Update Amber pro Nokie Lumia je venku: přehled novinek a změn

Majitelé Lumií s Windows Phone 8 se dočkali. Nokia začala včera uvolňovat očekávanou velkou aktualizace GDR2, do které přidala balíček Amber. Ten přináší řadu vylepšení, které jsou exkluzivně pro Nokie, a majitelé smartphonů s Windows Phone 8 jiných značek tak mají smůlu. Jako první přichází update na Lumii 920. Ostatní modely budou následovat.

Nokia je právem považována za výrobce, který přidává zdaleka nejvíce nových funkcí a vylepšení do Windows Phone, které mají zlepšit uživatelský komfort uživatelů. Nejinak je tomu i v případě aktualizace Amber, která k základní aktualizaci GDR2 přináší další nové exkluzivní funkce a vylepšení. Aktualizace se podle stránek podpory týká modelů Lumia 520, 520T, 521, 620, 720, 810, 820, 822, 920, 920T, 928. Lumie 925 a 1020 ji mají již z výroby.

Přehled novinek aktualizace Amber

  • Smart Camera: Vylepšení se dočkala aplikace fotoaparátu, která přináší nové možnosti úprav a zlepšení kvality obrazu. Snadno například odstraníte nežádoucí objekty z pořízené fotografie. Bude možné využít sekvenčního snímání. V případě Nokia Lumia 720, 620 a 520, které mají 512 MB RAM bude možné pořídit sedm snímků v rozlišení 1 Mpx. U vyšších modelů s 1 GB RAM až 10 snímků v rozlišení 5 Mpx.
  • Nokia Pro Camera: Fotoaplikaci, která se poprvé objevila v Lumii 1020, si můžete nově stáhnout a nastavit jako výchozí i u Lumie 920, 925 a 928.
  • Glance Screen: Na displeji mohou být neustále zobrazené hodiny, indikace vibrací a baterie. Tuto funkci aktivujete v nastavení "display and touch", a můžete si zde nastavit i dobu zobrazení nebo zda se mají informace zobrazit mávnutím ruky nad displejem. Tato funkce nebude dostupná pro Lumie 520 a 625.
  • Flip to silence: Otočením telefonu displejem dolů ztišíte vyzvánění příchozích hovorů či budíku.
  • Double-tap to unlock: Dvojitým poklepáním na displej odemknete telefon.
  • Storage Check: Aplikace umožňuje zobrazení podrobností o vnitřním úložišti a jeho spravování včetně mazání "Jiného" obsahu. O této aplikaci jsme vás informovali již v minulosti. Přestože je ve výčtu novinek v balíčku Amber, některé Lumie ji již dostali dříve.
  • HERE Maps: Updaty mapových podkladů se zrychlí a zjednoduší, protože se nyní již budou stahovat pouze dílčí změny a nebudete muset pokaždé stahovat znovu celé země.

Přehled novinek aktualizace GDR2

Kromě exkluzivních funkcí z balíčku Amber se dalších nových funkcí a vylepšení dočkají Lumie i přímo z hlavní aktualizace Windows Phone 8.0.10327.77 (GDR2) od Microsoftu, která je společná pro všechny smartphony s Windows Phone 8:

  • Rádio FM: Smartphony s Windows Phone 8 většinou disponovaly hardwarem pro poslech FM rádia, ale chyběla pro něj softwarová podpora. Nyní tak můžete poslouchat FM rádio přímo v hubu Hudba+videa. Tato možnost však není k dispozici u všech telefonů. Příkladem je Nokia Lumia 620.
  • Data Sense: Díky službě Data Sense získáte pod kontrolu přenesená data. Můžete v ní sledovat, které aplikace přenášejí nejvíce dat, ale tak si nastavit omezení podle svého datového tarifu. Tato funkce však není k dispozici ve všech zemích a u všech operátorů.
  • VoIP: Skype, Lync a další aplikace, které používají protokol VoIP (Voice over Internet Protocol), mají vylepšenou stabilitu a výkon.
  • Internet Explorer: Byla zlepšena podpora HTML5.
  • Fotoaparát: Můžete si nastavit libovolnou fotoaplikaci, aby se automaticky otevírala po stisku spouště fotoaparátu. Tato možnost nicméně není k dispozici u všech telefonů.
  • Další vylepšení: Zahrnuje řadu oprav chyb a drobná vylepšení, která zlepšují výkon.

Tip: Aktualizace Windows Phone 8 GDR2 se začíná pomalu šířit

Dostupnost aktualizace Amber pro vaší Lumii si můžete ověřit jednoduše přímo v telefonu prostřednictvím položky nastavení, aktualizace systému. Telefon vás na dostupnou aktualizaci i sám upozorní. Update poté probíhá OTA, přímo na telefonu, bez nutnosti zapojovat telefon do počítače. Dostupnost updatu si můžete ověřit také na této stránce.

Zdroje: conversations.nokia.com, nokia.com, wpcentral.com, thenextweb.com, windowsphone.com, nokia.com, conversations.nokia.com, nokia.com

Diskuze ke článku
Tomáš Přibyl
Tomáš Přibyl
Takže Nokia Lumia 520 to nemá jistý kdy to bude a vůbec jestli to bude ??
myzu
Je super,že príde akt.GDR2 aj s Amber,ale keď som čítal koľko vylepšení alebo noviniek príde len pre určité krajiny a operátorov začínam sa obávať,že pre majiteľov Lumií na SVK bude aktualizácia dosť ochudobnená lebo ako väčšinou SVK bude isto patriť k tým krajinám,ktoré kompletnú aktualizáciu nedostanú...
Marco
A to je mysleno cez OTA nebo pres pc?
Patrik
Mám Nokiu lumiu 920 kupovanú v Orangei a zatial žiadna aktualizácia ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze