Jak funguje T-Mobile VoWiFi v praxi? Zavoláte si i bez signálu
recenze

Jak funguje T-Mobile VoWiFi v praxi? Zavoláte si i bez signálu

20

Být bez signálu není nic příjemného, a tak operátor T-Mobile přišel se zajímavým řešením. To nese název VoWiFi a má zamezit nepříjemnostem s příjmem slabého nebo dokonce žádného signálu. Stačí mít k dispozici Wi-Fi síť, vloženou SIM kartu a povolenou možnost v nastavení telefonu. Pro zákazníka se nic nemění a vše tedy působí skvěle. Tedy až na pár drobností...

Ať už bydlíte v místě se špatným pokrytím nebo jste zrovna v klubu několik metrů pod zemí, znáte situaci, kdy se ocitnete bez signálu. To je nepříjemné zvláště v případech, kdy je vyřízení hovorů či zpráv velmi potřebné a naléhavé. T-Mobile zřejmě řešil podobné problémy a tak spustil službu s na první pohled nicneříkajícím názvem VoWiFi. Za strohým názvem však stojí promyšlená funkce a možnost, jak být dostupný téměř kdekoliv. Tedy tam, kde nechybí pokrytí alespoň základní rychlostí Wi-Fi sítě.

T-Mobile logo 2016 - 720

VoLTE a VoWiFi

Ti z vás, kdo se v problematice hovorů vyznají více si jistě vzpomenou na službu VoLTE, která rovněž v síti T-Mobile funguje. Datové volání má za úkol zlepšit rychlosti propojení hovoru v případě, že se nacházíte v místě pokrytém LTE, samozřejmě se díky VoLTE zlepší také kvalita samotného hovoru. Funkce je tedy stále vázaná na kvalitní signál, v tom je primární rozdíl mezi VoWiFi a VoLTE. V dnešním VoWiFi testu se zaměříme nejenom na zkušenosti z praxe, ale také na prvotní problémy, které službu trápí. Není jich moc a většinu eliminuje čas (a samozřejmě také snaha), i přesto si zaslouží pozornost.

VoWiFi VoLTE
Rychlejší spojení hovoru dle připojení ano
Lepší kvalita hovoru ano ano
Podmínka pouze Wi-Fi (100 Kb/s) LTE – mobilní síť
Dostupnost SMS/MMS ano ano
Cena dle tarifu dle tarifu
Dostupnost Samsung Galaxy S6 edge viz nabídka

Srovnání VoWifi a VoLTE je to z vícero důvodů, i když obě služby využívají jiných možnostech. Spojujícícím faktorem je ovšem to, že služba (volání, SMS, MMS) putuje formou dat, a už je jedno jestli pomocí LTE a nebo Wi-Fi sítě.

VoWiFi

Rozdíl mezi VoLTE a VoWiFi známe, ale jak vlastně definovat fungování VoWiFi? T-Mobile se touto službou snaží zavděčit všem těm, kteří pracují nebo bydlí v místech, kde se kvalitnímu signálu nedostává. Hovory mohou být nekvalitní, mohou vypadávat a zákazníka tak zbytečně frustrovat. Dalším problémem je příjem SMS a MMS zpráv. V místech se špatným signálem se zprávy mohou nepříjemně opozdit a většinou dorazí i nějaký čas poté, co se opětovně dostanete na místo, které je signálem pokryté dostatečně.

VoWiFi tedy funguje následovně: v telefonu máte vložnou SIM kartu operátora T-Mobile a v nastavení povolenou možnost Wi-Fi volání. Můžete si vybrat, jestli má být takto funkce nastavená primárně nebo podle situace. Pokud nastavíte tuto možnost jako primární, telefon bude veškeré služby vyřizovat pomocí připojené Wtíi-Fi sítě a je jedno, jestli se jedná o hlasové služby, SMS nebo MMS. Pokud nastavíte možnost podle situace, VoWiFi se automaticky aktivuje v případě, že signál zařízení klesne na nebezpečnou hodnotu. Pokud tedy v práci se signálem problém nemáte ale doma se telefon zkrátka „nechytá“, funkce VoWiFi se postará nápravu.

A co se stane, pokud opustíte místo, kde je pokrytí Wi-Fi signálem? Možnosti jsou dvě. Pokud telefon podporuje zároveň funkci VoLTE, telefon automaticky využije této možnosti a hovor se bez přerušení přepojí na datové volání skrze VoLTE. Stejný princip lze využít i obráceně, respektive při přechodu z VoLTE na Wi-Fi se hovor neukončí, automaticky se přepojí. Pokud však funkce VoLTE není podporována, případně telefon nenalezne signál LTE, hovor se automaticky ukončí. Přechod mezi voláním skrze VoWiFi a GSM z technických důvodů není možný.

I když komunikace probíhá skrze Wi-Fi, v telefonu musí být vložena vaše konkrétní SIM karta. Operátor totiž všechny služby skrze VoWiFi účtuje stejně, jako kdyby se děly skrze GSM síť, SIM karta tedy stále funguje jako unikátní identifikátor. Pokud tedy máte volné jednotky v rámci tarifu, spotřebovávají se stejně jako skrze běžný provoz.

I když stojí komunikace skrze VoWiFi stejně jako komunikace skrze GSM sítě, rozdíl je patrný okamžitě. Volání skrze VoWiFi je stejně kvalitní, jako v případě VoLTE. Zvuk je tedy krásně čistý, jasný a ke spojení dochází téměř okamžitě. Právě kvalita hovorů je dalším velkým benefitem, protože pro zákazníky, jenž byly zvyklí na špatnou kvalitu se kvalita rázem změní k nepoznání. A to vše zdarma. Čekáte háček? Ano, jeden podstatný tu je...

Samsung nebo nic

Jedná se o aktuálně podporovaná zařízení. Respektive, jediný smartphone, který VoWiFi v sítí T-Mobile aktuálně podporuje je Samsung Galaxy S6 edge. Smutné také je, že T-Mobile vyřadil z nabídky základní 32GB paměťovou variantu, aktuálně si tedy můžete zakoupit pouze model se 64GB paměťovou variantou. Ten vyjde na nemalých 22 599 Kč.

TIP: Recenze Samsung Galaxy S6 (edge) – Počátek nové éry

Galaxy S6 edge

T-Mobile logicky pracuje na spolupráci i s dalšími výrobci, počet podporovaných zařízení by se tedy postupem času mohl rozšířit, teoreticky by se VoWiFi mohly naučit všechny modely s podporou VoLTE. Důležitá informace spočívá také v tom, že Samsung (a v budoucnu další podporované modely) musí být pořízený právě u T-Mobilu, právě pouze firmware od T-Mobilu umožňuje aktivaci této služby přímo v nastavení telefonu.

Voláme přes VoWiFi v praxi

VoWiFi má mít kromě výhody dostupnosti signálu v různých místech také výhodu křišťálového zvuku. Samozřejmě jsme byli velmi zvědavi, a tak jsme testovali VoWiFi přes týden. Výsledek? Spojování hovorů je nadprůměrně rychlé, když jsme rychlost srovnávali s už tak rychlou službou VoLTE, VoWiFi byla zhruba v 75 % dokonce ještě rychlejší, hovor tedy většinou začal vyzvánět do 2 sekund od vytočení daného čísla. Potvrdit můžeme také to, že pro chod VoWiFi není zapotřebí vysokorychlostní připojení a služba bez problémů fungovala také na pomalých Wi-Fi v kavárnách, případně na různých zastávkách a podobných místech. Přechod z GSM sítě na (uloženou) Wi-Fi síť je otázkou okamžiku, uživatel změnu ani nepostřehne.

VoWiFi

Důležitá je ale i kvalita hovoru a zde budeme propagační texty trochu mírnit. Kvalita hovoru opravdu nadstandardní je a dá se přirovnat ke kvalitě zvuku při velmi dobrém pokrytí GSM sítě. Žádný exkluzivní požitek ale nečekejte, i protistrana hovor většinou ohodnotila jako nadstandardní, ne však špičkový. Co se musí technologii VoWiFi připustit je eliminace ruchu na pozadí, to zvládá pochopitelně mnohem lépe než bezbranná GSM síť. Pokud bychom měli porovnat kvalitu zvuku přes VoWiFi a VoLTE, VoLTE v tomto souboji jednoznačně vítězí. VoWiFi jsme testovali jak v místech se špičkovým signálem Wi-Fi, tak také se signálem slabším, kvalita hovoru se však držela ve zmíněné nadstandardní hladině.

Vyzkoušeli jsme také, co se stane, když z VoWiFi přejdete na službu VoLTE. Operátor má tento přechod zvládnutý perfektně, hovor se nepřeruší a odmlka je minimální. Opačně je zpoždění o trochu větší, i tak se ovšem nestalo, že by se hovor zcela ukončil. Za to hodnotíme T-Mobile palcem nahoru.

Postřehy

  • propojení hovorů je velmi rychlé
  • o fungování VoWiFi vás přehledně informuje ikona ve stavové liště
  • kvalita hovorů je nadstandardní, VoLTE je však ještě kvalitnější
  • pro kvalitní hovor postačí pouze základní rychlost Wi-Fi připojení

Proč VoWiFi?

Z předchozích odstavců je patrné, že VoWiFi je prakticky pouze převlečený VoIP, respektive volání přes internet. Poskytovatelů podobné služby je na našem trhu více, kouzlo VoWiFi však spočívá v tom, že je pevnou součástí zařízení a daný zákazník se kromě aktivace Wi-Fi připojení nemusí o nic starat – přepnutí a aktivace probíhá automaticky v závislosti na kvalitě připojení. Neměnná je také cena, takže kromě zlepšení kvality hovoru zákazník ani nepozná, jakým stylem a přes jakou síť aktuálně komunikuje. A přesně to je výhoda VoWiFi – kvalita komunikace za každé příležitosti, ať už jste kdekoli.

Klady
  • jednoduchá aktivace
  • služba je dostupná zdarma
  • automatické přepojení mezi VoLTE a VoWiFi
  • stačí základní připojení k Wi-Fi
  • rychlost a dostupnost spojení
Zápory
  • kvalita hovorů je pouze lehce nadprůměrná
  • pouze jeden podporovaný telefon
Diskuze ke článku
Michal
Telefonů co umí VoWiFi je dost - iPhone 6, 6s a Pluska, Lumie a i více Androidích telefonů.
Problém je v T-Mobile a jeho neochotou tyto telefony přidat a upravit pro ně FW.
Například v USA je iPhone 6 běžně přidanej i jiné telefony a služba je tam zavedená.

Netuším proč TM vybral zrovna S6 EDGE - jediný důvod je reklama Samsungu - protože tech telefonů je u nás podstatně méně než iPhonů. Pokud chtějí službu testovat mohli činit na značně rozšířenějším modelu.

Jinak VoLTE na 6s Plus používám a je to fajn - tedy musel sem 2 týdny řešit s technickým oddělením TM - měli chybné nastavení sítě, ale po 2 týdnech mi službu zapnuli.
Michal
Jo tak to umí i iPhone 5c a 5s a u Androidu od 5,1
Rob
Mely by s tím přijít i ostatní operatori a povolit to na všechno co to půjde, jde přece o konkurenci.
Tomáš Štěpánek
Tomáš Štěpánek
Já bych to s tou podporou zařízení zakoupených pouze u T-mobile nepřeháněl. To samé totiž T-mobile říkal i u VoLTE a třeba já můžu klidně svým iPhone 6S Plus telefonovat přes LTE, ale telefon rozhodně u T-mobile zakoupený nemám. Mám pouze jejich simku. Takže bych se nedivil, kdyby to byl stejný "problém."

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze