Trh mobilních dat má omezenou konkurenci. ČTÚ přistoupí k regulaci

1
Trh mobilních dat má omezenou konkurenci. ČTÚ přistoupí k regulaci
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • ČTÚ na trhu shledal v období let 2015 až 2020 řadu selhání
  • Velkoobchodní cena za 1 MB je téměř vždy vyšší než maloobchodní
  • Tato situace takřka znemožňuje fungování virtuálních operátorů

Český telekomunikační úřad si nechal vypracovat analýzu velkoobchodního trhu přístupu k mobilním službám, z jejíž výsledků byla shledána společná dominance mobilních operátorů a navržena nápravná opatření. Na trhu byla identifikována řada selhání. Jedním z nejdůležitějších je fakt, že velkoobchodní cena dat za 1 přenesený MB v období 2015–2020 byla vždy vyšší nebo minimálně rovna ceně maloobchodní. V roce 2020 dosáhla průměrná maloobchodní cena 1 MB přenesených dat úrovně přibližně 0,05 Kč bez DPH a průměrná velkoobchodní cena 0,09 Kč bez DPH. Velkoobchodní cena tedy činila téměř dvojnásobek maloobchodní ceny. To znamená, že virtuální operátoři nemohou ziskově replikovat a svým zákazníkům nabídnout prakticky žádný z maloobchodních tarifů zahrnující objem dat nad 2 GB nabízený operátory síťovými.

Jeden z dílčích závěrů analýzy konstatuje, že k dnešnímu dni a ani ve střednědobém výhledu následujících 5 let nelze bez regulačního zásahu očekávat zásadní změnu v míře efektivní hospodářské soutěže na velkoobchodním ani podřazeném maloobchodním trhu mobilních služeb. Nejdůležitějším nápravným opatřením, které analýza navrhuje, je povinnost umožnit přístup k velkoobchodním mobilním službám virtuálním operátorům, a to za cenu, která jim umožní replikovat nabídky mobilních síťových operátorů a soutěžit s nimi na trhu. Opatření jsou navrhována pro všechny tři české operátory, tedy O2, T-Mobile a Vodafone.

„Důležitým milníkem byl okamžik, kdy T-Mobile vypověděl smlouvy vícero virtuálním operátorům. Jejich existence obecně není v situaci, kdy je velkoobchodní cena mobilních dat výrazně vyšší než maloobchodní, dlouhodobě ekonomicky možná. Máme zprávy, že podnikání mnohých z nich je přímo ohroženo v blízké době. Bylo tedy třeba přikročit k činu. Klíčové samozřejmě bude, jakým způsobem se k navržené regulaci postaví Evropská komise,“ uvedla Hana Továrková, předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu.

Diskuze ke článku
Pavel Adamec
Pavel Adamec
Nikde jsem se nedočetl, jestli se ta změna bude týkat také toho, až bude všude více 5G. Viděl jsem, že CETIN se teď do budování této infrastruktury pustil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze