O2 otestovalo VoLTE. Komerční spuštění plánuje na prosinec 2015

5

O2 dnes oznámilo, že úspěšně otestovalo VoLTE (Voice over LTE). Do své sítě nyní implementuje nové technologie, které umožní komerční spuštění na konci roku 2015.

O2 končí s pilotním testováním VoLTE (Voice over LTE), které umožní volat pomocí sítí čtvrté generace. Ty totiž momentálně slouží pouze k přenosu mobilních dat, hovory se spojují přes tzv. CSFallBack. Tato technologie zajišťuje přepnutí telefonu z LTE do 2G nebo 3G na začátku hovoru a opětovný návrat zpět do LTE po ukončení hovoru. S testování technologie VoLTE na podzim loňského roku začal také T-Mobile.

„VoLTE jsme otestovali v laboratorních podmínkách na platformě Nokia a telefonech Samsung Galaxy S5. Teď se soustředíme na upgrade naší sítě a implementaci nových technologií,“ říká Jakub Votava, ředitel sítí v O2.

TIP! Zákazníci O2 v zahraničí každým rokem více volají a datují

Technologie VoLTE přinese rychlejší spojování hovorů a zlepšení jejich kvality díky HD voice. Během telefonování zároveň nebude přerušen datový tok běžící na pozadí. Volání přes VoLTE se samozřejmě nebude nijak započítávat do limitu FUP, bude součástí standardního hlasového tarifu.

V koncových zařízeních zatím nemá VoLTE širokou podporu. Na českém trhu jsou k dispozici pouze jednotky mobilních telefonů, které tuto technologii umí. Navíc mezi nimi neexistuje jednotná standardizace, a tak je konfigurace sítě náročnější a vyžaduje více času. I přesto je VoLTE jednoznačnou budoucností mobilního hlasu.

O2 počítá s komerčním spuštěním služby letos v prosinci. „Zákazníkům chceme přinést vyladěnou službu ve vysoké kvalitě. Na konci roku už bude území Česka souvisleji pokryto sítí 4G LTE a zároveň bude k dispozici více telefonů, které technologii VoLTE podporují,“ uzavírá Jakub Votava.

V roce 2016 by se již mohly objevit první doplňkové služby postavené na VoLTE. Patří mezi ně například předání aktivního hovoru mezi pevnou linkou a mobilem, spojení hovoru přes Wi-Fi, nahrávání hovorů nebo společná hlasová schránka pro mobil a pevnou linku.

Zdroj: TZ O2

Diskuze ke článku
Fred
No zase tak malo jich nebude ne? Treba kazdy WP8.1 update 1 telefon s LTE ma podporu VoLTE... Tipuju ze i u Androidu to bude ciste softwarova zalezitost...
Míša
Už aby to konečně bylo a mohla se uvolnit frekvence 900 GSM pro nové služby(důchodci i sběratelé včetně mě zapláčou) Japonci již s 2Gčkem se rozloučili a já si mysím, že až se dokryje 800vka i my bychom měli GSMku zamávat.
Zajímá mě situace s přepínáním hovorů do W-lan sítě, zde bych rád věděl, jestli tím pádem můžeme vidět pozitiva případně u roamingu, že nemusím používat Skype aj alternativy?
nepřihlášený
kde se docteme jake telefony to umi?

uz aby to bylo na vypnuti 2 cekam jak na slitovani. pouzivam u sveho telefonu natvrdo 3g a lte zatim nemam a neresim tim ze stejne nejde pres nej volat a zaroven datovat
mrtvá žížala
VoLTE je SW zalezitost pro telefony s LTE. Ale vubec bych se nedivil kdyby diky zabednenosti nebo vychcanosti potopili nektere pristroje do propasti bez VoLTE s duvodem absolutne nesmyslnym.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze