Testujeme Samsung Galaxy Y Pro: kompaktní Android s QWERTY

13

Do naší redakce zavítal zbrusu nový Samsung Galaxy Y Pro. Rozšiřuje žádanou skupinku telefonů, které nabízejí QWERTY klávesnici pod displejem. Mimo to láká na operační systém Android, rychlé prostředí nebo dvojí způsob ovládání. Neméně zajímavá je i startovací cena okolo čtyř tisíc korun.

Samsung Galaxy Y Pro - oficiální fotografie

Novinka od jihokorejského výrobce se již pyšní novým druhem značení. Písmeno Y značí příslušnost mezi telefony nižší třídy, přídomek Pro pak oznamuje přítomnost QWERTY klávesnice. Pokud si vzpomínáte, model Y Pro byl představen na zářijovém veletrhu IFA společně s lepším bratříčkem M Pro. Prozatím se však u nás prodává jen nižší model a ten také dorazil na redakční test.

Samsung Galaxy Y Pro kombinuje výbavu obyčejného Androida spolu s QWERTY klávesnicí, která je umístěna pod dotykovým displejem. Celý telefon se halí do černé barvy a oživujícím prvkem je jen pruh funkčních kláves nad QWERTY klávesnicí. Ve zmíněném pruhu se skrývá čtveřice známých kláves a je rozdělena optickým trackpadem, který umí i potvrzovat. Díky tomu se takřka vůbec nemusíte dotknout displeje, neboť vše obsloužíte za pomocí trackpadu a okolních kláves.

Telefony s QWERTY klávesnicí bývají většinou poměrně velké. Galaxy Y Pro však patří spíše k menším telefonům a na výšku měří necelých 111 milimetrů. Šířka 63,5 milimetrů je srovnatelná například s celo dotykovým HTC Incredible S. Vzhledem k použití čistě plastových materiálů se hmotnost zastavila na příjemných 109 gramech. V prvních dnech testování vypadá telefon velmi bytelně, nikde nic nevrže ani nepraská. Samotná klávesnice je velmi zdařilá. Podsvícení je rovnoměrné a velikost tlačítek dostačující. Pro srovnání mohu uvést, že jednotlivá tlačítka jsou větší než například na Nokii E5. K ideálu se blíží také odpor kladený při stisku.

Samsung Galaxy Y Pro – videopohled

Nízká cena se podepsala především na displeji. Na ploše 2,6 palců je nasazeno rozlišení 320 × 240 pixelů. Ve své podstatě to není málo, ale rastr okem uvidíte. Horší je to s pozorovacími úhly. Zejména zprava se rychle mění odstín zobrazených barev. Nasazení jemnějšího rozlišení by ovšem vedlo k menším ikonkám v prostředí. To zajišťuje Android 2.3.5 Gingerbread. Zde zmíním jednu méně praktickou věc při odemykání. Pokud měl telefon hardwarová tlačítka, bylo možné například domečkem rozsvítit displej. U Galaxy Y Pro musíte k rozsvícení vždy nahmatat boční odemykací tlačítko. Překvapením je možnost naklápění displeje, neboť bude asi málokdo používat tento mobil na šířku a displejem na výšku. Rychlost prostředí zajišťuje vcelku svižný jendojádrový procesor o taktu 832 MHz.

Finance se šetřily také u fotoaparátu, který se musí spokojit s rozlišením 3,15 megapixelu i absencí ostření či LED diody. Záznam videa v QVGA kvalitě mi přijde ze strany Samsungu jako nepovedený vtip. Na závěr se můžete podívat na několik testovacích fotografií.

Technické parametry Samsung Galaxy Y Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce110,8 × 63,5 × 11,5 mm, 108,6 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,6" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×832 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 290 MB, vnitřní paměť: 160 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2012, 2 832 Kč
Diskuze ke článku
VS
A kdo si asi koupí takhle málo vybavený mobil s hw klávesnicí. Lidi kteří chtějí klávesnici chtějí zároveň i velice dobrou výbavu.
Proč místo takovéhleho k ničemu mobilu nedodají do čech Samsung Galaxy S II Pro. To by bylo uplně něco jiného.
Marek
Pekny telefon. Zrovna jsem v lete hledal telefon okolo 4 tisic a nenasel jsem mobil ktery by se mi libil...az na tenhle :)
maca
Dovolím si přidat několik poznatků z používání telefonu, které v recenzi nezazněly. Mezi jeho klady patří určitě "Blackberry style" QWERTY klávesnice, na které se dá psát dobře jednou rukou (na rozdíl od vysouvacích, podélně orientovaných klávesnic) a trackpad. To byly i důvody koupě. Narazil jsem však na několik celkem závažných nedostatků, které užitnou hodnotu velmi snižují. Především je to displej, a to nikoli pro jeho malé rozlišení a velikost, ale "landscape" orientaci na šířku. Píšete: "asi málokdo používat tento mobil na šířku a displejem na výšku." No a v tom je právě háček: mnoho aplikací se zobrazí automaticky jen "na výšku", tudíž při jejich používání musíte držet telefon "na štorc". Pokud zároveň chcete používat HW klávesnici, je to velmi nepohodlné - musíte prostě telefon převracet tam a zpět. (Příklad takové aplikace je psaní SMS ve VIberu). Dalším neduhem je absence podsvícení oněch čtyřech HW tlačítek vedle trackpadu - člověk se opravdu často přehmátne.
maro
chtěl bych se zeptat který si mam vybrat SE txt ,nokia C5nebo samsung galaxy y pro

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze