Jaká je nová Sony Xperia 5 naživo? Tady jsou první dojmy přímo z veletrhu IFA 2019

Jaká je nová Sony Xperia 5 naživo? Tady jsou první dojmy přímo z veletrhu IFA 2019
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Nová Xperia 5 je stejně elegantní jako její předchůdce Xperia 1
  • Nechybí voděodolnost IP65/68 ani ochranné sklo Corning Gorilla Glass 6
  • 6,1palcový OLED displej se řadí mezi absolutní špičku

Dnes Sony slavnostně představilo nástupce podlouhlé Xperie 1, která nás v testu okouzlila svým elegantním designem, povedenými fotoaparáty i špičkovým 4K OLED displejem s filmovým poměrem stran 21:9. Jak se povedl její nástupce, který japonský výrobce pokřtil jako Xperii 5?

Výjimečný displej a povedené fotoaparáty, to je Sony Xperia 5

Telefon dává na první pohled najevo jasnou inspiraci u Xperie 1. Po uchopení podlouhlého těla, v našem případě v elegantní černé povrchové úpravě, se však okamžitě setkáme s neduhem upatlaných zad. Pocitově se však nová Xperia 5 drží ještě o něco lépe a díky svým menším rozměrům je vhodná i pro dámy nebo pro ty, kteří mají menší dlaně. Co rozhodně potěší je přítomnost zvýšené odolnosti dle certifikace IP65/68, tudíž není problém si s sebou vzít telefon k vodě nebo do prašného prostředí. Pohled na exteriér telefonu zakončíme informací o ochranném skle Corning Gorilla Glass 6, které najdeme na přední i zadní straně.

Sony Xperia 5

Displej s technologií OLED je i tentokrát špičkový a ačkoliv nedosahuje superjemného 4K rozlišení jako u Xperie 1, stále se řadí mezi to nejlepší na trhu. Díky filmovému poměru stran 21:9 je navíc ideální ke sledování videí nebo třeba prohlížení internetu či čtení knih. Velmi dobře na něm vypadají rovněž dvě otevřená okna aplikací najednou.

Nová Xperia 5 se zkrátka na první pohled opět povedla a jedinou nevýhodou je možná pouze menší kapacita baterie činící 3 140 mAh, neboť trojitý fotoaparát je stále velmi povedený a disponuje rovněž pokročilými technologiemi z fotoaparátů řady Alpha. Více se dozvíte v přiloženém videu.

Technické parametry Sony Xperia 5

Kompletní specifikace
Konstrukce158 × 68 × 8,2 mm, 164 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,1" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 1×2,88 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 140 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2019,
Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
Cardáááá-nudlééééé,nudlééééé a Cardáááá a furt dokola!Bohužel některým lidem chybí sebekontrola a neuvědomují si,že jejich určité chování budí posměch,je nedůstojné a trapné.Tito postižení jedinci z psychologického hlediska trpí určitou frustrací,nebot se snaží upoutat pozornost druhých právě tímto syndronem nechutí k určitému problému a to je kritika technologického řešení daného produktu.Uživatel Carda je bud provokatér,nebo naprostý BLB,nebo postižený jedinec,nicméně s tím nic neuděláme-pro mne osobně je to postižený člověk.
Carda
Jako v ruce to vypadá fakt hrozně tohle je opravdu přešlap zlatý 16:9 pořádný mobil pro chlapa tohle je tak pro holčičky.
Areon
Ten telefon mi nedává žádný smysl. Je jen o něco málo menší, stále je ale obrovský na to aby se dal považovat za compakt a jinak nabízí to samé jako Xperia 1 .. jooo až na opět menší baterku, kde jsou doby co byly sonky považovány za dvoudenní telefony. Za mně ne a ne. Ten telefon je z mého pohledu absolutně zbytečný navíc nejsem fanda tohoto už dost monstrozního poměru displeje. Kdyby existoval žebříček nejmenších mezigeneračních rozdílů mezi vlajkovými modely tak toto by byl horký adept na krále, protože né, že přinesl málo, ale nepřinesl vůbec nic navíc :D
lendo
tesil som sa na tento telefon pretoze je to kompakt - pre mna je kompakt smartfon, ktory je uzsi ako 70mm aby som ho vedel pohodlne drzat - vyska mi nijako neprekaza... Ale preco ked to je vlajkova lod do toho nedali bezdrotove nabijanie? :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze