T-Mobile zítra definitivně vypíná síť 3G. Co to znamená pro jeho zákazníky?

3
T-Mobile zítra definitivně vypíná síť 3G. Co to znamená pro jeho zákazníky?
Fotografie: T-Mobile
  • Sítě 3G uvolní místo modernějším technologiím LTE a 5G
  • Změna se dotkne jen těch, kteří síť 3G využívají i pro datové přenosy

Český T-Mobile, stejně jako všichni ostatní lokální, respektive evropští operátoři, postupně vypíná zastaralé mobilní sítě 3. generace (3G), aby mohl uvolněnou frekvenci 2 100 MHz využít k rozšíření modernějších technologií LTE a 5G.


Zákazníky ukončení provozu sítě 3G negativně neovlivní. Naprostá většina mobilních telefonů k přenosu hovorů, zpráv a pro připojení k internetu využívá modernější síť LTE (4G), případně síť 5G s nejrychlejším přenosem dat a krátkou odezvou.

Pro necelé jedno procento zákazníků, kteří dosud využívají síť 3G, bude k hlasovým hovorům i SMS zprávám sloužit síť 2G. Tato síť zůstane nadále v plném provozu a její pokrytí je výrazně širší než u 3G sítě. Zákazníci, kteří využívali 3G síť i k datovým přenosům, najdou více informací o přechodu na LTE na stránkách operátora. „Vypnutí sítě 3G naši zákazníci nijak negativně nepocítí, protože její roli již před dlouhou dobou převzala síť LTE (4G). Pro operátory je ale uvolnění pásma 2 100 MHz velmi důležité pro další rozvoj nejmodernější vysokorychlostní sítě 5G,“ říká Zdeněk Bumbálek, manažer INS a Fix produktového managementu společnosti T-Mobile Czech Republic.

S postupným vypínáním vysílačů sítě 3G začal T-Mobile již letos v říjnu na Moravě, jak jsme vás informovali. Všechny zákazníky, kteří ještě síť 3G využívali, společnost o chystaném ukončení provozu včas informovala. T-Mobile nyní intenzivně pracuje na rozšiřování pokrytí České republiky sítí 5G, kterou bude moci ke konci letošního roku využívat čtvrtina obyvatel.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
chybí podstatné info... vypnutí 3G neudělá nic kladného. Musí dojít ke swapu HW aby mohlo být spuštěno 4G/5G na uvolněných frekvencích. Toto platí pro Moravu,v čechách "ve sdílené zóně Tmobile" je k mání LTE2100 již několik let pro zákazníky TMobile. Vzhledem k tempu swapu O2 na Erisccon to vidím na nejdřív za 2 roky.
Dobrý Tak
Dobrý Tak
4.12.21. Ve Strakonicích 3g Hspa, či jakkoliv chcete pořád běží zdar
Pc Wifi
Pc Wifi
Ha zprava z budoucnosti : 4.12.21. Ve Strakonicích 3g Hspa, či jakkoliv chcete pořád běží zdar

no co uz, tak ci onak 3.12. stale v ruznych koutech moravy 3G TM i O2 bezi...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze