Drahá česká data? I mezi dalšími zeměmi existují výrazné rozdíly

Drahá česká data? I mezi dalšími zeměmi existují výrazné rozdíly
Fotografie: Ondřej Pohl, mobilenet.cz
  • Studie porovnávala průměrné náklady na přenesený gigabajt
  • I navzdory inflaci ceny za data v průměru klesají

Když se mluví o cenách za mobilní data, pak vždy přijde na řadu slovní spojení „specifický trh“ s jeho ironickým nádechem, které vysvětluje, proč máme výrazně dražší data než srovnatelné sousední země. Jak ukazuje analýza zveřejněná na fairbettingsites.co.uk, podobné rozdíly existují napříč celým světem. První graf ukazuje, že průměrná cena za přenesený gigabajt se v závislosti na zemi pohybuje v opravdu širokém rozpětí – od pár korun až po stokoruny. Česká republika v tomto žebříčku chybí, ale z interaktivní mapy na cable.co.uk vyčtete, že zákazníci zde platí průměrně 3 dolary za GB. Tedy více než v sousedním Německu.

Data 2022

Zajímavý je i pohled na cenové změny v průběhu uplynulého roku. I když se celý nesl v duchu zdražování a inflace, ve většině zemí se náklady za přenesený gigabajt snižují. Výjimkou je Ruská Federace, Spojené státy a Katar.

Data 2022

A kam se tedy přestěhovat, pokud toužíte po opravdu levných datech? Namísto Polska je teď hitem Izrael, v Evropě pak Itálie – tamních průměrných 12 centů za gigabajt zhruba odpovídá nejlepší české veřejné nabídce, kterou je Datamanie od O2 s 3 korunami za přenesený GB. A Izrael dokáže tuto cenu srazit na třetinu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze