Proč se v roce 2021 začnou v Česku vypínat sítě 3G?

Proč se v roce 2021 začnou v Česku vypínat sítě 3G?
Fotografie: pixabay.com
  • V letošním roce začne postupné vypínání vysílačů sítí 3G
  • Jako první má začít Vodafone
  • Důvodem je vylepšení datových přenosů novějších sítí 4G a 5G

Již před časem jsme vás informovali, že se operátoři dohodli, že v letošním roce přikročí k postupnému vypínání vysílačů 3G sítí. Jako první by měl začít Vodafone, který vypínání plánuje již na březen letošního roku. Možná vás ale zajímá, co operátory k tomuto kroku vede. S vysvětlením formou povedeného videa přišla Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Ve videu se dozvíme, že sítě 3G, mimochodem technologicky již 20 let staré, jsou pro dnešní účely bohužel nedostačující. Například oproti sítím 4G jsou až 20krát pomalejší, ve srovnání s nejnovějšími sítěmi 5G mohou být pomalejší až 100krát. A právě kvůli upřednostnění vyšších rychlostí u mladších sítí musí dojít k vypnutí 3G, které použitelné spektrum zpomaluje.

Pro mobilní data je to jednoznačně krok k lepšímu. Na druhé straně však stojí hlasové hovory, které dnes mohou v mnoha případech na 3G sítích nadále probíhat. Kvalitou jsou totiž výrazně lepší ve srovnání se zachovalými 2G sítěmi. Ti šťastní z nás mohou využívat volání skrze LTE známé pod zkratkou VoLTE. Tuto funkci lze ale využívat jen v případě, že ji podporuje váš telefon a současně váš mobil podporuje operátor. A zde již může být zádrhel, byť se situace zlepšuje.

Jak jsme si řekli výše, jako první by měl k vypínání přistoupit Vodafone. Všechny své kroky by dle Asociace provozovatelů mobilních sítí měli operátoři vždy předem oznamovat svým uživatelům.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze