T-Mobile a pokrývání metra LTE. Pár stanic letos, nášup zkraje roku 2020

6
T-Mobile a pokrývání metra LTE. Pár stanic letos, nášup zkraje roku 2020
Fotografie: Dopravní podnik hl. m. Prahy
  • Objevil se plánek pokrývání pražského metra signálem LTE
  • V letošním roce se pokrytí rozšíří pouze na lince C
  • Hlavní rozšíření se chystá na 1. čtvrtletí roku 2020

Cestování pražským metrem může být pro mnohé poněkud nepříjemným zážitkem. Jakmile se totiž souprava rozjede a opustí stanici, ztratí se i prachbídný signál EDGE a telefon je rázem zcela bez připojení k internetu. Lze namítnout, že tu chvíli to lze vydržet, na druhou stranu právě přejezdy metrem mohou sloužit jako ideální čas k vyřízení pošty či přečtení zpráv. Naštěstí se již blýská na lepší časy. Nejnověji otevřený úsek linky A mezi stanicemi Dejvická a Nemocnice Motol je již pokrytý sítí LTE. Signál rychlého internetu pak samozřejmě chytíte i na povrchových stanicích, jako je Rajská zahrada či Vyšehrad. Nejnověji je pokrytý také úsek linky C mezi stanicemi Muzeum a Roztyly.

T-Mobile
Plán pokrývání sítí LTE pražského metra

V drtivé většině nejmenovaných stanic je nadále jen EDGE, přičemž v tunelech jste zcela bez signálu. Na Twitteru se objevila ofocená mapka z interního časopisu T-Mobilu, která nastiňuje etapy pokrývání dalších stanic. V průběhu září a října 2019 se do 21. století přenese úsek mezi stanicemi Muzeum a Nádraží Holešovice na lince C. Zásadnějšího rozšíření se dle plánu dočkáme v průběhu 1. čtvrtletí roku 2020, tedy za necelý rok. K LTE síti bude připojen úsek mezi stanicemi Palmovka a Smíchovské nádraží v rámci linky B a dále úsek Muzeum – Dejvická na lince A.

Zhruba za rok by tak mělo být pokryté takřka celé centrum pražské podzemní dráhy. Kompletní pokrytí celé sítě je ve hvězdách, lze ale předpokládat, že bude pokračovat v tempu, které nastoluje uniklý plánek.