iPhony a další novinky od Applu se blíží. Co vše už víme?

iPhony a další novinky od Applu se blíží. Co vše už víme?
  • Apple má představit hned tři verze iPhonu osazené nejnovějším 7nm procesorem A12 s displeji o velikosti 5,8, 6,1 a 6,5 palce, které nahradí dosavadní iPhone 8 Plus a iPhone X
  • U nových iPhonů také počítejte s výřezem, kde bude umístěn senzor Face ID, dvě nejvybavenější varianty také nabídnou duální fotoaparát
  • Nejdostupnější verze iPhonu s 6,1palcovým displejem by měla poprvé v historii podporovat 2 SIM karty, možná však bude dostupná jen na určitých trzích
  • Rovněž by měly být představeny nové Apple Watch s o 15 % větším displejem a o 14 % jemnějším rozlišením

Nadcházející den „iD“ důležitý nejen pro fanoušky společnosti Apple, ale i pro veškeré milovníky technologií, je pouze několik desítek hodin vzdálen a i přes velké množství více či méně důvěryhodných informací zůstává otázkou, co vše bude 12. září představeno. Odpověď na to, jestli úniky z nejrůznějších zdrojů včetně názorů významných analytiků, budou odpovídat realitě vám sice v tomto článku nenabídneme, zato zde najdete podrobné shrnutí všech doposud nashromážděných informací o zařízeních, která mají být na Apple Keynote představena.

Největším tahákem Apple Keynote klasicky zůstává představení nových iPhonů, které jsou klíčovým produktem a zároveň pomyslnou dojnou krávou bilionové společnosti. Očekává se odhalení tří modelů, které budou více či méně nahrazovat iPhone 8, iPhone 8 Plus a iPhone X. A ať už jste příznivci „notche“, nebo ne, vězte, že u všech tří smartphonů bude s největší pravděpodobností přítomný.

Podle dostupných informací bychom měli počítat s klasickým zakulaceným designem, se kterým jsme se setkali i u předchozích modelů počínaje prvním „zaobleným“ iPhonem 6. Design by měl vycházet z iPhonu X – zařízení tedy budou nabízet velikou obrazovku s úzkými okraji a skleněnou zadní stranu doplněnou kovovým rámečkem. Počítat můžeme také s absencí čtečky otisků prstů. Poslední úniky ochranných pouzder a fotografií z rumunského e-shopu www.quickmobile.ro, kde se nové iPhony na malou chvíli zjevily, jen potvrzují, že čtečka otisků prstů určitě nebude na zadní straně a podle dostupných informací se Apple zatím úspěšně vyhýbá i čtečce otisků prstů integrované v displeji.

Otázkou zůstává, zda tuto technologii vůbec někdy Apple nasadí, když nabízí Face ID. Pokud máte stále nejraději vaše osvědčená drátová Koss Porta Pro nebo jiná sluchátka s 3,5mm jackem, měli byste se raději poohlédnout po bezdrátové alternativě nebo vlastní redukci. Podle informací se u nových modelů pravděpodobně nesetkáme s dodávanou redukcí Lightning konektoru na 3,5mm jack. Obdobně je tomu u funkce 3D Touch, která kvůli relativně vysoké ceně a malé využitelnosti už u nových zařízení dostupná nebude. Pojďme však přejít k jednotlivým zařízením a popsat, na co se vlastně můžeme těšit.

Dostupný iPhone XR s 6,1palcovým displejem

Nejdostupnější, ale nikoliv nejmenší iPhone s 6,1palcovým displejem bude pravděpodobně nahrazovat iPhone 8 Plus. Výbavou na tom bude totiž o trochu hůře než zbylé dvě varianty. A na čem se šetřilo? Oproti sourozencům by měl nabídnout pouze LCD panel. Co se výkonu týče, měl by však držet krok s ostatními, protože i tato varianta by měla být osazena nejnovějším procesor A12 vyráběným 7nm technologií. Jestli bude varianta s 6,1palcovým displejem dodávána s 4 GB RAM, nebo nabídne o trochu méně (3 GB RAM), zatím nelze odhadnout. Poslední úniky nasvědčují tomu, že by se tato varianta měla nazývat iPhone XC.

Na zadní straně nalezne své místo pouze jeden fotoaparát, ale odemykání zařízení pomocí Face ID by mělo zůstat zachováno. Také se šušká, že zrovna tato varianta by mohla nabídnout slot pro dvě SIM, čemuž nasvědčuje i fotografie růžové varianty. Rám těla by mohl být v rámci úspor vyveden v hliníku namísto oceli. Z barevných variant by kromě standardní černé verze měla být k dispozici i červená, bílá a tmavě modrá. Podle německého serveru Macerkopf, který informoval o cenách pro evropský trh, by měl tento iPhone stát 799 euro, přibližně tedy 21 tisíc korun za základní variantu s 64GB úložištěm. To by odpovídalo oficiální ceně iPhonu 8.

Krátce před klíčovou tiskovou konferencí přeci jen došlo k úniku obrázku, na kterém má být nejlevnější nový iPhone zachycen. Zadní strana je osazena pouze jedním fotoaparátem, avšak jeho modul je o něco větší než na dosavadních modelech. Zodpovězena je již otázka ohledně jména. Nejlevnější z novinek bude nést jméno iPhone XR.

Apple iPhone 9
Zřejmá podoba iPhonu 9. Nebo se bude jmenovat iPhone XC?

iPhone XS s displejem o velikosti 5,8 palce

Přímý nástupce iPhonu X, alespoň, co se rozměrů displeje týče, nabídne nejnovější procesor Apple A12, 4 GB RAM a s velkou pravděpodobností i duální kameru, čemuž napovídají uniklé obrázky z rumunského e-shopu. 5,8palcový displej bude typu OLED a o bezpečnost se postará opět Face ID. Smartphone by mohla zdobit také nová líbivá zlatá barva, která byla k vidění na neoficiálních videích. Cena pro evropský trh by měla činit 909 eur za 64GB verzi, tedy 24 tisíc korun (cena iPhonu 8 Plus).

Pravděpodobná podoba iPhonu XS

iPhone XS Max s displejem o velikosti 6,5 palce

Největší z představených iPhonů by měl opět nabídnout OLED displej, procesor Apple A12, 4 GB RAM a duální fotoaparát. I tato verze by měla být nabízena ve zlaté barvě včetně Face ID. S větším displejem jde také ruku v ruce větší kapacita baterie. Nově se také již nebude jmenovat Plus, ale Max. Cena největšího iPhone XS pro evropský trh by měla činit 1 149 euro, přibližně tedy 30 tisíc korun, což je cena iPhonu X. Opět se jedná o cenu základní, tedy s 64 GB úložného prostoru.

iPhone 2018 názvy
Na prezentaci zmíněn iPhone XS, iPhone XS Plus a iPhone XC

S názvem největšího iPhonu budeme zřejmě tápat až do oficiálního představení. Internetový obchod Spigeh.com již zveřejnil nabídku ochranných pouzder a velký iPhone nazývá jako XS Max, což potvrzuje skutečný název.

Apple iPhone XS Max Apple iPhone XS Max
Apple iPhone XS Max

Nová verze iPadu Pro

Inovovaný iPad by měl přinést především podstatně menší rámečky a větší displej. Pravděpodobně však již nezbude místo pro klasické tlačítko „Home Button“. Displej by měl mít podobně zaoblené rohy jako iPhone X, ale měl by se obejít bez výřezu. K odemykání zařízení by mělo být přesto použito Face ID. S největší pravděpodobností můžeme počítat s tradičním nasazením LCD displeje a také vylepšeného fotoaparátu. Neméně zajímavou novinkou by mělo být nasazení USB-C namísto tradičního Lightning konektoru. Smysl to jednoznačně dává, například nové MacBooky jsou osazené právě už jen tímto konektorem.

Apple Watch Series 4

Na Apple Keynote by se měly ukázat také Apple Watch čtvrté generace. Ty údajně přinesou o 15 % větší displej s o 14 % jemnějším rozlišením a podstatně zredukované rámečky u menší (dámské) i větší (pánské) varianty. Změnu také můžeme zaznamenat u jinak vypadající korunky, která je tentokrát více zapuštěna do těla a lemuje ji červený kroužek. Hned vedle ní se nachází malý otvor, kterým s největší pravděpodobností bude další mikrofon.

Apple Watch Series 4
Čelní rámeček pravděpodobných Apple Watch Series 4

Sluchátka AirPods 2

To druhá generace sluchátek by měla poskytnout lepší výdrž díky nasazení nového procesoru W2, jenž dosahuje až 50% úspory energie u zapnutého Bluetooth a Wi-Fi ve srovnání s W1. Dále by se v sluchátkách měla objevit aktivace hlasového asistenta Siri bez nutnosti na sluchátka nějak klepat a mnozí by jistě ocenili i aktivní potlačení hluku, což bylo snad jedinou výraznější slabinou první generace.

Všechny tyto informace budou buď vyvráceny, nebo potvrzeny již 12. září v 19 hodin českého času. Brzy po představení bychom se měli setkat s novými iPhony na pultech obchodů. Pravděpodobně rovněž zjistíme, jaké plány Apple má se stávajícím portfoliem iPhonů.

Diskuze ke článku
Patrik Halmi
Patrik Halmi
Strašně se těším. Jen je škoda, že jsou ty "úniky" zlaté časy jak se nevědělo co se představí. To mě nejvíce mrzí.
Marek
Stále píšete o větší verzi jako o Plus, některé weby však uvádějí, že poprvé bude použito označení Max, protože půjde o největší iPhone.
Petr Nechanický
Petr Nechanický
tyhle články mi připadají jako když si děti před vánoci šuškají co to rodiče schovávají ve skříni a že viděli mámu s velkou barevnou krabicí :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze