Velký srovnávací test fotomobilů: který fotí nejlépe?

Postavili jsme proti sobě fotoaparáty nejlepších fotomobilů jednotlivých výrobců. Srovnali jsme Nokii N8, zbrusu nový Samsung Galaxy S II, Sony Ericsson Xperia arc, HTC Incredible S, Apple iPhone 4 a LG Optimus 2X. Podívejte se, který fotí a natáčí nejlépe a srovnejte fotografie, pořízené za různých podmínek,

Dnešní článek má být kolbištěm, kde se utkají ti nejlepší zástupci z řad fotomobilů jednotlivých výrobců. U vyspělých fotomobilů se již stává standardem rozlišení 8 MPx a více. Průměr kazí pouze Apple iPhone 4. Jednotlivé fotomobily mohou papírově zastoupit i leckterou videokameru, umožní totiž pořizování Full HD rozlišení. Jinou stránkou je však kvalita záznamů, zvuková stopa nebo datový tok, kde pochopitelně za kamerami zaostávají.

U jednotlivých fotomobilů jsme pořídili sérii snímků v různých situacích a podmínkách. Snímky nejsou nijak upravovány a ponecháno bylo automatické nastavení s tím, že občas byl manuálně zapnut/vypnut blesk, pokud telefon scénu opakovaně špatně posoudil. Posuďte sami, kdo má právo být nazýván nejlepším fotomobilem a kdo naopak dopadl špatně.

iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 - detail fotoaparátu

LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc - detail fotoaparátu

Apple iPhone 4

Předchozí generace iPhonů vždy nabídly lehce pozměněnou funkční výbavu a především si zachovávaly stejný design. O novém iPhonu je na místě hovořit jako o úplně novém zařízení, které nejenom, že nabídne nový a odlišný design ale novinek a vylepšeních je celá řada. Především největší novinkou je špičkový dotykový displej typu TFT IPS s označením Retina a tím pádem velmi jemným rozlišením - při úhlopříčce 3,5" činí 640 x 960 bodů. Další výraznou novinkou je přítomnost 1 GHz jednojádrového procesoru s pamětí 512 MB RAM. Tato novinka konečně přichází s fotoaparátem, při jehož použití se nemusíme chytat za hlavu. Snímač nabídne 5 MPx rozlišení a zvládá pořizovat videosekvence v rozlišení 720p. Výsledná kvalita snímků je poměrně dobrá. I samotné dílenské zpracování je unikátní. Plasty tentokrát zůstaly v propadlišti dějin, zadní kryt je potažen minerálním sklem odolným vůči poškrábání. To samé platí i pro přední stranu. Po bocích se line kovový lem. Nevítanou novinkou je přítomnost formátu microSIM.

iPhone 4 - oficiální fotografie
TIP: Přečtěte si recenzi Recenze Apple iPhone 4 – Napočtvrté a úspěšně?

Fotoaparát nabídne rozlišení 5 MPx, nechybí mu přisvětlovací dioda, ale postrádá mechanickou spoušť fotoaparátu. Ambice mu neschází ani v oblasti pořizování videí - maximální rozlišení pořizovaných videí je ve velikosti 720p (1280 x 720p). Po obrazové kvalitě je znát obrovský pokrok kupředu. Snímky jsou ostré, nepostrádají detaily, občas i při dobrých světelných podmínkách je patrna vyšší hladina šumu. Lze zaostřovat i pomocí tzv. touch focusu - na námi vybrané místo fotoaparát dotykem zaostří. Kritiku si iPhone zaslouží za absenci jakéhokoliv nastavení. Pokud telefon vyhodnotí scénu špatně nebo jen chcete něco upravit, máte smůlu. Zapnout lze pouze blesk a HDR režim, který jsme u testovacích fotografií nechali vypnutý.

Prostředí fotoaparátu

HTC Incredible S

Možná se někdo ptá, proč je Incredible S zástupcem nejlépe fotících telefonů výrobce HTC. Proč jsme nevybrali HTC Sensation? Incredible S podává ze všech zařízení HTC, ať už dáme do hledáčku Sensation nebo Desire HD či HTC 7 Mozart, nejlepší výkony. A rozdíl v obrazové kvalitě je opravdu znatelný. Přestože Incredible S není vlajkovou lodí výrobce, neznamená to, že se jedná po funkční stránce o špatně vybavené zařízení. Hlavní ovládací prvek je tvořený dotykovým displejem 4" s rozlišením 480 x 800 pixelů a technologií Super LCD. Dále jsou přítomny 4 senzorové klávesy, které mění svoje popisky dle polohy, ve které se zařízení nachází. Při překlopení do horizontálního režimu budou i tlačítka zobrazovány ve stejné poloze. Novinka podává dostatečné výkony v hardwarové oblasti, nabídne 1 GHz procesor Qualcomm 8255 s více než dostatečnou pamětí RAM 768 MB. Operační systém se po nedávné aktualizaci uvolněné výrobcem může pochlubit verzí Android 2.3.3 Gingerbread. Z ostatních funkcí nechybí bezdrátové sítě Wi-Fi nebo podpora sítí 3G.

HTC Incredible S - oficiální fotografie

Čtěte: recenzi HTC Incredible S: neuvěřitelný Android?

Fotoaparát nacházející se v Incredible S může být chloubou výrobce. Každý, kdo má alespoň trochu přehled a orientuje se ve fotoaparátech mobilních telefonů ví, že HTC nepatří mezi premianty na poli fotomobilů a že prioritou výrobce není nabídnout co nejlepší výsledky ve fotografické ani hudební oblasti. Vestavěný fotoaparát nabídne 8 MPx snímač s dvojitou a velmi výkonnou LED diodou, ale z hlediska ergonomie opět musíme výrobce pokárat za absenci mechanické spouště fotoaparátu. Vše ale výrobce zachraňuje velkým množstvím různých nastavení v prostředí fotoaparátu, jako například volba formátu fotografie v 4:3 poměru nebo v širokoúhlém formátu 16:9. K dispozici jsou i scénické režimy, stupně kvality a efekty. Fotografie po stránce obrazové kvality patří do lepšího průměru, pochvalu výrobce zaslouží i za absenci narůžovělých míst. Překvapivě jsou snímky ostré i po celé své ploše. Telefon se projeví i jako kameraman, nahrávaná videa jsou v rozlišení 1280 x 720 pixelů při 30 snímcích za vteřinu.

Prostředí fotoaparátu

Nokia N8

Nokii N8 lze charakterizovat jako komplexní zařízení, cílené především na multimédia. Nasvědčuje o tom velká interní paměť o velikosti 16 GB, dále rozšiřitelná o paměťové karty typu MicroSDHC. Potěší slušný hudební přehrávač s 3,5 mm jackem. Pestrá podpora video formátů a s poslední aktualizaci i podpora externích titulků. Mnoho zábavy si lze užít i s funkcí USB-On The Go. Benefitem Symbianu jsou poměrně nízké nároky na hardwarovou výbavu a velmi slušná pohotovostní výdrž, což z redakčního používání i testu můžeme potvrdit. Velkým plusem je i výborné dílenské zpracování, podpořené anodizovaným hliníkem, ze kterého je vyrobeno tělo N8. Velmi dobře si vede i v oblasti datových technologií, kdy nabídne například podporu sítí 3G, nástavby HSDPA/HSUPA nebo bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n. V neposlední řadě pak neopomenu zmínit přítomnost nejnovější verze Symbianu^3, který však svým pojetím a fungováním některých funkcí zaostává za konkurenčními systémy.

Nokia N8 - oficiální fotografie
TIP: Čtěte recenzi Recenze Nokia N8: zahoďte netbooky! (recenze)

Nokia N8 disponuje snímačem o rozlišení 12 MPx spolu se širokoúhlým objektivem v přepočtu na ekvivalent 28 m. Samotné rozlišení samo o sobě není zajímavé. Pozornost na sebe upoutává nezvykle velký čip, který svou velikostí nejen že nemá konkurenci mezi mobilními telefony, ale takto velký čip nenajdeme ani v kompaktních fotoaparátech, či dokonce levnější kategorii tzv. ultrazoomů. Nokii se totiž podařil husarský kousek a do těla mobilního telefonu se ji podařil vměstnat čip velikosti 1/1,83". Fotoaparátu Nokie N8 nemůže chybět mechanická závěrka. Světelnost objektivu F 2,8 spadá do běžného průměru. Pro pořizování snímků v nočních podmínkách je nápomocen výkonný xenonový blesk, který efektivně osvětlení scénu ve vzdálenosti dvou až tří metrů. Rovněž i pořizované video sekvence v rozlišení 720 HD jsou dobré kvality. Pochválit musíme také široké možnosti nastavení a praktickou a kvalitní mechanickou spoušť na boku telefonu. Pro lepší porovnání jsme s Nokií N8 fotografovali pouze na 8 Mpx širokoúhlý režim.

LG Optimus 2X

Optimus 2X se může pyšnit cenným prvenstvím. Je totiž zapsáno jako první zařízení s dvoujádrovým procesorem v Guinessově knize rekordů. Optimus 2X má silný potenciál v oblasti hardwaru, základnou je výkonný dvoujádrový procesor 1 GHz NVidie Tegra 2. Zamrzí ale velikosti paměti RAM, která činí pouhých 512 MB. Ovšem pouze dvoujádro nedělá z Optimusu špičkové zařízení. Na přední straně se nachází kvalitní dotykový displej TFT IPS 4" s rozlišení 800 x 480 bodů, k dokonalosti schází jen rovnoměrné podsvícení. Rozpaky budí starší verze operačního systému Android 2.2 Froyo, ovšem výrobcem je přislíbena aktualizace na 2.3 Gingerbread. Pochvalu zaslouží kvalitní dílenské zpracování i pogumovaný zadní kryt, který usnadňuje z hlediska ergonomie držení samotného zařízení.

LG Optimus 2X - oficiální fotografie
TIP: Čtěte recenzi Recenze LG Optimus 2X – Dvoujádrový velikán

Fotoaparát - byla by ostuda, aby jedno z nejlepších zařízení výrobce LG mělo fotoaparát s nevalným rozlišením a nestalo se tak. Na zadní straně se nachází fotoaparát s rozlišením 8 MPx, autofocusem bez mechanické spouště fotoaparátu. Prostředí fotoaparátu je na můj vkus trošku nepřehledné a mohlo by být více uspořádané. Nechybí ani diodový blesk, který však není příliš výkonný a navíc takřka každou blízkou scénu přepaluje. Výsledné snímky trpí na mléčný závoj, což je vinou zadního krytu. Snímky svými kvalitami spadají do běžného průměru, ostrost není nejhorší, nicméně snímky nejsou ostré po celé své ploše, rovněž ani makro snímky neudělají díru do světa. Pořizovaná videa jsou v rozlišení Full HD. Mezi mínusy patří horší zvuk a slabší bitrate.

Prostředí fotoaparátu

Samsung Galaxy S II

Samsung Galaxy S II I9100 naplňuje předpoklady pro nejlépe vybavené zařízení nejenom ve vlastních řadách výrobce Samsung, ale i mezi chytrými telefony vůbec. Klenotem Galaxy S II je kombinace dvoujádrového procesor Exynos 1,2 GHz, GPU Mali-400MP a 1 GB operační paměti RAM. Přední strana nabídne špičkový dotykový displej Super AMOLED Plus 4,27“ (480x800 bodů) s vylepšenou zobrazovací maticí RGB. Sebevědomím může oplývat i v datových technologiích HSPA+, Wi-Fi a/b/g/n + Wi-fi direct. Galaxy S II běží na jedné z nejnovějších verzí Androidu 2.3.3. Dále nabídne fotoaparát o rozlišení 8 MPx se schopností pořizovat Full HD video, který nezůstává pouze u hodnot, ale své výsledky dokresluje i ve skutečnosti. Mezi dobré vlastnosti můžeme zařadit i slušnou pohotovostní výdrž díky baterii o kapacitě 1 650 mAh.

Samsung Galaxy S II - oficiální fotografie
TIP: Přečtěte si recenzi Recenze Samsung Galaxy S II – šlechtic Android

Fotoaparát - nové Galaxy je zaobaleno ve velmi tenkém těle. Očekávali jsme nikterak kvalitní optiku, o větším čipu je zbytečné se zmiňovat. O to více jsme byli překvapení výslednou kvalitou pořizovaných snímků. Shrnu-li výkony fotoaparátu ve zkratce, řeknu, že Nokia N8 má nového člena do party elitních fotomobilů. Obrazová kvalita je výborná, mile překvapí i nižší hladina šumu. Standardní scéna je bez námitek, ale ovace zaslouží makro snímky, které jsou dle mého názoru nejlepší, co jsem kdy doposud mezi fotomobily viděl. Optika fotoaparátu je širokoúhlá, není tak problém pořizovat snímky krajin a v nabídce fotoaparátu nechybí ani asistent pro pořizování panoramatických snímků. 8 MPx fotoaparát opět pouze se softwarovou spouští fotoaparátu nabídne výkonný diodový blesk. Velkou chloubou jsou i pořizovaná Full HD videa, která patří mezi špičku mezi fotomobily. Zvuková stopa, přihlédneme-li k tomu, že se jedná o mobilní telefon, je kvalitní.

Prostředí fotoaparátu

Sony Ericsson Xperia arc

Novinka z dílen japonsko-švédského výrobce Sony Ericsson je ve znamení nových převzatých technologií a vydařeného designu. Nový arc se vyznačuje štíhlými rozměry a prohnutým tělem, na kterém se nenachází kus kovového prvku. Za své větší rozměry vděčí přítomnosti dotykového displeje TFT 4,2" s rozlišením 854 x 480 bodů a technologií BRAVIA pro lepší a živější podání barev a kontrastu. U vlajkové lodi chybí dvoujádrový procesor a smířit se musíme pouze s 1 GHz procesorem Qualcomm 8255 a menší pamětí RAM 335 MB. Novinka ale běží na Androidu 2.3 Gingerbread, který výrobce upravil a příkladně vyladil k obrazu svému. Novinkou oproti původní Xperii je i konektor HDMI.

Sony Ericsson Xperia arc - oficiální fotografie
TIP: Přečtěte si recenzi Recenze Sony Ericsson Xperia arc – Fešák s výkonem

Fotoaparát dostal do výbavy prémiovou technologii, která je k vidění u digitálních zrcadlovek s názvem Exmor R. Její výhodou jsou kvalitativně lepší snímky pořizované v horších světelných podmínkách. Fotoaparátu o rozlišení 8,1 MPx nechybí ani automatické zaostřování, zaostřování dotykem na vybrané místo nebo mechanická, leč titěrná spoušť nacházející se na boku. Jako kamera moc neoslní. Pořizuje sice nahrávky v rozlišení 720p, ale svoji kvalitou spadá do šedivého průměru. Naproti snímky z fotoaparátu mají věrohodné podání barev a mohou se pochlubit takřka nulovým šumem při optimálních světelných podmínkách. Obrazová kvalita ale není místy dobrá kvůli nešetrné kompresi.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc

Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc

Zde je názorně vidět odlišné posouzení expozice při ostření a měření na stejné místo.


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc

Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc - Test byl prováděn v jedoucí tramvaji, abychom otestovali případnou stabilizaci obrazu a zejména délku expozice, kterou telefony volí. Například iPhone 4 volí příliš dlouhý čas 1/15 sekundy a opakovaně nedokázal pořídit ostrý snímek. Nokia N8 pro porovnání ve stejné situaci operuje s časem 1/33 sekundy a na ostrosti snímku je to znát.

Makro snímky

Zde se projevuje mistrovství Galaxy S II v této disciplíně. Všimněte si odlišného podání barev a kontrastu jednotlivých telefonů. Na snímcích jsou dobře vidět též nereálné barvy a kontrast u iPhonu 4.


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc

Fotografie z interiérů a s bleskem

Zde si lze všimnout výrazných rozdílů. Zatímco některé telefony (například iPhone 4) začínají velmi výrazně šumět, jiným se pomocí velkého čipu nebo lepších algorytmů daří držet šum v únosných mezích. Místy se projevuje i neschopnost některých telefonů správně zaostřit v tmavém prostředí.

Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc

Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc


Apple iPhone 4 / HTC Incredible S / Nokia N8 / LG Optimus 2X / Samsung Galaxy S II / Sony Ericsson Xperia arc

Ukázková videa z iPhone 4

Ukázková videa z HTC Incredible S

Ukázková videa z Nokia N8

Ukázková videa z LG Optimus 2X

Ukázková videa z Samsung Galaxy S II

Ukázková videa z Sony Ericsson Xperia arc

Závěr a hodnocení

A jsme na konci srovnání. Smyslem tohoto článku je ukázat, jak jednotlivé mobilní telefony fotí, přičemž jsme porovnávali 6 vybraných fotomobilů, o nichž si myslíme, že patří mezi "fotoelitu" portfolia daného výrobce. Nebylo našim cílem postavit ultimativní žebříček s vítězi a poraženými, ale spíše přinést objektivní srovnání a úsudek nechat na čtenářích. Navíc každý má trochu jiné preference, a zatímco některý mobilní fotograf má například rád nereálně živé barvy a kontrast iPhonu 4, někdo naopak preferuje reálnější podání jiných fotomobilů, které se však mnohým může zdát mdlé. Je tedy na každém, jakého definitivního vítěze si ze srovnání vybere.

Nokia N8 - na živých fotografiích

I tak si ale neodpustíme celkové zhodnocení tak, jak jej vidíme v redakci. Pořídili jsme fotografie za různých reálných situací a v různých režimech. První místo (a nejedná se o žádné překvapení), obsadila finská Nokia N8. Svými výsledky jasně dokazuje svůj potenciál a ambice poměřovat se nejenom s mobilními telefony. Jejím snímkům se nedá příliš mnoho vytknout, obrazová kvalita je špičková, ostrost bez námitek. Hladina šumu je občas vyšší, což lze očekávat při velkém rozlišení 12 MPx. Snad jen makro snímky by mohly být lepší a někomu mohou vadit mdlé barvy, které jsou však na druhou stranu nejreálnější. Po nainstalování neoficiálního updatu fotoaparátu lze z Nokie N8 dostat díky menší kompresi ještě o řád lepší snímky. Samsung Galaxy S II, který je nepřekonatelný především v oblasti pořizování makro snímků, si zaslouží druhé místo. Předvádí vyrovnané výkony u všech snímků. Jeho schopnosti jsou díky velmi tenkému a lehkému tělu skutečně obdivuhodné.

Samsung Galaxy S II - na živých fotografiích

Na dalších místech je víceméně vyrovnaný souboj mezi zbylými zástupci z řad HTC Incredible S, Optimus 2X a Sony Ericssonem arc. V dané oblasti se tato zařízení potýkají především s vysokou kompresí a často chybějícími detaily či zřetelnými artefakty. U Optimusu 2X zamrzí navíc mléčný nádech fotografií kvůli nepovedenému plastu, kryjícího čočku fotoaparátu. Poslední místo si i pro nižší rozlišení zaslouží Apple iPhone 4, který se však vyznačuje kvalitním podáním snímků za běžných podmínek. Výtku si ale zaslouží za nereálné podání barev a kontrastu, ale právě díky tomu si snímky z něj řada uživatelů oblíbila. Pokud je pro vás důležité vysoké rozlišení nebo často fotíte uvnitř s LED diodou (například večer na party, večeři a dalších akcích), zařaďte si iPhone 4 opravdu na poslední místo. Pokud fotíte pouze venku, můžete si zařadit iPhone 4 na třetí místo hned za Galaxy S II, protože v těchto podmínkách se iPhonu 4 opravdu daří.

Diskuze ke článku
Vlastimil
No NOKIA N8 nemá konkurenci a Iphone 4 ten má až moc nereálné barvy ,ale HTC mě snad nejvíc překvapilo v testu :-)
Pavel
Ještě, že má n8 tak dobrý foťák, jinak už by nebylo nokii za co chválit. Galaxy má zase nejlepší video.
Viliam Valent
Tak nedá sa očakávať, že Nokiu v oblasti fotografii len tak niekto prekoná, to by museli použiť lepší fotočip(neviem, možno sú na japonskom trhu aj lepšie zariadenia). Dúfam, že to bude nejaká novinka z vlastných radov, ktorá príde už čoskoro. iPhone 4 sa na prvý pohľad tvári ako kvalitný fotomobil, ale keď človek porovná snímky s konkurenčnými prístrojmi zistí, že farby fotografií sú veľmi nereálne a umelé. Na internete je ale možné nájsť pár prieskumov, kde sa to ľuďom prekvapivo páči viac. Jeden je myslím aj na mobilmanii, kde sa porovnával iPhone s N8, pritom telefóny boli "utajené". Ľudom sa ale viac páčia farbičky, taký je bohužiaľ trend. Na záver vás musím pochváliť, opäť kvalitná práca.
jarda
ani jsem nemusel číst článek a znám výsledek-ne nadarmo je v katalogu mobilů na prvním místě N8

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze