Nejlepší seniorský telefon

Pro dědu i pro babičku
Nejlepší seniorský telefon
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na nejlepší seniorské telefony
  • Téměř všechny nabídnou rozměrnou klávesnici a bytelné plastové zpracování, jeden potěší i moderními funkcemi
  • Zvolili jsme zástupce značek Aligator, Evolveo a Realme

Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte náš podrobný rozcestník a také průvodce, ve kterém se podělujeme o tipy pro bezproblémový nákup.


Vybíráme nejlepší seniorské telefony

Podrobně jsme vše důležité kolem výběru seniorského telefonu rozebírali v našem průvodci. Níže se již podíváme na samotný výběr konkrétních telefonů.

Nejlepší telefony pro seniory

Aligator A900 Senior

Do dnešního výběru jsme se rozhodli zařadit „tatranku“ Aligator A900 Senior. Chválili jsme u něj konstrukční zpracování i kvalitní klávesnici, která má jistou odezvu. Aligator je navíc velký držák, nabitý vydrží s přehledem několik dnů, a to díky baterii s kapacitou 1 600 mAh.

Mobil nás zaujal také GPS, která dokáže upřesnit lokalitu, pokud se senior ocitne v nesnázích. Nastavení funkce chvíli zabere, ale i tak se jedná o příjemný bonus, navíc s přihlédnutím k ceně okolo tisíce korun. Nadšeni však příliš nebudete z multimediálních funkcí, samotná kvalita snímků z VGA fotoaparátu je pak spíše podprůměrná. Aligator pořídíte za zhruba 1 500 Kč.

Evolveo EasyPhone FG

Evolveo EasyPhone FG je klasické véčko, které zaujme hned dvěma displeji, kromě toho vnitřního s úhlopříčko 2,8" je zde i vnější monochromatický 1,77" zobrazovač. Ten přehledně informuje o čase, zmeškaných událostech i stavu baterie. Díky vnějším tlačítkům pro přijmutí a ukončení hovoru dokonce nemusíte véčko ani otevírat, což může být v některých situacích praktické.

Výbava je pro seniorský telefon poměrně běžná, nechybí SOS tlačítko, VGA fotoaparát, FM rádio, 3,5mm jack a slot pro microSD kartu. Baterie nabízí kapacitu 1 000 mAh. Evolveo pořídíte za zhruba 1 200 Kč.

Aligator DV800

Další zástupce od Aligatoru, stejně jako v případě Evolvea jde o véčko. Véčková konstrukce je všeobecně u seniorů oblíbená, už jen kvůli snadnosti ovládání. Těšit se můžete na displej s úhlopříčkou 2,8" a rozlišením 240 × 320 bodů. Na vnější straně se displej nenachází, ale zase zde máte diody, které notifikují o zmeškaných událostech (zpráva, hovor), případně o nutnosti dobít baterii.

Mobil podporuje vložení dvou SIM karet, nechybí ani VGA fotoaparát a SOS tlačítko, které senior ocení v případě nouze. Ve výbavě dále nechybí FM rádio a 3,5mm jack pro sluchátka, která slouží jako anténa. Pro vaše skladby a fotografie je k dispozici slot pro paměťové karty microSD. Dodáme, že baterie má kapacitu 1 150 mAh.

Véčko od Aligatoru je díky své konstrukci kompaktní, v zavřeném stavu měří 110 × 57 × 15 mm, hmotnost 115 gramů je také přijatelná. Aligator DV800 pořídíte za zhruba tisíc korun.

Realme C21

Za realme C21 si můžete dosadit klidně jiný levnější dotykový telefon, my se však na příkladu realme pokusíme vysvětlit, i že i levný smartphone lze transformovat do seniorského telefonu, tak jak o tom pojednává i náš průvodce. Stačí totiž nainstalovat vhodný launcher s velkými ikonami, který zakáže nepotřebné funkce (například notifikační lištu) a máme tu vcelku zajímavou alternativu.

V případě realme C21 se můžete těšit za cenu zhruba 3 000 Kč na displej s úhlopříčkou 6,5", což může být pro seniory praktické. Displej má navíc jen malý výřez. Potěší i baterie s kapacitou 5 000 mAh, která telefon při méně náročném používání udrží při životě několik dnů. Nechybí slot pro paměťové karty a dvojice fotoaparátů na zadní straně, i když výsledky jsou spíše podprůměrné.

Máte vyšší rozpočet? Můžete jej investovat do kousku dražšího, který bude i rychlejší, případně nabídne kvalitnější fotoaparát. Vždy je však vhodné předinstalovat vhodný launcher, kterým telefon pro své rodiče či prarodiče přizpůsobíte.