Vodafone spouští testovací provoz VoLTE a Wi-Fi volání

13

Náš nejmladší operátor přistoupil k zahájení testovacího provozu nových možností telefonování. VoLTE využívá nově zbudovanou síť LTE, zatímco volání skrze Wi-Fi pokryje i místa, kde není běžný signál. Druhou novinku mohou navíc zkusit prostřednictvím aplikace i zákazníci, kteří nemají podporovaný telefon.

Vodafone logo

Technologii VoLTE (Voice over LTE) již před téměř dvěma lety testoval T-Mobile a loni také O2. T-Mobile pak hovory v síti LTE v loňském roce spustil komerčně. Nyní se přidává také Vodafone a zahájil testovací provoz nejen VoLTE, ale také Wi-Fi volání, které jsme si například začátkem letošního roku vyzkoušeli také u T-Mobilu.

V tuto chvíli je podpora omezena na minimum modelů, ale například Wi-Fi volání může využít téměř každý. Operátor připravil speciální aplikaci, pomocí které si lze hlasový hovor skrze Wi-Fi vyzkoušet. „Vodafone nabízí dostupnost hlasových služeb mimo pokrytí mobilním signálem jako první operátor v České republice v masovém měřítku. Díky volně dostupné aplikaci Wi-Fi volání mohou zákazníci Vodafonu tuto moderní službu využít na všech telefonech se systémem Android 4.0 a novějším, tedy na všech telefonech s Androidem v nabídce Vodafonu. Wi-Fi volání umožňuje spojení s libovolným telefonním číslem stejně, jako klasické volání z mobilního telefonu“, říká Petr Dvořák, viceprezident pro koncové zákazníky ve Vodafonu.

Výhodou Wi-Fi volání je možnost využít tuto službu také v zahraničí bez dalších poplatků. Hovory ze zahraničí do České republiky uskutečněné prostřednictvím služby Wi-Fi volání i prostřednictvím stejnojmenné aplikace Vodafone účtuje jako hovory provedené na území České republiky. Hovory uskutečněné v roamingu a směřované do jiné cizí země jsou účtovány jako mezinárodní.

Co potřebujete k Wi-Fi volání?

Wi-Fi volání je dostupné všem uživatelům sítě Vodafone, kteří mají aktualizovaný telefon se zabudovanou podporou této funkce od výrobce koupený v obchodní síti Vodafonu. Aktualizace softwaru bude probíhat automaticky postupně dle možnosti dodavatelů telefonů. Aktuálně jsou bohužel podporovány pouze dva chytré telefony z loňského roku, kterými jsou Samsung Galaxy S6 a Samsung Galaxy S6 edge. Telefonů však bude postupně přibývat.

TIP! Recenze Jak funguje T-Mobile VoWiFi v praxi? Zavoláte si i bez signálu

Wi-Fi volání je prozatím dostupné jen pro Samsung Galaxy S6 (edge)

Druhou variantu využití služby nabízí Vodafone ve formě bezplatné aplikace Wi-Fi volání pro libovolný telefon s Androidem ve verzi 4.0 nebo novějším. V každém případě je službu nutné také aktivovat v samoobsluze Můj Vodafone.

Stáhnout Vodafone Wi-Fi volání

Google Play (zdarma)

Co potřebujete k využívání VoLTE?

Pro využití volání v rámci mobilní datové sítě LTE potřebuje zákazník telefon s podporou této technologie koupený u Vodafonu a LTE SIM kartu. Všechny SIM karty vydané od 1. 7. 2013 již nabízejí přístup k LTE automaticky, starší SIM karty lze vyměnit za nové na obchodních místech Vodafonu. Službu VoLTE je také nutné aktivovat v samoobsluze Můj Vodafone.

Přínosem obou nových technologií volání je pevná identifikace s telefonním číslem, díky které volání probíhá stejně, jako by uživatel volal přímo v telefonní síti. To znamená, také stejné účtování hovorů, včetně možnosti využívat volné minuty v rámci zvoleného tarifu. Při využití technologie VoLTE přenos hlasu ani videa v případě video hovorů nespotřebuje žádná data z balíčku, který má uživatel k dispozici. VoLTE díky volání prostřednictvím datové mobilní sítě LTE nabízí extrémně rychlé spojení hovorů do dvou sekund, výrazně vyšší kvalitu přenosu hlasu a také udržení vysoké rychlosti datových přenosů na pozadí.

Diskuze ke článku
pet
hura, slava!!!

jeste by mohli konecne zacit prezentovat datum vyonuti 2g site jelikoz ta je k nicemu
pet
v textu jaksi chybi to nejdulezitejsi a sice odkaz na tu aplikaci!!!
Míša
Ta apka je vyzkoušena, zatím mi nepovolila provoz na nižší úrovni signálu LTE, ve Wi-fi pracuje. Kvalita je prozatím proměnlivá, ale též nevím, jestli to není mým routerem. Ovšem ta možnost rozšířit to aplikací chválím, jako krok vpřed, jen doufám, že funkce se týká i onoho LTE.
jhz
Sítě 2G neboli pravé GSM se nikdy vypínat nebudou.
Vypínat se budou sítě 3G , značeny také jako UMTS nebo WCDMA protože ty jsou slepá kolej vývoje z důvodu malého dosahu, a průniku signálu skrz materiál.
Signál 3G má minimální dosah od vysílače, zatímco klasicķé 2G neboli GSM má dosah až 30 kilometrů od vysilače, na moři i trochu více. A velmi dobře prochází na frekvenci 900 i překážky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze