Trh se smartphony podle TrendForce zažívá největší propad za posledních 10 let

2
Trh se smartphony podle TrendForce zažívá největší propad za posledních 10 let
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Nejlépe se vede Samsungu
  • Překvapením je společnost Transsion, pod kterou spadají značky Infinix či Tecno

Společnost TrendForce, která nás pravidelně zásobuje různými reporty přichází s nejnovější analýzou mobilního trhu. Zájem o smartphony podle všeho upadá, za první čtvrtletí letošního roku se propadl téměř o 20 % oproti předchozímu čtvrtletí. Ve druhém čtvrtletí (oproti prvnímu) dokonce o dalších 6,6 % a vyexpedováno bylo „pouhých“ 272 milionů jednotek. První pololetí letošního roku tak bylo v duchu slabých 522 milionů dodaných smartphonů, což je meziročně o 13,3 % méně, zároveň se tak jednalo za posledních deset let o nejhorší čtvrtletí, nejhorší za stejný časový úsek byly i výsledky za první pololetí.

Podle TrendForce za tímto úpadkem stojí tři klíčové důvody: uvolňování restrikcí v Číně spojených s pandemií covid-19, nedostatečná poptávka na straně indického trhu a obecně nízká ochota zákazníků utrácet vzhledem k současným ekonomickým podmínkám.

Umístění Značka Produkce (v milionech jednotek) Mezičtvrtletní změna v % Tržní podíl v %
1. Samsung 53,9 -12,4 % 19,8 %
2. Apple 42 -21,2 % 15,4 %
3. Xiaomi 35 32,1 % 12,9 %
4. Oppo 33,6 25,4 % 12,3 %
5. Transsion 25,1 71,9 % 9,2 %
6. Vivo 23 15 % 8,5 %

Při pohledu na přiloženou tabulku je jedničkou stále Samsung, který se druhé čtvrtletí chlubí nejvyšším objemem produkce (takřka 54 milionů jednotek) i nejvyšším tržním podílem 19,8 %. Za ním se drží Apple, který vyprodukoval o znatelných 12 milionů kusů méně a i mezičtvrtletně má výraznější pokles. Z dalších společností srovnávaných v tabulce zaujme Transsion, pod níž spadají značky Tecno, Infinix a Itel, jež překonala Vivo a je na pátém místě.

Podle analytiků jsou výhledy do budoucna spíše negativní a možnost, že se objem dodaných smartphonů ještě sníží, je vcelku reálná nejen pro letošní rok, ale i pro rok 2024, viz informace dostupné na trendforce.com.

Diskuze ke článku
Jaroslav Paleček
Jaroslav Paleček
Nedivím se. Mám Samsung A 51 a nic mě nenutí ke koupi nového stroje. Vývoj by mohl být rychlejší. To raději utratím peníze za jídlo.
Mirec5050
Mirec5050
aký vývoj,evolúcia,revolúcia,bla,bla...také predaje.akú zásadnú zmenu priniesol trh s mobilmy za posledné 3 roky?skoro žiadnu.mám s 21 ultra už 2,5 roka a zatiaľ som nevidel nejakého nástupcu ktorý by ho nejak zásadne preskočil.a zdá sa,že napr.od samsungu s24 ultra,bude len recyklovaná s 22 ultra a s23 ultra.dovi dopo💩🖕🏻

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze