Veletrh IFA 2018 se blíží. Tady je přehled očekávaných novinek

20
Veletrh IFA 2018 se blíží. Tady je přehled očekávaných novinek
  • Největší evropský veletrh spotřební elektroniky začíná již za pár dnů
  • Letošní rok čekáme mobilní novinky hlavně od Sony a HTC
  • Přinášíme přehled všeho nejpodstatnějšího včetně časů tiskovek

Berlínský veletrh IFA se v letošním roce koná od 31. srpna do 5. září. Jak ale správně tušíte, většina zásadních tiskových konferencí se odehraje s předstihem. Někteří výrobci se s novinkami vytasí už dva dny před zahájením veletrhu. Jednoznačně nejnabitějším dnem letos bude 30. srpen, tedy poslední den před oficiálním startem veletrhu. Jaké novinky letos očekáváme? Hlavní hvězdou bude Sony, ale novinky ukáže i Honor, BlackBerry, HTC a dost možná i Lenovo, respektive Motorola.

Veletrhu IFA se bude tradičně účastnit také redakce mobilenet.cz, takže se můžete těšit na kompletní zpravodajství i první dojmy ze všech novinek. Nezapomeňte nás rovněž sledovat na sociálních sítích, kde se o novinkách dozvíte nejdříve. Aktivně vás budeme informovat na Facebooku, Twitteru a Instagramu.

Sony

Začneme rovnou tím nejzajímavějším, alespoň podle předběžných informací. V rámci veletrhu IFA 2018 by mělo představit Sony Xperii XZ3, což by měl být první smartphone s podporou sítí 5. generace. O kompaktní verzi se prozatím nehovoří, stejně tak ani o verzi Premium, je tedy možné, že se Sony vytasí „jen“ s nástupkyní XZ2. Od telefonu se čeká, že se více přizpůsobí aktuální konkurenci, trochu zúží rámečky a pochopitelně přinese maximální výbavu.

XZ3 je stále poměrně tajemná

Sony se prý rozhodlo zapracovat i na fotoaparátu, který by měl nabídnout extrémní rozlišení 48 Mpx. Doufejme, že Sony tentokrát optimalizuje i postprocesing a snímky budou konkurovat těm nejleéším, jako je Samsung Galaxy Note9. Čekání na Xperii XZ3 si můžete ukrátit například našimi prvními dojmy z Xperie XZ2 Premium, kterou pro vás aktuálně testujeme.

Tisková konference Sony proběhne ve čtvrtek 30. srpna od 13:00 hodin.

HTC

Smartphone by mělo představit i HTC, Mluví se o modelu U12 Life, tedy odlehčené variantě U12+. Očekáváme protáhlý 6palcový displej a pod kapotou má tepat Snapdragon 636 doplněný 4GB operační pamětí. Zadní strana má zaujmout duálním fotoaparátem s 16 a 5 megapixely. Samozřejmostí bude záznam videa ve 4K rozlišení. Čelní kamerka si vystačí s 13 megapixely.

HTC U12 Life

Z dalších funkcí je zmiňována podpora dvou SIM karet, Bluetooth 5.0 a NFC. Slušná by měla být výdrž, a to díky baterii s kapacitou 3 600 mAh. Cena by měla být o poznání příjemnější, tedy pokud chce HTC zabodovat.

Tisková konference HTC proběhne ve čtvrtek 30. srpna dopoledne.

Honor

Honor bude v rámci německého veletrhu představovat představené. Co to znamená? Seznámíme se s Honorem Play, který se již prodává. Nabízí TFT IPS displej s úhlopříčkou 6,3 palce, osmijádrový procesor Huawei Kirin 970 nebo 16Mpx fotoaparát.

Bude toho více?

O dlouhou výdrž se stará baterie s kapacitou 3 750 mAh a můžeme prozradit, že už ve čtvrtek se dočkáte obsáhlých dojmů, které pro vás už aktuálně chystáme. Mohla by se ale objevit i nějaká další novinka, na to si však budeme muset počkat až do čtvrtka.

Tisková konference Honoru proběhne ve čtvrtek 30. srpna od 14:00 hodin.

BlackBerry

Neméně zajímavou novinkou má být BlackBerry KEY2 LE, což je odlehčená varianta KEY2 se slabším procesorem, baterkou a fotoaparátem. Nové BlackBerry by mělo vynechat i touchpad v klávesnici, doufáme však, že nepřijde o čtečku otisků prstů v mezerníku. Celkově by se měl telefon podobat právě KEY2, avšak vyrobený bude z méně hodnotných materiálů.

BlackBerry KEY2 LE

Očekávají se také nové barevné varianty, čímž se BlackBerry bude snažit zaujmout mladší zákazníky. Cenovku očekáváme zhruba o 4 tisíce korun nižší, možná však TCL, které BlackBerry spravuje, ve výsledku překvapí.

Tisková konference BlackBerry proběhne ve čtvrtek 30. srpna od 18:00 hodin.

Lenovo

Co se týká Lenova, měli bychom se setkat s novými smartphony pod taktovkou Motoroly i notebooky a konvertibly přímo od Lenova. Detailně bychom se měli seznámit také s novým Moto Modem vybaveným podporou sítí 5. generace.

Tisková konference Lenova/Motoroly proběhne ve čtvrtek 30. srpna od 19:45 hodin.

Huawei

Na IFě bude také Huawei. Ten by měl dle informací ukázat nový čipset Kirin 980. Spekuluje se i o nových barevných variantách modelu P20 Pro a také bychom měli získat informace o tom, kdy budou aktualizovány smartphony značky na Android 9 Pie. V souvislosti s tím se budeme bavit i o nadstavbě EMUI, která rovněž povýší a přinese nové funkce.

Huawei Mate 20 Lite
Bude Mate 20 Lite představen už na veletrhu IFA?

Čekáte nové telefony? Huawei Mate 20 a Mate 20 Pro by se měly oficiálně odhalit až v říjnu, avšak odlehčený Mate 20 Lite bychom mohli poznat o pár týdnů dříve. Bude to v rámci veletrhu IFA? Nechme se překvapit.

Tisková konference Huawei proběhne v pátek 31. srpna od 14:00 hodin.

Ostatní

Na veletrhu budou pochopitelně i další výrobci. Například tchajwanské duo ASUS a Acer. Od ASUSu zcela jistě očekáváme podrobné představení „herní mašiny“ ROG Phone, avšak bez separátní tiskové konference, pouze v rámci tzv. „experience zone“. Očekává se také představení nového ZTE a detailně se seznámíme s novým fitness náramkem od Fitbitu.

Fitbit Charge 3

Zapomenout nesmíme ani na Samsung a LG. U těchto výrobců se očekává například představení nových televizorů a dalších novinek s umělou inteligencí, které vám detailně představíme na sesterském webu fZone.cz – nezapomeňte jej tedy sledovat!

Přehled tiskových konferencí

středa 29. srpna


  • 10:30 – Acer

čtvrtek 30. srpna


  • 10:00 – HTC
  • 10:45 – Samsung
  • 13:00 – Sony
  • 14:00 – Honor
  • 18:00 – BlackBerry
  • 19:45 – Lenovo

pátek 31. srpna


  • 14:00 – Huawei
Diskuze ke článku
Martin Fabiánek
Nechci rýpat, ale v textu máte špatně data....
Blue Sun
Blue Sun
Víc jader, víc gigabajtů, víc palců... ale kde je něco skutečně nového? Tohle zjevně bude nejnudnější IFA v historii.
Lenka
Z toho, že ve výčtu chybí Iphone je zřejmé, že na stadionu Iphone běží kilometry před těmito telefony s hrdě vypnutou hrudí. Druhý se skroušeným obličejem smutně dobíhá do cílové pásky Samsung. Ostatní telefony běží o berlích, pokašlávají a v očích mají beznaděj.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze