Samsung Galaxy Ch@t v redakci: první dojmy a videopohled

6

V naší redakci se před několika dny zabydlel zbrusu nový Samsung Galaxy Ch@t, jehož hlavní chloubou je QWERTY klávesnice umístěná pod vertikálně orientovaným displejem. Útočí také velmi nízkou cenou, která si však musela vybrat svou daň. Jaké jsou naše první dojmy?

Mobilní telefony s hardwarovou klávesnicí se stávají pomalu minulostí. Nejprve mizely alfanumerické klávesnice, avšak zůstávaly QWERTY klávesnice. Bohužel už i nad těmi se nyní smráká. Jihokorejský výrobce však u levného Galaxy Ch@t sáhl po variantě plnohodnotné klávesnice pod displejem a novinka tak tvoří na našem trhu nový prvek malé skupinky telefonů s takovou konstrukcí a Androidem.

Co se nám líbí?

Ačkoliv startovací cena činí tři a půl tisíce korun, vypadá Galaxy Ch@t stále k světu. Samsung vsází na černou a bílou variantu. K nám do redakce dorazila druhá jmenovaná, kterou pěkně doplňuje stříbrný lem obepínající celý telefon. Na první pohled byste řekli, že před sebou máte o hodně dražší telefon.

V základním balení toho mnoho nenajdete

Chválu můžete napsat i na adresu konstrukčního zpracování. Vše je pečlivě slícováno a nikde nic nevrže. K dobru lze připočíst, že bílý zadní kryt zatím statečně odolává a nejsou na něm vidět byť sebemenší škrábance. Navzdory kombinaci 3 palcového displeje a klávesnice se výrobci povedlo udržet rozměry v rozumných vodách a Galaxy Ch@t je přibližně tak velký, jako 4 palcové celodotykové telefony. Hmotnost 112 gramů pak potěší nejen každou kapsu.

Příjemně překvapeni budete z použití novější Androidu 4.0.4 Ice Cream Sandwich, který v této cenové hladině u telefonů nebývá vůbec obvyklým. Samsung navíc potvrdil i update na nejnovější verzi 4.1 Jelly Bean.

V ruce se Galaxy Ch@t drží pohodlně

Co se nám nelíbí?

Čtyřkový Android je bezpochyby fajn, ale to by ho Samsung nesměl obalit do své nadstavby TouchWiz. Jednojádrový 850 MHz procesor už pak jednoduše nestíhá vše tak, jak bychom si představovali. Nelze říci, že by byl vyloženě pomalý a při běžném používání je telefon dokonce velmi svižný. Ale občas si na nějakou náročnější akci počkáte a například delší nabídka nastavení se při scrollování trhá.

Samsung Galaxy Ch@t – videopohled

Jak rád bych pochválil klávesnici, vždyť ji už mnoho telefonů nemá. Jenže Samsung ji odfláknul. Tlačítka jsou velmi malá a navzájem špatně odlišitelná. Ani po několika dnech se mi na telefonu nepíše pohodlně. Nejhorší je ale asi fakt, že se jednotlivá tlačítka houpají ze strany na stranu. Uvidíme do recenze, ale těžko se můj dojem z kvality klávesnice změní. Po těchto dojmech vás asi pěkné a rovnoměrné podsvětlení nijak neukonejší. Nad blokem QWERTY klávesnice se nachází trojice senzorových kláves, ještě dle starého vzoru. Pro vyvolání nabídky naposledy spuštěných aplikací je tedy nutné držet domeček. Co je však důležitější, že nereagují zrovna spolehlivě. Někdy se jich dotknete a nic se nestane. Doporučuji tedy odezvu ve formě vibrací.

Kromě bílé barvy je k dispozici i černá

Nízká cena byla částečně vykoupena fotoaparátem, který nabízí pouze 2 megapixelové rozlišení. Chybí i automatické ostření a LED dioda. Nabízí se otázka, zda by nebylo v těchto případech lepší fotoaparát zcela vypustit, nějaký ten dolar ušetřit a navíc tím vytvořit telefon pro zaměstnance firem, kde je fotoaparát na pracovišti zakázaný.

Snímky z 2 Mpx fotoaparátu příliš nenadchnou

Všechna nepotěšující fakta výše by mohla být díky nižší ceně odpuštěna. Jenže to nejhlavnější jsem si nechal na závěr prvních dojmů. Mnozí již jistě tuší, že na přetřes přijde displej. Úhlopříčka 3 palce je v pořádku. Rozlišení 240 x 320 pixelů už ale v pořádku určitě není. Na displeji je viditelný hrubý rastr, menší texty se slévají a při delším sledování vás již bolí oči. Nemluvě o velmi špatných pozorovacích úhlech. Špatný displej by mohl spolehlivě zabít potenciál celého telefonu.

Samsung Galaxy Ch@t v redakci právě testujeme a vy máte nyní prostor klást nám otázky. Pokud vás cokoliv zajímá, napište nám do komentářů pod článkem, kam vám odpovíme. Případně odpověď zahrneme rovnou do psané recenze.

Technické parametry Samsung Galaxy Ch@t

Kompletní specifikace
Konstrukce118,9 × 59,3 × 11,7 mm, 112 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 320 × 240 px, 25 FPS
ChipsetCPU: 1×850 MHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012, 3 500 Kč
Diskuze ke článku
lojza
Kvalitafotek nic moc?? me to prijde na 2 mpx nadherny porad lepsi jak xperia mini pro s 5,0 mpx
jakub
Ten displej je otřesný, tohle rozlišení z roku 2009 používá u svých mobilu snad už jen samsung.. Dit i sony má u levnější xperie tipo displej s větším rozlišením, myslím že tu se určitě vyplatí podívat se spíš na nějaké blackberry.
Crozz
škoda že u těchlech qwerty ala BB dělají horší parametry, když už je docela dobrej mobil (Motorola Pro +) tak nemá novej ICS...
Sumiko
Ten mobil mám už 9 dní, a až na lehké a velmi občasné sekání si nemůžu stěžovat. Navíc za dotovanou cenu u T-mobilu, mi mě jakožto naprosto průměrnému uživateli stačí a jsem z něj stále nadšená. Android je skvělá věc a jsem ráda, že jsem se své Nokie C-6 už zbavila...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze