Apple Watch Series 3
recenze

Apple Watch Series 3

O rok starší, o něco chytřejší
3

Jak je u Applu zvykem, ani letos nás neochudil o nové produkty. Dočkali jsme se tedy nejenom iPhonů, ale také nové generace Apple Watch s přídomkem Series 3. Apple se poslední léta drží své osvědčené šablony a nejinak je tomu u Apple Watch: prakticky úplně stejný design, vyšší výkon a větší výdrž na baterii. Apple Watch Series 3 sice dostaly také integrovanou SIM kartu, avšak ta v České republice nefunguje.

Apple Watch se po nedlouhém působením na trhu staly nejprodávanějším chytrým zařízením na naše zápěstí, a to i přesto, že k dokonalému fungování potřebujete vlastnit iPhone. Bez ohledu na poměrně vysokou cenu Watch (a potažmo i iPhonu) se hodinkám od Applu daří. Ten je postupně vylaďuje, přidává nové funkce a snaží se je tak dovést blíže k dokonalosti. Jak moc pokročil s příchodem Apple Watch Series 3?

Za zapůjčení děkujeme e-shopu Alza.cz.

Technické parametry Apple Watch 3 42 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce42,5 × 36,4 × 11,4 mm, 52,4 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,65" (312 × 390 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor279 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostříjen 2017, 10 690 Kč

Apple Watch Series 3 – videopohled

Obsah balení

  • Apple Watch Series 3 se zvoleným páskem
  • magnetická bezdrátová nabíječka
  • koncovka nabíječky do elektrické sítě
  • stručný návod

Konstrukční zpracování: kámen zůstal na kameni

Kdybych nadpis této kapitoly převzal z naší recenze Apple Watch Series 2, chybu bych neudělal. „Zvenku stejné, uvnitř jiné“ psal tehdy kolega Michal Marek a měl by pravdu i dnes. Nové Apple Watch jsou naprosto totožné a rozeznat je od starších generací není možné, snad jen díky nápisu na spodní straně. Jenže to by hodinky onen dotyčný nesměl mít na ruce.

My jsme měli k dispozici variantu Apple Watch 42 mm s pouzdrem z vesmírně šedého hliníku a šedým sportovním řemínkem Nike Edition. Vyzkoušeli jsme i stejné provedení s černým sportovním řemínkem. Obě konfigurace hodinek vyjdou na 10 690 korun. Na vrchní straně se nachází displej o velikosti 1,66 palců, přičemž u menší 38mm verze s cenou od 9 790 Kč se budete muset spokojit s 1,5 palci. Na pravé straně najdete korunku a tlačítko, přes které vyvoláváte multitasking. Stisknutím obou vyhotovíte screenshot, který se vám objeví v galerii ve vašem iPhonu. Popisovat, že hodinky mají hranatou konstrukci, měření tepu či integrovanou GPS nemá smysl – to vše už měla předchozí generace. Největší změna nových Apple Watch spočívá v integrované SIM kartě, která, jak jsem již zmiňoval, u nás nefunguje. Dále je zde rychlejší procesor, který má být i méně energeticky náročný, Bluetooth povýšilo na verzi 4.2 a přibyl výškoměr či podpora Apple Music. Jinak zůstalo vše naprosto stejné.

Náramek si můžete při koupi zvolit. Je libo šedá, černá, nebo Nike Edition varianta? Vše záleží na vašich preferencích. Náramky můžete stejně jako u minulých generací snadno měnit, takže na své si přijde opravdu každý. Výměna je jednoduchá. Co však nepotěší jsou ceny některých originálních řemínků. A ani ty neoriginální většinou nestojí zrovna pár stovek, pokud je tedy neobjednáváte někde z Číny.

Apple Watch si můžete customizovat dle své libosti, řemínkem počínaje a velkým množstvím ciferníků, které si můžete doplnit o vámi preferované aplikace jako je kalendář, minutka, SMS zprávy nebo třeba pohybové aktivity, konče. Zvolit můžete Mickey Mouse, postavičky z Toy Story, ručičkovou klasiku nebo minimalistické uspořádání. Customizovat hodinky můžete přes jejich displej nebo také přes váš iPhone.

Jestli milujete klasické hodinky, tak vás Apple Watch asi nenadchnou. Jejich design moc hodinky nepřipomíná. Na druhou stranu ostatním stačí letmý pohled, aby zjistili, že máte Apple Watch. Zvolit můžete i kombinaci, že Apple Watch pro vás budou jakýmsi pomocníkem na ruce v pracovní dny a večery či víkendy můžete dát přednost klasice. Nevýhodou oproti klasice je fakt, že jde o spotřební elektroniku, kterou budete chtě nechtě muset po pár letech vyměnit.

Líbilo se nám
  • kvalita zpracování
  • možnost customizace
Nelíbilo se nám
  • cena řemínků

Sport a fitness: přes den manažer, večer sportovec

Dostáváme se k použití, ke kterému nejsou Apple Watch primárně určeny jako jejich konkurenti od Garmin či Suunta, ale i tak dokážou konkurenci pořádně zatopit. Po sportovní stránce Apple Watch nenabízí nic nového. Ať už rádi plavete, jezdíte na kole nebo běháte, přijdete si na své.

Apple Watch 3
Apple Watch se mohou stát i poměrně dobrým trenérem, pokud se chcete ve své sportovní dovednosti zlepšovat.

Největší benefit vidím v tom, že při sportování můžete nechat telefon doma. To je asi i důvod, proč Apple přestal prodávat předchozí generaci. Ta je totiž s trochou nadsázky úplně stejná. Apple Watch vám při běhu změří tep, vzdálenost a nově také výškový rozdíl. Novinka totiž dostala barometrický výškoměr. Své aktivity pak detailně můžete analyzovat v aplikaci na vašem iPhonu. Uvidíte, jaký průměrný čas jste potřebovali na každý kilometr, kudy jste běželi, kolik celkem naběhali a také jak se pohyboval váš tep. Líbí se nám, že informace o výkonu máte opravdu podrobné, takže Apple Watch se mohou stát i poměrně dobrým trenérem, pokud se chcete ve své sportovní dovednosti zlepšovat.

Při sportování mají Apple Watch vydržet se zapnutou GPS stejně jako předchozí generace 5 hodin. Jestliže si však na cestu vezmete iPhone, GPS pozici určuje telefon a Apple Watch tak ušetří cenou energii. Každopádně baterie nás překvapila. Po celý den jsme měli zapnuté notifikace na Telegram i Facebook Messenger, vyřídili desítky SMS zpráv a občas i nějaké ty telefonní hovory. Po práci přišel čas i na sport. Hodinky jsme napěchovali hudbou a při sportu ji poslouchali. Apple Watch večer ukazovaly okolo 40 procent, někdy trochu méně. Víkendy, kdy jsem nedostával tolik notifikací, se dají bez nutnosti nabíjet přežít i dva dny.

Apple Watch však nejsou primárně sportovním zařízením. Především se vás snaží povzbudit k pohybu. Pokud máte sedavé zaměstnání, může se to hodit. Koneckonců víte, kolik kroků denně nachodíte? Máte o tom přehled ve vašem běžném pracovním dnu? A víte, že zdravý jedinec by měl urazit 10 tisíc kroků denně? Zkuste si alespoň nějaký náramek půjčit, abyste věděli, jak na tom s pohybovou aktivitou jste. A k tomu vám mohou Apple Watch pomoci. Upozorní vás, když 50 minut sedíte, dají vám pokyn, ať se v průběhu dne zhluboka nadechnete, nebo jen upozorní, že vámi stanovené cíle ještě dnes můžete zvládnout. Nic z toho však dělat nemusíte.

Líbilo se nám
  • podrobné informace o tělesné aktivitě
  • do určité míry nahradí vašeho osobního trénéra
Nelíbilo se nám
  • při plavaní berte srdeční tep jen orientačně

watchOS aplikace a komunikace: tady si cenu obhájí

Zde se dostávám k jádru dění, tedy k tomu, proč Apple Watch dávají smysl. Pouze jako sportovní tracker si u nás svou cenu neobhájí. Nepomáhá tomu ani fakt, že v kapse musíte mít iPhone. Jenže Apple Watch nejenže zvládají měřit a vyhodnocovat sportovní aktivity, ale také zvládají širokou škálu komunikace, a to nejen SMS zprávy nebo volání. Ať už chatujete s přáteli či kolegy v práci přes Telegram nebo Facebook Messenger (byť ten občas vykazuje znaky nestability), vše s Apple Watch zvládnete sledovat.

Apple Watch 3

Co mě trošku mrzí je, že na Apple Watch nedostanete prakticky žádné služby od Googlu. Gmail, Inbox, Google Mapy ani Hangouts, i když poslední jmenovaná aplikace vás alespoň upozorní na zápěstí, že přišla notifikace. Pohodlné je odepisování. Na SMS zprávu můžete odpovědět zprávou předpřipravenou k okamžitému odeslání, popřípadě zvolit odpověď smajlíkem. Můžete nadiktovat i odpověď, Apple Watch ji převedou na text a pošlou. Samozřejmě že také v češtině. Překvapilo nás, jak dobře to funguje, jen nesmíte mít doma pět dětí, které se zrovna hádají – musíte být v co nejtišší místnosti.

Co mě trošku mrzí je, že na Apple Watch nedostanete prakticky žádné služby od Googlu.

Na všechna upozornění, která si nastavujete přes iPhone, můžete být upozorněni jak zvukem, tak haptikou, popřípadě kombinací obojího. V průběhu testování jsem měl iPhone nastavený na tichý režim a všechny notifikace se ke mně dostávali přes Apple Watch. Zvykl jsem si – ať už v kanceláři nebo doma – položit iPhone na jedno místo. V kanceláři notifikace vyřeším přes Mac a kdybych náhodou měl hovor v době, kdy stojím u kávovaru, dozvím se to na zápěstí. Pokud chci, mohu hovor rovnou vyřešit. Jestliže v okolí není velký hluk, je to překvapivě pohodlné. Dosah hodinek mě nijak nelimituje. I horší router pokryje relativně velký rodinný dům. A tak se mi stává, že ve chvíli, kdy se jdu zrelaxovat na zahradu, notifikace mi chodí i na její druhé straně.

Přes Apple Watch si můžete zavolat Uber, zadávat úkoly do Wunderlistu, pomocí kalkulačky něco spočítat, popřípadě se podívat, jaké události máte v kalendáři a co vás následně čeká. Převážná část služeb má pro Apple Watch svého klienta. I tak doporučuji kouknout do App Storu, zda nechybí podpora služby, kterou využíváte právě vy. I mailové aplikace na hodinky jsou k dispozici, a to nejen pro mail od Applu, s Gmailem nebo Inboxem od Googlu však nepočítejte. Ovládat pomocí Apple Watch můžete také automobily. Dnes má prakticky každá automobilka svojí aplikaci, a tak ze zápěstí můžete zkontrolovat, zda jste auto zamkli, či si ho nechat vytopit.

Práce s notifikacemi je pohodlná. Stačí z vrchní strany stáhnout lištu a vše přehledně vidíte. Od spodní hrany vytahujete lištu podobnou té na iPhonu. Nastavíte zde režim „Nerušit“, vyhledáte váš iPhone, aktivujete letecký mód a tak podobně. Líbí se mi, že jakmile dáte režim nerušit (ať už na Apple Watch nebo na iPhonu), vždy se mód nastaví i na druhém zařízení. Škoda jen že Mac musíte přepínat ručně.

Líbilo se nám
  • snadná práce s notifikacemi
  • spolehlivé notifikace
  • spolehlivé rozsvícení displeje
Nelíbilo se nám
  • chybí aplikace od Googlu
  • nestabilní Facebook Messenger

Zhodnocení

Prostředí Apple Watch je svižné, nesetkali jsme se s žádnými záseky či restarty. Ovládání se nám vrylo pod kůži už během pár dnů. Počítejte však, že nastavení jednotlivých aplikací může být na dlouho – do vašeho workflow můžete Watch zavádět i týdny. Poté však dostanete na ruku spolehlivého asistenta, který vám pomůže nejen při měření sportovních aktivit, ale také umožní pohodlně vyřídit ty nejdůležitější notifikace.

Apple Watch 3

Za dobu co se prodávají vyrostly Apple Watch Series 3 z puberťáka do dospěláka, kdy vědí, co přesně chtějí lidem nabídnout. Koneckonců největším prodejcem wearables je právě Apple díky Apple Watch. Jejich poslední generace však nepřináší žádnou revoluci, alespoň v našich končinách. Apple postupně dotahuje svoje produkty více k dokonalosti a design jim nechává stejný. Nová generace hodinek dostala rychlejší čip, dobrou výdrž na baterii a také výškový barometr.

Za zapůjčení děkujeme e-shopu Alza.cz.

Konkurence

Přímá konkurence prakticky neexistuje. Na trhu existují různé náramky od výrobců jako Samsung, Xiaomi, Huawei nebo FitBit. Jedná se však o zařízení, která z vašeho iPhonu získají jen minimum informací. Apple si pečlivě střeží své území a plnohodnotně s iPhonem žádné jiné hodinky než Watch nepropojíte. Za zmínku každopádně stojí Samsung Gear S3.

Samsung Gear S3 Classic

Konstrukce46 × 49 × 12,9 mm, 59 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,3" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor380 mAh, nabíjení: bezdrátové, doba nabíjení: 2:48 hodin

Největším konkurentem je tak Apple sám sobě. Při otázce, zda vzít starší generaci nebo sáhnout po té nejnovější, bych doporučil raději pár měsíců šetřit a vybrat Apple Watch Series 3. Proč? Tím, že jde tak trochu o nový segment, nikdo neví, jak dlouho bude Apple podporovat starou generaci aktuálním softwarem.

apple-watch-3
Klady
  • měření sportovních aktivit
  • výdrž
  • spolehlivý příchod notifikací
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • cena řemínků
  • absence Google aplikací
Diskuze ke článku
Offečka Jablečna
jediný Svatoš to tam říka tak jak to doopravdy je... ,proto ze tohle jsou veci bez kterych by tato republika fungovala: Samsung a mrkvosoft STEJNĚ tak jako media mlčí o te VELKÉ pravdě o imigrantech JÁ TU STÁLE PSAL , Jobse by měly oživit, A MNOHO ODBORNÍKŮ TADY SE DO MĚ POUŠTĚLO , NEUDĚL A PRÁVEM JE NA SVOBODĚ , KDO ZNÁ NAŠE SOUDY , TAK TO POCHOPÍ !!!!!!!!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze