Velká Británie chce 2G a 3G sítě kompletně vypnout v roce 2033

Velká Británie chce 2G a 3G sítě kompletně vypnout v roce 2033
Fotografie: Ondřej Pohl, mobilenet.cz
  • Nejdříve se začne s vypínáním 3G, pak se přidá 2G
  • V roce 2033 už by mělo být všude 5G a odstartováno 6G
  • Vláda chce svou iniciativou zjednodušit výstavbu sítí

V souvislosti s probíhajícím vypínáním sítí 3G určitě mnoho lidí napadla otázka, kdy se naplní osud starších, ale stále hojně používaných sítí 2G. I když je lze využít pouze pro přenos hlasu a velice pomalý přenos dat, stále na ně spousta lidí spoléhá – buď jim stačí, nebo se pohybují v oblasti, kde není jiné pokrytí. U nás je prozatím úvaha o jejich rušení předčasná, ale jinde ve světě už se může rýsovat termín jejich vypnutí.

Techradar.com informuje o záměrech britské vlády, která předběžně plánuje vypnutí 2G na rok 2033. Postup bude přitom podobný jako u nás – nejprve přijdou na řadu sítě 3G, aby se uvolnila cenná frekvenční spektra pro 4G a 5G. V již zmiňovaném roce 2033 už by mělo 5G dominovat a zavádět se 6G, takže vypnutí 2G bude spíše formalita, kterou by zákazníci ani neměli pocítit.

Další iniciativou britské vlády je tzv. OpenRAN (Open Radio Access Network). Má jít o přístup, který omezí vliv dodavatelů hardwaru na výstavbu a fungování sítí. Jak ukázala aféra s firmou Huawei, není vhodné spoléhat na několik málo dodavatelů – pokud jejich nabídka nebude průchodná politicky, pak malá konkurence může způsobit zvýšení cen a zpomalení zavádění nových technologií. Pokud se ale výstavba sítí více otevře, aby se do ní mohli zapojit i menší výrobci, pak budou všichni těžit z nižších cen a větší flexibility celého oboru.

Do konce dekády by měly sítě podle OpenRAN přenášet třetinu britského mobilního telekomunikačního provozu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze