou odolnost proti prachu i vodě. Design se podle mého názoru skutečně povedl, kromě kruhového modulu totiž zaujmou také extrémně tenké boční rámečky, které „vytlačil“ zaoblený displej, o němž se rozepíši v příští kapitole.

Líbilo se nám
  • originální design
  • zvýšená odolnost
  • kvalitní zpracování

Displej: schovává se za rohem

Displej je zaoblený do úhlu 88 stupňů, což je jedno z dalších poznávacích znamení tohoto zařízení. Extrémní zaoblení přináší jisté výhody i nevýhody. Mezi plusy řadím velmi komfortní používání ovládacích gest, kdy se klouznutím prstu z pravé/levé strany vrátíte zpět. Telefon díky tomu rovněž vypadá stylově. Mezi mínusy naopak patří vyšší náchylnost k poškození a také fakt, že se může část obsahu obrazovky zobrazovat „na boku“. U aplikací si však lze naštěstí nastavit, jestli chcete, aby se obsah roztáhl po celé ploše (tedy i na okraje) displeje, nebo jen na nezaoblenou část.

6,76" OLED panel má rovněž 90Hz obnovovací frekvenci, která zvyšuje plynulost používání, i velmi jemné rozlišení 1 344 × 2 772 pixelů. Z hlediska kvality zobrazení Huawei nelze absolutně nic vytknout. Displej má líbivé barvy a uživatelé mají spoustu možností, jak si barevné podání nastavit přesně dle sebe. V obrazovce se nachází rovněž čtečka otisků prstů (optického typu), která funguje velmi rychle a problém jí nedělají ani mírně vlhké prsty. Její umístění není příliš nízko, takže na ni lze pohodlně dosáhnout palcem.

Druhým způsobem biometrického rozpoznávání je „pilulka“ v levé části displeje. Zde totiž je dvojice kamer a také ToF senzor. Naskenování obličeje je rychlé a funguje spolehlivě i za zhoršených světelných podmínek. Samotnou velikost průstřelu však již úplně pozitivně hodnotit nelze, na druhou stranu je pochopitelné, že se musely veškeré senzory někam vměstnat. Průstřel lze softwarově skrýt, toto řešení však podle mého názoru nedává příliš smysl.

Bezdotykové ovládání je poměrně nepřesné.

ToF senzor spolu s kamerkami přináší také jednu další zajímavou schopnost – bezdotykové ovládání. Nad telefonem tak můžete různě mávat dlaní, abyste skrolovali (vertikálně i horizontálně) nebo třeba pořídili screenshot. Tento druh ovládání je však značně nepřesný a k úspěšnému rozpoznání musíte najít ideální vzdálenost a gesto provést tím správným způsobem. Z praktického hlediska bych se k němu uchýlil až ve chvíli, kdy bych telefon nemohl ovládat dotykem (například při vaření, když na displej nechcete sahat).

Líbilo se nám
  • kvalitní OLED panel
  • špičková čtečka otisků prstů
  • možnost bezdotykového ovládání
  • stylové zaoblení obrazovky
Nelíbilo se nám
  • bezdotykové ovládání není spolehlivé
  • velikost průstřelu
  • zaoblené okraje obrazovky mají i své nevýhody

Zvuk: jeden z nejlepších

V oblasti reprodukce zvuku Mate 40 Pro exceluje. Disponuje totiž dvojicí výkonných reproduktorů (nikoliv tedy pouze kombinací hlavního repráčku a sluchátka), které hrají extrémně hlasitě a překvapivě také velmi kvalitně. Jedná se tak o jeden z nejlépe (ne-li úplně nejlépe) hrajících telefonů na trhu. Absolutně žádný problém jsem nezaznamenal ani u kvality telefonních hovorů nebo při poslechu hudby do sluchátek.

Líbilo se nám
  • stereo sestava
  • velmi kvalitní reprodukce zvuku

Výkon hardwaru: první 5nm procesor s integrovaným 5G modemem

Srdcem telefonu je nový osmijádrový procesor Kirin 9000 vyrobený 5nm technologií, který je vůbec prvním 5nm čipsetem s integrovaným 5G modemem. Společnost mu dělá 8 GB RAM a 256GB úložiště typu UFS 3.1. U testovaného modelu s testovacím firmwarem bohužel nebylo možné nainstalovat AnTuTu ani Geekbench.

Z 256GB úložiště si systém ukousne zhruba 25 GB. Pokud by vám čtvrt terabajtu byla málo, můžete si zakoupit proprietární nanoSD kartu od Huawei, případně se spolehnout na cloud. Výkon telefonu rozhodně neschází a velmi dobrý je také termální management. Mate 40 Pro se výrazně nezahřívá ani při hraní náročných her nebo natáčení videa ve vysokém rozlišení.

Líbilo se nám
  • obrovský výkon na léta dopředu
Nelíbilo se nám
  • klasické microSD karty by byly praktičtější

Výdrž baterie: dva dny bez problémů

Baterie s kapacitou 4 400 mAh na první pohled nijak neoslní, během testování se však ukázalo, že bez větších obtíží dokáže zajistit dva dny běžného používání, což je skvělý výsledek. Navíc disponuje superrychlým 66W nabíjením, takže lze z 0 na 100 % nabít přibližně za 40 minut. Pokud byste vlastnili kompatibilní bezdrátovou nabíječku, můžete bezdrátově nabíjet extrémním výkonem 50 W. V oblasti výdrže i rychlosti nabíjení tedy novinka exceluje.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • superrychlé drátové i bezdrátové nabíjení

Konektivita: infraport i 5G

Novince nechybí nic důležitého a zároveň má i infraport. Kromě podpory 5G se můžete těšit na Wi-Fi 6 a dokonce také Bluetooth 5.2. Potěší stejně tak podpora lokalizačních služeb GPS, BDS, Galileo, QZSS nebo indický NavIC. Spolehnout se můžete rovněž na NFC, v tomto případě kvůli softwarovým omezením však bez podpory Google Pay.

Líbilo se nám
  • 5G, Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.2
Nelíbilo se nám
  • NFC nelze využít k placení

Fotoaparát: špička mezi telefony

Huawei si získal v oblasti telefonů pověst výrobce, který nás pravidelně zásobuje inovacemi a v neposlední řadě také jedněmi z nejlepších fotoaparátů po stránce hardwaru i softwaru. Nejinak je tomu u Mate 40 Pro, u nějž se v zadním kruhovém modulu ukrývají celkem tři fotoaparáty.

Hlavní snímač Pětinásobný teleobjektiv Širokoúhlý objektiv
Rozlišení 50 Mpx 12 Mpx 20 Mpx
Světelnost objektivu f/1.9 f/3.4 f/1.8
Velikost snímače 1/1,28" ?" ?"
Velikost pixelů 1,22µm ? µm ? µm
Ohnisková délka 23 mm 125 mm 18 mm
Stabilizace elektronická optická bez stabilizace
Zaostření 8fázové PDAF, Laser AF PDAF PDAF

Hlavní snímač nabídne rozlišení 50 megapixelů a světelnost f/1.9. Jedná se v podstatě o fotoaparát, který jsme testovali již v P40 Pro. Jednou z hlavních předností je samotná velikost senzoru 1/1,28" a také velikost pixelů 2,44 µm při defaultním focení, kdy se skládají čtyři pixely do jednoho.

Záběry, které pořídíte s tímto fotoaparátem, se řadí k tomu nejlepšímu na trhu. Mají široký dynamický rozsah, pěkné podání barev (více odpovídající realitě) i minimum šumu. V noci dokáže telefon prosvítit i velmi tmavé záběry a výsledné snímky mají rovněž velmi malou míru šumu.

Ultraširokoúhlý objektiv fotí v poměru 3:2.

Podobně jako hlavní snímač vás nezklame ani ultraširokoúhlý objektiv, který fotí v poměru 3:2, což je u mobilních fotoaparátů raritní. Vzhledem k ohnisku 18 milimetrů sice nedosáhnete tak širokého záběru, to vám však snadno vynahradí kvalita snímků. Těm nechybí pěkné barevné podání, špičkový dynamický rozsah i nízká úroveň šumu. Nadprůměrná je také kvalita nočních fotografií.

Denní fotografie + portrét

Hlavní snímač, ultraširokoúhlý objektiv, 5násobné přiblížení, 10× zoom + u některých sekvencí také 50× zoom (označeno v popisku) + portrétní snímek

Večerní a noční snímky

Tyto snímky byly nejprve pořízeny ve standardním „denním“ fotorežimu, následně s aktivovaným režimem „Noc“. V takovém případě se expozice prodloužila zhruba na 6 až 9 sekund podle úrovně osvětlení. Huawei Mate 40 Pro, podobně jako jeho předchůdci, dokázal i tentokrát vysvítit také extrémně tmavá místa, ve kterých lidské oko nic nerozpozná.

Ukázka hlavního snímače i ultraširokoúhlého objektivu

Opomenout nelze ani 12Mpx pětinásobný teleobjektiv s ohniskem 125 milimetrů. Opět se jedná o snímač, který jsme testovali již u P40 Pro. I ten nabízí podobné (pěkné) barevné podání jako zbytek fotoaparátů, má nadstandardní dynamický rozsah a nízký šum. Stejně tak nezklame při focení za zhoršených světelných podmínek. Pokud však fotíte ve velmi temném prostředí, přepne telefon automaticky na hlavní snímač, který přiblíží místo teleobjektivu.

Základní selfie kamerku doprovází sekundární s rozsahem 100 stupňů, takže se do záběru vlezete nejen vy, ale i vaši přátelé. Kvalita snímků z čelních fotoaparátů se řadí k tomu nejlepšímu, s čím se můžete ve světě smartphonů setkat. Noční režim lze navíc využit i při focení selfies. Na závěr zmíním možnost natáčet 4K videa až při 60 FPS s velmi solidní stabilizací nebo možnost natočit superzpomalené záběry při 3 840 FPS v HD rozlišení.

Líbilo se nám
  • špičkové fotoaparáty
  • pravděpodobně nejlepší ultraširokoúhlý objektiv na trhu
  • nadprůměrná kvalita selfie kamer

Software: stále v nelibosti

V uplynulém roce je snad všem novým telefonům Huawei a Honor méně či více vytýkána absence GMS. Google služby pochopitelně scházejí i u Mate 40 Pro, tudíž se nemůžete spolehnout na Obchod Play, který supluje AppGallery. Tento virtuální obchod od Huawei se neustále rozšiřuje, situace je však taková, že se v současnosti stále nevyrovná (minimálně velikostí nabídky) řešení od Googlu. Navíc logicky chybí podpora vcelku důležitých služeb, jako je Google Pay nebo Google Mapy a nebude vám fungovat ani Android Auto. Existují sice různá neoficiální řešení, ovšem vždy bez záruky a s možnými bezpečnostními riziky.

Uvnitř telefonu čeká Android 10 a Android 11 pravděpodobně hned tak brzy nedorazí. Na druhou stranu vám velké množství funkcí z Androidu 11 vynahradí nejnovější nadstavba EMUI 11, o čemž si můžete přečíst v našem článku.

Pochválit musím například nové mapy vytvořené ve spolupráci se společností TomTom nebo aplikaci Petal Search, která za vás velmi rychle vyhledá aplikace, které lze stáhnout ze stránek typu APKMirror, a nainstaluje je do telefonu. Vyhledávání aplikací typu Spotify, Instagram a jejich instalace je tak otázkou chvilky. Z praktických funkcí nechybí režim pro jednu ruku, tmavý režim, modernější ikonky i vylepšený Always-On displej.

Líbilo se nám
  • aplikace v AppGallery neustále přibývají
  • výrobce aktivně hledá alternativní řešení (Petal Search)
Nelíbilo se nám
  • uživatelský komfort není stejný jako u běžného telefonu s Androidem a GMS

Zhodnocení

Huawei Mate 40 Pro je špičkově vybavený smartphone, kterému nechybí kvalitní displej s vysokou obnovovací frekvencí, nadprůměrně hrající reproduktory nebo extrémně výkonný 5nm procesor. Také fotoaparáty se řadí k tomu nejlepšímu na trhu a těšit se můžete i na prémiové zpracování s originálním designem.

Huawei Mate 40 Pro

Podobně jako u všech nových zařízení Huawei je však nutné počítat s tím, že vás mohou (a pravděpodobně budou) chybějící Google služby méně či více omezovat. Ať už jde o nemožnost využít Google Pay, Google Mapy nebo si pohodlně nainstalovat jakoukoliv aplikaci dostupnou v Obchodu Play. Huawei se zmíněné nedostatky snaží uživatelům vynahradit neustálým rozšiřováním AppGallery (za což si zasluhuje obdiv). Zatím však stále nelze tvrdit, že by používání telefonu s HMS bylo stejně pohodlné jako alternativy se službami od Googlu.

Pokud máte zájem o smartphone se skvělým fotoaparátem, superrychlým nabíjením či výkonným procesorem a nevadí vám nepříjemnosti spojené s absencí GMS, jedná se o zajímavou koupi. Vzhledem k nemalé ceně 34 tisíc korun bych však doporučoval pečlivě zvážit, jestli za dané peníze nedostanete u konkurence přeci jen něco víc. Huawei Mate 40 Pro je skvěle vybavený smartphone, vzhledem k absenci GMS i vysoké pořizovací ceně si jej však budeme pravděpodobně pamatovat pouze jako technologicky vyspělého outsidera.

Konkurence

V cenové kategorii 30 až 40 tisíc korun se pohybuje také Samsung Galaxy Note20 Ultra. Ten sice nenabídne tak výkonný procesor ani extrémně rychlé nabíjení, zato se můžete spolehnout na 120Hz panel a povedenou nadstavbu OneUI.

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G 12/256 GB

Rozměry164,8 × 77,2 × 8,1 mm, 208 g
DisplejSuper AMOLED, 6,9" (1 440 × 3 088 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,5 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Jako alternativa se nabízí rovněž nový iPhone 12 Pro Max, který během pár týdnů dorazí na trh. I zde se můžete těšit na 5nm procesor, působivý teleobjektiv a propracovaný ekosystém od Applu. Nepotěší naopak pouze 60Hz obnovovací frekvence.

Apple iPhone 12 Pro Max 512 GB

Rozměry160,8 × 78,1 × 7,4 mm, 228 g
DisplejOLED, 6,7" (1 284 × 2 778 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A14 Bionic,
Paměťúložiště: 512 GBne
Akumulátor3 687 mAh

V případě, že se vám stýská po 3,5mm jacku a displeji s filmovým poměrem stran 21:9, je vaše volba jasná. Sony Xperia 1 II nabídne vše zmíněné a navíc přibalí působivé 4K rozlišení, opět však bohužel pouze s 60 Hz.

Sony Xperia 1 II

Rozměry166 × 72 × 7,9 mm, 181 g
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh
huawei-mate-40-proFotomobil
Klady
  • 5nm procesor + podpora 5G
  • špičkové fotoaparáty
  • nadprůměrně rychlé drátové i bezdrátové nabíjení
  • excelentní výdrž
  • zvýšená odolnost
  • prémiové zpracování
  • originální vzhled
Zápory
  • nepříliš funkční bezdotykové ovládání
  • proprietární karty od Huawei
  • nevýhody spojené s absencí GMS
Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
Naposledy upraveno: 1. 11. 2020 19:51
Pěkná a přehledná recenze a co mne dost překvapilo,bylo hodnocení,kde kvalita nočních snímků hodnocena jako nadprůměrná,což dle mého zcela odpovídá.Bohužel bez služeb Googlu jest tento bez využití-tedy jak pro koho.
X zeit
X zeit
Dobrý den, chci se zeptat, je na hlavním fotomodulu opravdu optická stabilizace?
V jiných zdrojích OIS u hlavního fotomodulu neuvádějí, uměli byste to prosím nějak ověřit?

Děkuji
Jan Bloesl
Jan Bloesl
Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat v čem je telefon mate 40 pro lepší než p40 pro, když p40 uvádí že ultra širokoúhlý objektiv má 40mpx a mate 20 mpx.

Děkuji za odpověď

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze