Srovnali jsme Apple Watch Series 4 a Series 3. Vyplatí se upgrade?

2
Srovnali jsme Apple Watch Series 4 a Series 3. Vyplatí se upgrade?
  • V rámci Keynote představil Apple novou generaci chytrých hodinek Apple Watch
  • Přináší prozatím asi největší upgrade od první generace
  • Změnily se velikosti, zaoblení displeje a přibyly zajímavé schopnosti jako měření EKG

Nové Apple Watch Series 4 jsme vám podrobně představili včera, včetně cen v České republice. K nám se v první vlně dostane jen varianta s GPS, i když dle posledních informací by brzy mohla dorazit i eSIM verze.

eSIM však měla i původní generace, v dnešním článku se zaměříme na hlavní důvody, proč na novou generaci upgradovat. Letošní rok je totiž poměrně výjimečný, hodinky od Applu prošly asi největší aktualizací od první generace.

V první řadě se změnily velikosti. Hodinky jsou nabízené v rozměrech 40 a 44 milimetrů, původní generaci je možné zakoupit v rozměrech 38 a 42 mm. Hodinky se tedy mezigeneračně zvětšily, avšak s tím samozřejmě narostly i úhlopříčky displeje (o 32, respektive 35 %). Displej je nově zaoblený a kopíruje design hodinek. I nová generace nabízí OLED panel, avšak nově vylepšený typ LTPO OLED.

Apple Watch 4

Nová generace je tedy větší, ale také tenčí. Rozdíl není markantní, tloušťka se snížila z 11,4 na 10,7 mm, i takový rozdíl však na ruce poznáte. Podstatnou informací je, že i Watch 4 jsou kompatibilní se všemi doposud představenými pásky, konstrukce uchycení se tedy nezměnila, stejně jako odolnost vůči vodě, takže si s hodinkami můžete bez problému zaplavat. Spodní strana je vyrobena z keramiky a safírového sklíčka, což napomůže lepšímu signálu u LTE varianty.

Apple Watch Series 4 vs. Series 3


Apple Watch Series 4 Apple Watch Series 3
Velikosti 40 a 44 mm 38 a 42 mm
Tloušťka 10,7 mm 11,4 mm
Úhlopříčka displeje 1,57 / 1,78 palců 1,5 / 1,65 palců
Rozlišení displeje 394 × 324 / 448 × 368 px 272 × 340 / 312 × 390 px
Typ displeje LTPO OLED Retina displej s Force Touch OLED Retina displej s Force Touch
Jas displeje 1 000 nitů 1 000 nitů
Procesor 64bitový Apple S4 Apple S3
EKG ano ne
Senzor tepové frekvence ano, druhá generace ano
LTE varianta ano ano
Interní paměť 16 GB 8/16 GB
Bluetooth 5.0 4.2
Detekce pádu ano ne
Voděodolnost ano, 50 metrů ano, 50 metrů
Cena 11 290/12 090 Kč 7 790/8 590 Kč

Velkou inovací prošla digitální korunka na pravé straně hodinek. Ta nově poskytuje haptickou odezvu pro přirozenější používání, její orámování je také mnohem decentnější. To důležité se však ukrývá uvnitř – mluvíme o EKG monitoru. Stačí přiložit prst na korunku a počkat 30 vteřin. Data by měla být dostatečně přesná i pro lékařské účely, funkce bude dostupná později v tomto roce. Bohužel, prozatím jen v USA, alespoň do doby certifikace v dalších zemích.

Apple Watch 4

Vylepšen je i senzor srdečního tepu druhé generace umístěný na spodní straně hodinek. Dokáže odhalit i různé anomálie (například nepravidelný tlukot srdce a podobně). Veškerá data se následně shromažďují v aplikaci Health, do níž může mít přístup ošetřující lékař. Apple zapracoval i na dalších aspektech – integrovaný reproduktor je o 50 % hlasitější a Apple nasadil dvoujádrový procesor S4, který má oproti S3 až dvojnásobný výkon. Potěší také 16GB interní paměť. To je stejná kapacita jako u Series 3 s LTE, ovšem dvojnásobná oproti GPS variantě Series 3.

Apple Watch 4

Apple upgradoval také akcelerometr a gyroskop. Díky novým citlivějším senzorům hodinky poznají například nepříjemný pád a automaticky zavolají pomoc. Pokud během jedné minuty nezareagujete, automaticky informují jak vaše kontakty, tak záchranou službu. Výdrž by měla zhruba odpovídat původní generaci, spolehnout se můžete na jeden celý den, v řeči čísel jde o 18 hodin.

Rozdílné jsou samozřejmě i ceny, původní generace zlevnila. U nás se však stále bavíme o základních variantách bez LTE a pouze v hliníkovém kabátku, verze s leštěným ocelovým tělem prozatím tuzemskou cenovku nemá. Základní varianta Apple Watch Series 4 vyjde na 11 290 Kč, respektive 12 090 Kč za větší 44mm variantu. Watch Series 3 zlevnily na 7 790 Kč, respektive 8 590 Kč za 42mm variantu. Rozdíl mezi oběma velikostmi je tak v obou případech velice malý.

Vyplatí se tedy nákup nové generace? Z našeho pohledu jde o přínosnou aktualizaci pro uživatele s určitými zdravotními problémy. Cena dle našeho pohledu odpovídá nabízeným funkcím, určitě více než u předchozích generací.

Diskuze ke článku
Offečka Jablečna
Samolzřejmě, že se vyplatí. Co jer to za blbé otázky. S těma starýma hodinkama se v lepších firmách ani nedostanete přes vrátnici, tak tam logicky nemůžete dělat byznys.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze