Vědci vyvíjejí 10x lepší baterie, na trhu budou do pěti let

6

Baterie pro mobilní telefony a notebooky, tablety a další přenosnou hi-tech elektroniku by mohly brzy už relativně brzy dojít k významnému stupni své evoluce. Měly by se být schopny například desetkrát rychleji dobíjet a nebo v sobě udržet napětí desetkrát vyšší než umožňují současné technologie.

Vývoj mobilních telefonů v posledních letech zaznamenal opravdu velmi působivý růst téměř ve všech směrech. Kdo z vás by si například před 5-6 lety dokázal představit mobil s dvoujádrovým procesorem, 64GB vnitřním datovým úložištěm nebo 12 megapixelovým fotoaparátem? Snad jedinou dlouho opomíjenou částí mobilů, u které se na dlouhé roky prakticky žádný viditelný rozvoj prakticky neprojevil, je vestavěná baterie nebo chcete li akumulátor. Problém se netýká jen samotné výdrže, která není u žádného dnešního smartphonu vůbec dobrá, ale také napětí nebo pokles její účinnosti po určitém počtu nabití.

Tip: přečtěte si také článek - Sony vyvíjí odolnější a výkonnější baterie

To by se ale mělo již brzy změnit. Inženýři z Northwestern University ve státě Illinois v USA pracují na technologii, která spočívá ve změně materiálu lithium-iontových baterií pro zvýšení jejich různých vlastností. Jedna ze změn se týká vytvoření milionů nepatrných otvorů v baterii, a také použití nového materiálu jménem Grafen. Baterie vytvořená pomocí nové technologie by mohla být na trhu nejpozději do pěti let, odhadují vědci.

Za vším jsou superrychlé částice

Baterie vytvořené pomocí postupů v Northwestern University se dokážou nabít na 100% své kapacity za 15 minut a při běžném použití ve smartphonu vydrží i jeden týden, což zní oproti dnešnímu běžnému jednomu, maximálně dvěma dnům jako pohádka. Klíčem k postupu byly vědcům hustota vrstev supertenkého materiálu grafen (forma uhlíku strukturou podobná grafitu představující nejpevnější známý materiál na světě) v kombinaci s křemíkem a pohyb iontů lithia. Dr. Harold Kung a jeho univerzitní tým říkají, že našli způsob, jak do baterie vtěsnat více iontů a urychlit jejich pohyb změnou materiálů použitých při výrobě baterií.

Vědcům pomohla poměrně nová, jinak strukturovaná forma uhlíku známa pod jménem Grafen

Trik spočívá v tom, že mezi listy grafenu byly přidány malé shluky látky, která dokáže zvýšit množství iontů lithia v baterii. Razantní zvýšení rychlosti dobíjení je docíleno díky využití chemické oxidace, která vrtá v grafenových listech malé otvory, jen asi 20-40 nanometrů široké. To iontům pomáhá se mnohem rychleji pohybovat. Nevýhodou nového řešení je, že účinnost baterií ostře klesá asi cca po 150 nabitích.

Některé dnes používané typy baterií
Čtěte také - Apple iPhone 4S má problémy s výdrží baterie: známe příčinu

I po dlouhém opotřebení stále větší účinnost než dnes

Můžeme být ale v klidu. "I po 150 nabitích které se za rok podle našich výpočtů průměrně na mobilu provedou je naše upravená grafenová baterie stále pětkrát účinnější, než dnes běžně používané lithium-iontové baterie," řekl vedoucí vědecký pracovník, profesor Dr. Harold Kung z oddělení chemického a biologického inženýrství Northwesternské univerzity. Nově se jeho tým pokusí zaměřit na přenos iontů mezi anodou a katodou a na hustotu iontů v anodě a katodě. Těšíte se na nové baterie, které udrží výkonná mobilní zařízení déle v provozu?

Zdroje: bbc.co, intomobile.com

Diskuze ke článku
myšpulín
"...nebo v sobě udržet napětí desetkrát vyšší než umožňují současné technologie."
A k čemu nám těch skoro 40 voltů v mobilu bude? Nebyla by lepší vyšší kapacita než napětí?
Black
Zřejmě tam bude střídač, trafo a usměrňovač, takže nakonec bude nižší napětí s delší výdrží... :-)
No ale spíš autor nebo překladatel si plete napětí a kapacitu akumulátoru, prostě elektrika jako elektrika.
Peca
Jen me tak napadlo. Resi tam problem s tim, ze nova baterie vydrzi "jen" 150 nabiti. Mohu se zeptat kolik nabiti vydrzi klasika? Me totiz prijde tech 150 dost, kdyz se veme v uvahu to, ze novou budu nabijet 1x za 5-7 dni a tu starou musim skoro kazdy den. To se pak u nove technologie da predpokladat, ze by baterka v pohode ty 2 roky odslouzila.
Xzeit
Lithiové akumulátory, které jsem dnes používané v mobilních zařízeních vydrří nějakých 500 - 1000 nabíjecích cyklů. Ovšem počtem nabíjecíh cyklů klesá i výdrž. Takže dejme tomu: nový akumulátor 100% kapacita a akumulátor po 300 - 400 nabíjecích cyklech bude mít kapacitu třeba už jen 70%...může to být třeba 80%, nebo i 50% v závislosti na kvalitě použitěho akumulátoru.....no každopádně už aby tady ty nové technologie byly....až 10x delší výdrž mobilních zařízení by byla bombastická.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze