V Las Vegas jsme vyzkoušeli první ohebný telefon. Stojí za to?

V Las Vegas jsme vyzkoušeli první ohebný telefon. Stojí za to?
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Royole FlexPai stojí zhruba 30 tisíc korun a už je možné jej koupit
  • Telefon má 7,8palcový ohebný AMOLED displej
  • Zaujala nás zvláštní konstrukce kloubu i hrbolatý displej
  • Z mnoha ohledů není telefon příliš dobře použitelný, je ale exotickou libůstkou

Na tento okamžik jsem čekal hodně dlouho. Konečně mít v ruce ohebný telefon, který se snadno změní na tablet. A navíc funkční a komerčně dostupný. Nepodařilo se to Samsungu, LG ani Huawei, ale pro našince neznámé čínské společnosti Royole, která svůj ohebný telefon FlexPai ukázala na podzim a hned na sebe strhla pozornost. A nejinak tomu bylo na veletrhu CES v Las Vegas. Na tiskové konferenci i stánku byly flexibilní telefony obsypány novináři, kteří si je chtěli poprvé v životě „ohnout“.

Vyzkoušeli jsme skládací telefon Royole Flexpai na CES 2019

Flexibilní displej má Royole zvládnutý skutečně dobře. I po ohnutí je zobrazení dokonalé a neobsahuje žádné defekty. Displej údajně vydrží minimálně 200 tisíc ohnutí, jde o OLED panel a v tabletovém (rozloženém) režimu má úhlopříčku 7,8 palce. Displej není kryt žádným sklem, tím pádem nehrozí jeho prasknutí či jiné poškození při pádu.

Ohnutí je poměrně lehké a lze ho snadno provést i jednou rukou, aretovat pak lze ohnutí v jakékoliv poloze. Celá konstrukce působí bytelně a solidně, aby také ne, když telefon váží vysokých 320 gramů. Po složení do telefonního režimu dvě části nejsou rovnoběžně u sebe, ale jsou do úhlu (pro lepší představu se podívejte na video). Ve složeném stavu je tak telefon dost tlustý a v kapse u kalhot ho ucítíte. Na druhou stranu se dobře drží, a to zejména levou rukou, která objímá ohnutý displej. Ten je i po ohnutí plně aktivní a dokáže vše zobrazit.

A jak je zabezpečeno ohýbání? Na zadní straně telefonu je v místě ohybu složitá ohýbací konstrukce podobná konvertiblům Yoga od Lenova, ale zakrytá poměrně nevzhlednou pryží, která také budí pochybnosti o své odolnosti. Na veletrhu jsme viděli také FlexPai používaný už 2 měsíce a pryž nebyla v moc dobrém stavu. Po rozložení telefonu a přejetí prstem po displeji je navíc kloub skrze displej zřetelně cítit a nerovnosti jsou na dotek poměrně výrazné, i když ovládání to nijak nevadí. Je tedy vidět, že zatímco ohebné displeje už se daří zvládat, největším oříškem bude vyřešení kloubu a celé konstrukce.

Telefon má také dva fotoaparáty na jedné z polovin, což má za následek, že po složení je na jedné straně displej výrazně větší než na té druhé, zadní. Telefon nemá selfie fotoaparát, protože ho nepotřebuje. Pokud si chcete vyfotit selfie, jednoduše telefon otočíte a použijete zadní část displeje, případně telefon rozložíte do tabletu a selfie vyfotíte přes celý displej.

Konstrukce má tedy rezervy, a to samé platí o prostředí Water OS postaveném na Androidu 9.0. To se poměrně rychle přepíná mezi režimy tabletu a telefonu, reakce jsou ale někdy opožděné. Oproti prezentaci v říjnu je ale vidět, že výrobce na optimalizaci hodně zapracoval a zásadnější problémy jsme nepozorovali. Zajímavým konceptem je také dvoustranné prostředí po složení. Telefon má slot pro dvě SIM karty a pro každou z nich umí vytvořit samostatné prostředí na každé straně displeje.

Royole Flexpai

Hardwarově na tom telefon není vůbec špatně. Uvnitř běží nejnovější procesor Snapdragon 855, až 8 GB RAM a 256 GB paměti, nechybí ani paměťové karty microSD. Zamrzí naopak poměrně malá baterie s kapacitou jen 3 800 mAh. Vzhledem k velkému displeji bude zřejmě výdrž poměrně špatná.

Royole FlexPai je spíše demonstrací ohebného displeje a jakýmsi exotickým cvičením. I když koncept rozkládacího displeje dává smysl, u Royole má ke skutečné použitelnosti daleko. Zamrzí nemožnost telefon složit „naplocho“, vysoká hmotnost, malá baterie a těžkopádnější prostředí. Royole Flexipai tak zůstane spíše exotickou kuriozitou, která si ale díky svému ohebnému displeji bude získávat pozornost úplně všude. Bude zajímavé sledovat, jak použitelný bude ve srovnání s Flexipai první ohebný telefon od Samsungu, LG nebo Huawei. Válka na zcela novém bitevním poli může začít.

Technické parametry Royole FlexPai

Kompletní specifikace
Konstrukce134 × 190,3 × 7,6 mm, 320 g, konstrukce: rozevírací
DisplejAMOLED, 7,8" (1 920 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,41 GHz + 4×1,78 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB / 256 GB / 512 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 970 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostleden 2019, 30 000 Kč
Partnerem zpravodajství z veletrhu CES 2019 je společnost Huawei se svým fotomobilem Mate 20 Pro.
Diskuze ke článku
Red Moon
Musíme počkat, jak se vyjádří zdejší odborník Blue Chuj, to rozhodne o osudu ohybných telefonů.
Thomas
Tak to je hnus velebnosti :) tohle si fakt někdo koupí? :(
David S
Je to jen první vlaštovka, spíš prestiž pro firmu, že s tím přišla první a celosvětová reklama. Jsem moc zvědav na Samsung, Bude to podobné, jen kompaktnější a kloub bude po sevření celkově kompaktnější, respektive bude telefon tenčí. Je to zajímavá technologie a až se vychytá za pár let, budou telefony stejně kompaktní jako dnes, jen je bude možno rozevírat.
Marv
Neviem čím bolo točené to video ale nedá sa na to pozerať ako to vkuse preostruje

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze