Volkswagen přináší nejen USB-C a bezdrátové nabíjení mobilů

9

Volkswagen na veletrhu CES v Las Vegas ukázal svoji vizi blízké budoucnosti v podobě modelu e-Golf Touch, který přináší množství technologií, které se už tento rok objeví v něm i dalších modelech Volkswagenu. Jde hlavně o nový systém s možností ovládání gesty, bezdrátové nabíjené mobil, USB-C a další vychytávky. Na co vše se můžete těšit? To jsme pro vás zjišťovali přímo v Las Vegas.

Zatímco automobilu podobnému konceptu BUDD-e s futuristickým vzhledem, naprosto neuvěřitelnými vychytávkami a dojezdem 500 km, který byl také v Las Vegas poprvé představen, se jen tak nedočkáme, e-Golf Touch ukazuje novinky, na které se můžeme v autech značky Volkswagen těšit už letos.

Volkswagen BUDD-e
Volkswagen BUDD-e - koncept elektromobilu budoucnosti s vychytanými funkcemi byl představen na CESu v Las Vegas

Větší displej ovládaný gesty

Volkswagen shodou okolností na loňském veletrhu CES v Las Vegas poprvé ukázal koncept ovládání systému gesty a nyní vše přenesl do sériové podoby. Všechny níže zmiňované novinky se už letos ukáží v elektrickém modelu Golf, některé i v dalších modelech. Velký 12palcový Active Info display místo budíků před řidičem už známe z modelu Passat, který jsme otestovali. Novinkou je ale inovovaný infotainment systém, který má větší úhlopříčku 9,2 palců, rozlišení 1280 × 640 pixelů a nové zpracování s matnou celoskleněnou přední částí, která má nově mnohem méně tlačítek. Díky tomu, že displej není zapuštěn pod okolní povrch, se nově mnohem lépe ovládá, zejména v rozích. Pochválit musíme vysoký kontrast, živé barvy a dobrý jas.

Volkswagen e-Golf Touch

Grafika zůstala velmi podobná, novinkou je ale možnost přizpůsobení domovské obrazovky pomocí různých praktických widgetů. Vždy tak můžete mít na očích ikonky častých kontaktů pro snadné zavolání nebo třeba vaši oblíbenou fotku. Škoda, že je jejich ovládání pomalé. Novinkou je pak možnost ovládání vybraných funkcí gesty. Máte zobrazenou fotku přes celou obrazovku? Stačí mávnout rukou před displejem a posune se na další. Funguje to třeba i v hudebním přehrávači, bohužel ale nikoliv v mapách. Systém totiž umí zaznamenat jen gesta v horizontálním směru, což by pro posun map logicky nestačilo. Inovace to je zajímavá a někdy může pomoci urychlit ovládání, když se věnujete řízení. Stačí mávnout a nemusíte se trefovat na displeji do ovládacích prvků. A v praxi to funguje překvapivě dobře.

Volkswagen e-Golf Touch – CES 2016

Mnoha řidičům přijde jistě vhod i další novinka. Uživatelská nastavení systému se zálohují do cloudu, ke kterému se přihlásíte pomocí Car-Net ID. Když pak nastoupíte od jiného Volkswagenu, stačí jen nastavení během několika okamžiků nahrát. Odpadá tak zdlouhavé nastavování. To se může hodit třeba u firemních aut, která řidiči často střídají. Malého vylepšení se dočkal také hlasový systém auta. Pro aktivaci už nemusíte stisknout tlačítko, stačí říci „Hey Volkswagen“ a chvilku počkat. Zatím ale tato funkce příliš nefunguje, inženýr, který nám ji na stánku předváděl, uspěl jen jednou z pěti pokusů.

Volkswagen

Mobil připojíte i bezdrátově

Volkswagen nabízí připojení vašeho smartphonu kabelem přes všechny hlavní rozhraní – Android Auto, Apple CarPlay a Mirrorlink, což už známe například ze Škody Superb. Pracuje ale i na bezdrátovém propojení a zrcadlení obrazovky telefonu na displej systému. To by mělo být dostupné rovněž ještě v tomto roce. Volkswagen představil i nové funkce pro systém Car-Net nebo aplikaci pro Mirrorlink, která umožní programování různých událostí – třeba „ukaž mi cestu k nejbližší nabíjecí stanici, jakmile se mi rozsvítí kontrolka nedostatku energie.

A pokud zrovna nesedíte za volantem, nezoufejte. Volkswagen přidává zajímavé funkce i zde. Pokud připojíte tablet k palubní Wi-Fi, můžete na dálku ovládat rádio, přehrávání ostatních multimédií a dokonce i navigaci. Z palubního systému pak lze streamovat na tablety i filmy, a to dokonce i synchronizovaně – jeden film na více zařízení zároveň. Němci zapracovali také na notifikacích z vašich sociálních sítí. Novinky z Twitteru a Facebooku se mohou nově zobrazovat přímo v systému a dokonce na ně můžete i odpovědět.

Bezdrátové nabíjení a dokonce USB-C

Velmi vítanou novinkou je pak možnost bezdrátového nabíjení vašeho telefonu pomocí standardu Qi, který podporují například některé Samsungy, LG, Nexusy nebo telefony od Microsoftu či Nokie. Stačí telefon vložit do dolní části středního panelu s měkčenou podložkou a je hotovo, telefon se začne nabíjet. Vybraná auta dostanou bezdrátovou nabíječku dokonce i pro cestující na zadní sedačce. A že jde Volkswagen opravdu s dobou a dokonce ji předběhl, dokazuje nasazení USB-C konektoru hned vedle bezdrátové nabíječky. Zatím ho ale využijete jen pro telefony od Microsoftu nebo nové Nexusy či některé tablety. Zařízení ale bude postupně přibývat.

Volkswagen

Užitečnou novinkou, kterou už ale známe z modelu Touran, je přenášení hlasu řidiče a spolujezdce skrze reproduktory pro cestující na zadních sedačkách, což se hodí zejména ve vyšších rychlostech, kdy do kabiny proniká aerodynamický hluk. Konečně tak nebudete mít problém normálně si popovídat se všem i v autě kdykoliv.

Nový Volkswagen e-Golf Touch ukazuje, že se v letošním roce můžeme těšit na spoustu inovací a co je nejlepší, budou už standardně dostupné i pro zákazníky. Postupně se tak připravme na dobu, kdy ani BUDD-e, který jsme vám ukázali na začátku článku, nebude ničím futuristickým, ale běžným obyvatelem silnic.

Diskuze ke článku
R1S0
usb c do aut uz v tejto dobe je nezmysel...
ANO
"Škoda, že je jejich ovládání pomalé." ..... ROFL .... v kterem jsme roce?:o) Do auta za milion daji nejaky zapichany android za stovku, to uz snad neni ani k smichu .....
Jinak to USB-C ... nechtelo by to spis USB-C kabel? K cemu je dobra USB-C zdirka?:o)
Driver
Těch konektorů USB-C je tam je málo, chtělo by to pro každého cestujícího aspoň jeden a zejména v autě bych si dovedl představit ten konektor lehce utopený a před ním vstup ve tvaru kužele, aby se i řidič trefil i téměř poslepu nebo s minimálním úsilím.
Audi už má nabíjení pomocí indukce, ale tablety stejně musíte řešit kabely a kabel je účinnější/rychlejší. A dík za video, doufejme, že totéž bude i v faceliftu Octavie, i když za příplatek.

R1S0: Nikdy není brzy. Než to bude v prodeji, už budou dávno mobily USB-C na trhu. (LETV)
Patrik Hatas
Patrik Hatas
Ten budde vyzera bohovsky, hned by som ho bral. Ludi Len namotaju na koncepty, a nic z toho.
Nemusi tam byt ani taka interaktivna palubovka. Stacilo by ak by to bolo na trhu, s dojazdom okolo 350km.
Cim dalej tym viac su elektricke auta zaujimavejsie.
Podla MNA by bolo aj strategicky vyhodnejsie ak by sa rozsirili. Energia pre dopravu by sa dala vyrobit v Europe

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze