Videoreportáž - vyzkoušeli jsme superrychlé LTE od O2

2

O2 včera spustilo jako první operátor v České republice LTE v komerčním provozu. Sice pouze v jedné vesnici, ale spustilo. Podívejte se na naši videoreportáž, ve které vám kromě rozhovoru s Martinem Škopem z O2 ukážeme také rychlost LTE, praktické ukázky a BTS stanici zevnitř. Dozvíte se také něco o budoucnosti LTE, jeho rozšiřování ve světě nebo v ČR.

Ano, pro mnohé je to pouze bouře ve sklenici vody a spuštění LTE v jedné vesnici a obchodním centru v Praze žádný zásadní přínos pro drtivou většinu obyvatel nemá. Na druhou stranu se jedná o první komerční krok, díky kterému by O2 mohlo nasbírat cenná data při používání v praxi. Na spuštění komerčního provozu O2 navíc zareagoval T-Mobile, který má pilotní provoz spuštěn už dlouhou dobu.

LTE O2

Den po oznámení komerčního spuštění LTE operátorem O2 nás T-Mobile pozval na červencovou prezentaci závěrečné fáze pilotního provozu LTE v Praze. Je tedy vidět, že se i v této oblasti něco děje, a bylo na čase. Rovnou ale musíme říct, že žádné brzké rozšíření neočekávejte. Operátoři nemají vhodné frekvence a musí počkat na výsledky aukce digitální dividendy, ve které vysoutěží frekvence a pásma vhodné pro provozování LTE. Také O2 se vyjádřilo jasně, že do té doby žádné rozšíření nemáme očekávat.

Telefónica O2 spustila v Jesenici LTE – reportáž

Co je LTE a v čem je lepší než 3G?

LTE (zkratka pro Long Term Evolution) je vysokorychlostní bezdrátovou sítí 3,9. generace, často nesprávně označovanou jako síť 4. generace neboli 4G. Takto lze označovat až nástupce LTE, kterým je LTE Advanced. Většina světových operátorů i médií však pojmy LTE a 4G zaměňuje a zřejmě se toho dočkáme i u nás. Standardizační proces navíc stále probíhá, takže se možná nakonec dočkáme toho, že LTE bude pojmenováno jako 4G a jeho následovník LTE Advanced jako 4,5G.

Výhody LTE oproti 3G a jeho nadstavbám se dají shrnout stručně do tří bodů

  • Mnohem vyšší rychlost – v případě O2 a jeho pilotního komerčního provozu až 60 Mb/s download a 20 Mb/s upload
  • Výrazně kratší odezva – v případě O2 běžně kolem 15-25 ms (GSM/EDGE běžně kolem 150 ms, 3G/HSPA běžně kolem 40 ms)
  • Udržení vyšších rychlostí dále od základnové stanice - i poměrně daleko od ní lze dosahovat rychlostí v řádech nad 7 Mb/s, kdežto v případě 3G/HSPA+ se rychlost velmi rychle snižuje úměrně vzdálenosti od základnové stanice.

Kde LTE od O2 funguje?

O2 zatím spustilo LTE pouze v obci Jesenice u Prahy, kde je přístupno pro zhruba 10 tisíc obyvatel. Dostupné je také v polovině pražského nákupního centra Chodov. Síť běží na frekvenci 1 800 MHz, přičemž v Evropě jsou běžné frekvence 800 Mhz (vhodná spíše na venkov), 1 800 MHz (předměstí) a 2 600 MHz (vhodná do městské zástavby).

Pokrytí LTE od O2 je zatím tristní - jedna vesnice a obchodní centrum - dlouho to tak i zůstane

Jak je na tom LTE ve světě?

V komerčním provozu běží v současné době ve světě zhruba 80 sítí, ale technologie se velmi rychle rozšířuje. Už ke konci roku 2012 by údajně mělo celosvětově dle odhadů fungovat zhruba 144 komerčních LTE sítí. V komerčním provozu jsou nyní sítě v USA, Kanadě, skandinávských zemích, Neměcku a dalších zemích sousedících s ČR, Austrálii nebo Brazílii. Kompletní přehled ukazuje mapka níže.

Celosvětově komerčně funguje 80 sítí LTE (červené oblasti), v řadě zemí probíhá nebo se plánuje výstavba (tmavě modré oblasti). Země pouze testující LTE jsou světle modré.

Kdo si může pořídit LTE od O2 a za kolik?

Od včerejšího dne si mohou zájemci o LTE pořídit jedno ze dvou zařízení podporujících LTE spolu se SIM kartou. V nabídce je domácí Wi-Fi LTE router od Huawei a poté malý USB dongle pro mobilní použití od ZTE. Do několika týdnů v nabídce přibude také modem od Samsungu. Naopak žádný telefon či tablet s podporou LTE zatím v nabídce O2 nehledejte. Pokud si ale ze zahraničí dovezete přístroj, který podporuje LTE na frekvenci 1 800 MHz, měl by vám fungovat. Aktivace LTE tarifu také není podmíněna tím, že si za korunu odeberete také LTE modem. Na druhou stranu je potřeba mít novou SIM kartu, na vaší stávající LTE aktivovat nelze.

V nabídce jsou zatím dvě LTE zařízení - Huawei B593 a ZTE MF821D

Modem Huawei B593

LTE modem ZTE MF821D

LTE modem Samsung dorazí do nabídky O2 v horizontu týdnů

O2 v současné době nabízí tři tarify LTE Mobilní internet za částkou od 333 korun měsíčně. Jsou však určeny pouze pro ty, kteří budou využívat LTE v oblasti Jesenice, nikoliv pro širokou veřejnost. To je poměrně škoda, protože 2GB FUP za 333 Kč je velmi výhodná nabídka pro běžný internet v mobilu… Pokud však se zařízením odjedete mimo pokrytí LTE, podporuje samozřejmě i klasické sítě 2G a 3G, na které se přepne. Více se o tarifech dozvíte z tabulky níže.

Takto propaguje v Jesenici O2 své nové LTE
tarif cena/měs. rychlost FUP
Mobilní internet L 333 Kč 4 Mbps 2 GB
Mobilní internet XL 500 Kč 10 Mbps 10 GB
Mobilní internet XXL 800 Kč až 60 Mbps 40 GB

Jak funguje LTE v praxi?

Na včerejší tiskové konferenci jsme si mohli vyzkoušet řadu případů, kde se ukázala rychlost a dobrá odezva LTE v praxi. Nejdříve přišel na řadu demonstrační test prováděný O2, kdy bylo v provozu pouze jedno zařízení. Download se vyšplhal až na 73 Mb/s, upload pak na 23 Mb/s, což jsou na mobilní síť špičkové hodnoty. Při našem vlastním testu, jsme dosáhli hodnoty 57 Mb/s pro download a 19,85 Mb/s pro upload, odezva pak činila na mobilní síť špičkových 15 ms. Pokud souběžně běželo několik testů na více počítačích na jednom místě, pohyboval se download kolem 37 Mb/s, upload pak dosahoval opět téměř hodnot kolem 20 Mb/s.

USB modem ZTE MF821D zapojený do počítače - jakou rychlost naměříme?

V praxi bylo demonstrováno i stahování velkého ZIP souboru z FTP serveru a naopak nahrávání téměř 200 jednotlivých fotografií o průměrné velikosti 1,9 MB na server, což LTE zvládlo za 196 sekund. K dispozici byla i demonstrace cloud hry, kdy počítač složil jako klient a výpočetní výkon zajišťoval externí server. V případě připojení přes 3G byly znatelné delší odezvy a horší kvalita grafiky kvůli nižší rychlosti připojení.

Takto vypadá BTS s LTE - antény pro LTE jsou úplně nahoře a jsou tři

Na závěr akce jsme navštívili i BTS v Jesenici, na které LTE běží. Mimochodem věděli jste, že na baterie dokáže taková BTS běžet až 8 hodin?

U základnové stanice s LTE...

...a uvnitř. Na posledním snímku vidíte hardwarové vybavení LTE

Baterie, které v případě výpadku proudu dokáží udržet BTS v provozu po dobu až 8 hodin

LTE v ČR je bouře ve sklenici vody, funguje ale dobře

LTE tedy funguje velmi dobře a rychle a jedná se o velmi zajímavou technologii, které jsme se konečně dočkali komerčně také v České republice. Radost kalí pouze velmi omezené pokrytí a dlouhá doba, než po aukci nových kmitočtů dojde k postupnému rozšiřování LTE. Kdo si jej nyní chce vyzkoušet, musí na pražský Chodov nebo za Prahu do Jesenice.

A na závěr kuriozita: na tiskovou konferenci do Jesenice nás vezl unikátní vodíkový autobus

Bydlí někdo z našich čtenářů v Jesenici? Vyzkoušeli jste někdo komerčně LTE? Jaké jsou vaše zkušenosti?