V MacBoocích se pravděpodobně brzy objeví procesory od Applu s architekturou ARM

6
V MacBoocích se pravděpodobně brzy objeví procesory od Applu s architekturou ARM
Fotografie: Apple
  • Procesor má být vyroben 5nm technologií
  • Nové CPU má být výkonnější, ale také úspornější

Podle agentury Bloomberg by mohlo na konferenci WWDC 2020 (která proběhne již 22. června) dojít k představení nových procesorů určených pro MacBooky. Čipsety spoléhající na ARM architekturu mají nahradit dosavadní hardware z dílny Intelu.

Nový procesor od Applu má být vybaven 12 jádry a vyroben 5nm technologií. Jako první má být nasazen do 12" MacBooku. CPU s ARM architekturou by rovněž mělo být výkonnější, ale také úspornější než čipsety využívané v MacBooku Air. V budoucnu je v plánu také výroba desktopového procesoru pro Mac. Apple díky tomuto kroku omezí svou závislost na Intelu a zároveň sníží náklady.

Diskuze ke článku
Spytihněv
I kdyby ten procesor měl dvanáct jader, tak pravděpodobně nebudou všechna stejná a pouze malá část bude výkonná, zbylá budou úsporná. Výkon tedy bude pravděpodobně pouze mírně nad úrovní mobilních telefonů a srovnatelný s AMD ryzen 4300.
Berule
Určitě to pojede líp než Windows on ARM
Petr
Konečně, Intel je roky zastaralá platforma od které je nutné odejít.
Už procesory řady A12X ukázali, že mají více výkonu a pokud přijde novinka která bude mít více jader a hlavně jiné možnosti na velikost chlazení a napětí tak výkon bude parádní.

U první verze pro základní MacBook bych čekal výkon okolo i7 později pro Mac Pro bude výkon rozhodně nad Xeonem.
Monet
Že by se konečně macbooky nepřehřívaly a vyřešilo se bídné chlazení jaké mají současné modely... Já bych bral macos na ipadu, ipados je sice lepší než původní, ale na pracovní nástroj má stále omezené možnosti.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze