Jak se žije bez roamingu? Češi si bezpříplatkových služeb náležitě užívají

2
Jak se žije bez roamingu? Češi si bezpříplatkových služeb náležitě užívají
  • Roaming v rámci Evropské unie oficiálně skončil v polovině června
  • Od té doby se provoz u všech operátorů výrazně navýšil
  • Češi více datují a telefonují, SMS zprávy se zasílají s podobnou intenzitou

Roaming v rámci Evropské unie oficiálně skončil již 15. června, což bude zanedlouho dva měsíce. Pokud vás zajímají informace o nových poměrech, určitě nepřehlédněte náš roamingový rozcestník.

O2

Situace u O2 potvrzuje, že zastavení roamingových příplatků v rámci Evropské unie působí na zákazníky příznivě, datový provoz se proto výrazně navýšil. I když se O2 snaží oponovat tím, že za zvýšeným provozem stojí především nárůst dat v rámci svých tarifů, pravda bude zřejmě někde uprostřed, nebo spíše úplně jinde.

Pláž, koupání a chytrý telefon v ruce. Tak vypadá typická česká dovolená v Chorvatsku poté, co zákazníci O2 mohou využívat služby tamních operátorů za domácí ceny. Podle aktuálních statistik O2 z letošní letní sezóny spotřebovali Češi vůbec nejvíce dat v roamingu právě u Jadranu. V Chorvatsku, kam přes zimu jezdí minimum cestovatelů, stoupla spotřeba dat dokonce padesátinásobně. Chorvatsku pak na záda v množství spotřebovaných dat dýchá Itálie. Volání naopak vévodí Německo, kam mnoho Čechů vyráží pracovně i během léta.

Chorvatsko podle dat Asociace českých cestovních kanceláři ročně navštíví na 800 tisíc Čechů, je tak naší nejpopulárnější dovolenkovou destinací. A podle statistik operátora O2 lidé letní oddych s knížkou v ruce vyměnili za aktivní sdílení zážitků. Chorvatsko společně s Itálií celý řebříček vede. „Češi mnohem více na plážích datují, zejména sdílejí fotografie na sociálních sítích. Rekordní byl letošní 7. červenec, kdy zákazníci O2 přenesli zatím největší objem dat v rámci jednoho dne. Do přenesených dat by se vešlo desítky miliónu fotografií pořízených chytrými telefony,“ rozkrývá podrobnosti ředitelka mobilního segmentu v O2 Silvia Cieslarová.

Zatímco u dat zaznamenal operátor po uvolnění roamingových poplatků vysoké meziroční růsty, u telefonování je růst mnohem nižší – počet minut provolaných v roamingu vzrostl oproti loňskému roku na dvojnásobek. S obrovským náskokem před ostatními zeměmi zde dominuje Německo. „Volání v roamingu využívají spíše firemní zákazníci na pracovních cestách,“ dodává Silvia Cieslarová.

Vodafone

Vodafone stejně jako O2 zaznamenal velký nárůst datového provozu v zemích, které jsou nově od roamingu oproštěné.

Zákazníci v roamingu volají jednou tolik co loni v červnu a datují 4× více, přičemž největší část provozu tvoří evropské dovolenkové destinace. Co se týče provozu cizinců u nás, datový provoz se zvýšil na dvojnásobek a volání vzrostlo téměř o polovinu oproti loňskému roku. Kromě silných EU destinací nám narostl provoz i od turistů z USA.

T-Mobile

Ke stavu po ukončení roamingu se vyjádřil také náš největší operátor, tedy T-Mobile. I u toho se výrazně zvýšil provoz – trojnásobně co se volání ze zahraničí do České republiky týká, datový provoz se zvýšil šestinásobně, počet SMS zpráv zůstává na podobné hodnotě.

T-Mobile se rovněž pochlubil tím, jak se chovají cizinci v tuzemských sítích. Volají u nás dvakrát více než vloni, datový provoz se zvýšil čtyřnásobně, SMS zprávy jsou opět na podobné hodnotě jako vloni.

Resumé

Co si z dnešních údajů odnést? Ukončení roamingových příplatků má na zákazníky takový vliv, jaký se očekával. Datový provoz rostl pětinásobně, stejně tak se Češi nebojí ani více telefonovat. I z dnešních údajů lze tedy vyčíst, že chování je přímo závislé na nabízených podmínkách, což se nám však operátoři (například u FUP limitů internetových balíčků) snaží vymluvit. Jak jste na tom vy? Užívali jste si nové podmínky, nebo jste svůj přístup téměř nezměnili?

  • datový provoz se zvýšil průměrně pětinásobně
  • nárůst běžných hovorů poskočil na trojnásobek
  • SMS zprávy se zasílají s podobnou intenzitou jako vloni

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Pet
Prostě a jednoduše dřív jsem vůbec nepoužívám a teď používám. Je to jasné. Mimo EU bych nepoužívám nadále.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze