Sítím 3G zvoní umíráček. Během roku 2021 začne jejich vypínání

1
Sítím 3G zvoní umíráček. Během roku 2021 začne jejich vypínání
Fotografie: pixabay.com
  • Důvodem vypnutí 3G sítí je touha uživatelů po rychlejším internetu
  • Přístup k internetu tak budou zajišťovat primárně sítě 4G a 5G

Historie 3G sítí na území České republiky se začala psát již v roce 2004, kdy jsme v síti tehdejšího Eurotelu mohli obdivovat nebývale rychlá data nebo třeba videohovory. Tehdy nikdo netušil, že praktické využití těchto sítí bude kvůli mizernému pokrytí možné až o dlouhých 5 let později. Počínej letošním rokem se osud 3G sítí naplní a dojde k postupnému vypínání 3G vysílačů. Na jejich místo nastoupí modernější sítě 4G a 5G. Jestliže v nejmodernějších 5G sítích dosahuje rychlost internetu až 1 000 Mbit/s, ve 3G sítích je to typicky kolem 10 Mbit/s.

Pokud se obáváte, že se vás tato změna výrazně dotkne, můžeme vás uklidnit. Drtivá většina zařízení dnes podporuje sítě 4G a při využívání internetu tak preferují rychlejší připojení. I po vypnutí 3G sítě se lidé se svým starým telefonem bez problému dovolají a budou moci přijímat SMS. Hlasové volání a SMS totiž na 99% území ČR zajišťuje ještě starší technologie 2G, které se plánovaná obnova netýká. Stejně tak vypnutí 3G sítí žádným způsobem neohrozí dostupnost tísňových volání, včetně např. e-callu (nouzové volání vozidla v případě nehody). Případné komplikace a snížení datových rychlostí může nastat pouze u připojení starších telefonů k internetu prostřednictvím mobilní sítě. Vesměs se ale jedná o modely telefonů starší více než 8 let, kterých je mezi občany ČR jen velmi málo.

„Uživatelé starších přístrojů budou s předstihem informování svým operátorem, bude jim nabídnuta výměna SIM karty a případně doporučen modernější telefon podporující technologii 4G či 5G,“ uvedl Jiří Grund, výkonný ředitel APMS (Asociace provozovatelů mobilních sítí).

„Výměna anebo přeladění vysílačů bude probíhat postupně. Každý operátor, v okamžiku, kdy to bude pro jeho zákazníky aktuální, představí vlastní nezávislý časový plán obnovy a bude informovat zákazníky, kterých by se mohla změna dotknout,“ doplňuje Jiří Grund. V tomto ohledu lze zmínit loňské oznámení Vodafonu, který plán na vypnutí 3G sítí již nastínil. Svůj krok tehdy odůvodnil tím, že využití 3G sítí je ze strany zákazníků zcela minimální.

Nahrazování zastaralé 3G technologie je v roce 2021/22 plánováno i v dalších zemích po celém světě, v Evropě k němu bude docházet kromě ČR také v Německu, Itálii či Nizozemí.