Čtvrtstoletím s Googlem. Celosvětově známá společnost byla založena v roce 1998

1
Čtvrtstoletím s Googlem. Celosvětově známá společnost byla založena v roce 1998
Fotografie: pixabay.com
  • Po 8 letech společnost založila i oficiální české zastoupení
  • Oblíbený Gmail byl spuštěn v roce 2004
  • O další dva roky později jsme mohli používat i mobilní operační systém

Psal se rok 1998, konkrétně 4. září, když Larry Page a Sergey Brinn založili společnost Google. Tehdy jistě nikdo netušil, jaký gigant z ní záhy vyroste a že si jednou budeme připomínat čtvrtstoletí od založení. 25 let totiž na den přesně uplynulo právě dnes.

Pojem Google je dnes tak zažitý, že jej zná v podstatě každý, i když se v technologiích a světě internetu jinak nijak speciálně neorientuje. Tím pravým důvodem je především jedna ze služeb – Google vyhledávač. Ten totiž používá drtivá většina z nás každý den. Značná část z nás jistě využívá i služeb e-mailového klienta Gmail, jehož počátky se datují k 1. dubnu roku 2004.

Ve svém portfoliu má Google nespočet služeb a hned několik je celosvětově známých, protože je většina obyvatel používá denně. Nejde alespoň v krátkosti nezmínit YouTube, který byl založen v roce 2005 a zhruba o rok později odkoupen právě Googlem. Na mysli jsme však měli i mobilní operační systém Android, který má ve své telefonu jistě mnoho z vás. Ten byl světu představen 23. září 2008, tedy vlastně jen 10 let po založení. Ve stejný den byl mimochodem prezentován i vůbec první telefon s Androidem – T-Mobile G1 (někdo jej možná znáte jako HTC Dream).

Google v dnešní době působí v drtivé většiny zemí celého světa, přičemž k nám do České republiky dorazil v roce 2006, kdy vznikla doména Google.cz. Česká mutace nadnárodní společnosti tak působí již bezmála 17 let. Ačkoliv se Googlu ne vždy vše podaří a některé služby už zůstaly jen v našich vzpomínkách, za všechny jmenujme třeba sociální síť Google+, jde nadále o giganta na poli softwaru, o kterém budeme nadále pravidelně slýchávat.

Diskuze ke článku
Aleš Brigant
Aleš Brigant
Nezlobte se, ale opravdu publikujete při 25letém výročí existence jedné z nejvýznamnějších technologických firem světa jen tenhle článeček s několika bezobsažnými frázemi?!?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze