České datové léto začalo. Jenže po létě přijde podzim

Glosa
28
České datové léto začalo. Jenže po létě přijde podzim
Fotografie: t-mobile.cz

Operátoři a jejich datové nabídky. Kdyby jich nebylo, seznam těchto glos by byl asi poloviční. Teď k nim ale přibude další o tom, jak jsme se zase (ne)dočkali (ne)omezeného internetu.

Začněme nabídkou Vodafonu. Už předloni na podzim jsme kritizovali jeho ledabylé zacházení se slovem neomezeně. Čekali byste nějakou reflexi? Nikoli, marketingové oddělení si vzalo lekce reklamštiny pro pokročilé a vymyslelo něco takového.

Je tedy potřeba pořídit SIMku s tarifem pro psa a kočku, rybičkám do akvária nechat zavést pevný internet a pak si můžete s nefalšovaným nadšením pouštět internet v „HD kvalitě“ neboli 5 mbit/s. K dokonalosti chybí ještě rozdělení na špičku, mimo špičku a víkendy, tohle je ještě pořád moc přehledné a hrozí, že by se v tom mohl nějaký zákazník zorientovat.

Daleko zajímavější je lavina, kterou Vodafone spustil. Je jasné, že když ven prosákly informace, že se chystá něco spustit, musel u ostatních operátorů zavládnout pořádný zmatek. Jako v roce 2013, kdy se překotným způsobem spouštěly flatové tarify na volání.

Zatímco v O2 ukázali nervy ze železa, na Roztylech to nevydrželi a přišli s akcí, jaká nemá obdoby – veřejný dlouhodobý test datové sítě s minimálními omezeními. Už první dny ukazují, že Češi rozhodně nežijí v jeskyních a o data mají zájem. Servery na začátku kolabovaly, místně byly přetížené i některé BTS, ale nevypadá to, že by se T-Mobilu zhroutila síť a nedala se používat.

Pořád se nemůžu vynadívat na tu ležatou osmičku na počitadle přenesených dat.

Pořád se nemůžu vynadívat na tu ležatou osmičku na počitadle přenesených dat. Procházím si nastavení mobilu, ve Spotify nastavuji rozmařile automatickou kvalitu přenosu a u dalších aplikací velkopansky vypínám synchronizaci s cloudem pouze přes Wi-Fi.

Je to jako sen, který dlouho vypadá nerealisticky a pak se najednou splní. Třeba jako když jsem poprvé dojel z Prahy do Ostravy po dálnici, nebo jel v autě, které mluví (jako Knight Rider ze stejnojmenného seriálu).

Jenže po létě vždycky přijde podzim. Září bývá vedle ledna jeden z nejkrutějších měsíců. Je potřeba se vrátit do školy, do práce, končí hezké počasí i letní lásky. A nyní navíc přijdeme o neomezená data. Vodafone takto trápí svoje zákazníky přes Vánoce a pokud se růžoví rozhodnout experiment zaříznout, výmluv najdou jistě dost. Například:

  • Najít uživatele se stovkami přenesených TB a demonstrovat, jak jsou lidi nenažraní, když jim dáte něco levně nebo zadarmo.
  • Tvrdit, že si většina lidí balíček neaktivovala, takže o neomezený internet není zájem.
  • Ukázat hromadu grafů, jak se snížila přenosová rychlost a jak to všechny ve výsledku poškodilo.
  • Netvrdit vůbec nic a tvářit se, jako by se toto léto vůbec nic nestalo.

To ale zjistíme až na podzim. Do té doby můžeme úspěšně předstírat, že patříme do Evropy nejenom geograficky.

PS: Dejte nám v diskuzi vědět, jak dobře, nebo špatně vám neomezený internet běží a jestli pozorujete nějakou změnu oproti dřívějšku.

Diskuze ke článku
diky omezeni na nic
jedine co na jejich nabidce chapu a neprijde mi na hlavu je podminka vzit si pevny internet jelkkoz bez nj by ho par jedincu mohlo doma rusit a pretezvat torrenty mobilni sit.

kdyby nebyl pevny ani mobilni internet nijak omezeny tak by to i pres vysoke ceny stalo za zvazeni


ted mame doma upc 150 mb za 430. k tomu platime tri tarify po 499 kc s neomezenym volanim, smskami a 5 gb. k tomu tarif matky za 349 s neomezenym volanim, neomezenymi sms a 1,5 gb.

kdyby tedy vodafone nabidl za 399 data domu minimalně 100 mb a dal nam vsem za 599 kc neomezene volani, sms a data na mobil tak bych z toho sice nepadl na zadek ale uvazoval bych o tom..
Pohan
Ve světle českého léta operátorů dávám pro srovnání nabídku ukrajinského Vodafonu.
Předplacená karta Vodafone SuperNet Pro:
v síti neomezeně, do ostatních sítí 120 minut, 30 minut do zahraničí, 60 SMS kamkoliv (i do zahraničí), 10 GB dat, rychlost není omezená, 4G je k dispozici. To vše za 80 hřiven (asi 70 Kč) měsíčně. To je standardní nabídka.
Letní akce spočívá v tom, že dostanete neomezená data po zaslání aktivačního kódu. Kód je uvedený na obalu SIM karty a lze ho použít 3krát.
Adamantium
T-mobile mam, ale firemni tarif a na ten se nabidka neomezeneho internetu nevztahuje, takze at si ho strci, kde slunce nesviti
tonda
jelikoz uz od brezna hledam nejvyhodnejsi datovej tarif,pac sem vyjel na venkov,tak mi ted vysel za kilo tm jako nejvyhodnejsi.po drahym o2 sem zvolil vyhodnejsi bleskmobil,ale tam vubec nefunguje navyseni dat,kterym se strasne chlubej,doted nechapu,jak muzou s takovym podvodem fungovat.takze diky tymobajlu,za krasny leto ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze