Novinky Samsung Galaxy Y Pro a M Pro: pro náruživé psavce

5

Po úvodním páru klasických dotykáčů Y a W přichází na řadu dvojice, která zaplňuje díru na trhu hardwarových QWERTY klávesnic. Přivítejte M Pro a Y Pro.

O novém systému pojmenovávání telefonů od Samsungu a dvou modelech jste si již mohli přečíst v našem prvním preview, je tedy na čase si ukázat zbylé dva konkurenty v souboji o trh smartphonů.

TIP: Přečtěte si také o dalších dvou novinkách - Samsungu Galaxy Y a Galaxy W.

Samsung Galaxy M Pro: štíhlý messenger

Každý ví, že všechny výrobci musí ve svém portfoliu kromě klasik mít i přístroje s hardwarovou klávesnicí, a právě zastupitelem této skupiny je M Pro. Ten by měl kvalitově stále patřit do střední třídy, jeho parametry už ale lehce kolísají na nižší hranici. Nejde tu tak o sledování HD filmů, poslech kvalitní hudby ani hraní 3D her, jako spíše o organizaci vašeho času a některé pracovní funkce, kterým pomáhá QWERTY klávesnice.

Stále tu najdete 1 GHz procesor, 5MPx fotoaparát a k tomu přední kamerku pro videohovory. Displej se zmenšil na 2,66 palců a 320 x 480 pixelů, ale zůstává kapacitním TFT. Všechny ostatní vlastnosti, včetně Wi-Fi, Bluetooth 3.0 či HSDPA podpory jsou přítomny. Příjemným překvapením je spíše tloušťka telefonu, jež se drží na skvělých 9,97 mm. Do balíčku aplikací pak patří pracovní Cisco Mobile, Webex či Sybase Afaria. Operačním systémem je pochopitelně opět Android ve verzi 2.3.

Technické parametry Samsung Galaxy M Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce113,5 × 66 × 10 mm, 108,4 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,66" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×1 GHz, GPU: ano
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 350 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2011, ?

Samsung Galaxy Y Pro: pro mladé textovkáře

Druhý model s QWERTY klávesnicí spadá do nejlevnější kategorie Y (Youth). Protože má klávesnici, dostává do vínku přídomek Pro. Cena bude nízká, čemuž odpovídají také parametry. Telefon je určen mladým uživatelům, kteří často píší zprávy či statusy. Procesor s 832 MHz, 2 Mpx fotoaparát či LQVGA displej s úhlopříčkou 2,9 palců nikoho neoslní, ale vzhledem k nízké ceně a zaměření je to adekvátní výbava.

Situaci zachraňuje jako vždy skvělý Android Gingerbread, slot pro paměťové karty a plná multimediální podpora jako u bratříčka Y. A k tomu navíc Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n a GPS s funkcí A-GPS.

Technické parametry Samsung Galaxy Y Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce110,8 × 63,5 × 11,5 mm, 108,6 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,6" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×832 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 290 MB, vnitřní paměť: 160 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2012, 2 832 Kč

Pro pořádné představení všech čtyř přístrojů nezbývá, než počkat několik dní na začátek výstavy IFA 2011, kde se dozvíme více informací včetně dostupnosti a ceny novinek.

Zdroje: phonearena.com, sammyhub.com, reuters.com, koreanewswire.co.kr

Diskuze ke článku
Jerzi
Samsungu už nestačí kopírovať Apple, už kopírujú aj BlackBerry :D
Jiří
Co je na tom jako BB? drtivá většina telefonů s qwerty klávesnicí vypadá totožně jen to že tamten má jinak zaoblenou hranu atd. CO v dnešní době chcete, mobilů je takový množství že vymyslet něco novýho je takřka nemožný a když už zdaleka to nezaujme masu lidí jako spíš výstřední uživatele.
Pida
Tato koncepce pochází již z dob slavných Palm Treo, dávno před Blackberry. Na tak malých přístrojích se toho v rozložení jednotlivých prvků opravdu moc nového vymyslet nedá. Spíš bude zajímavé sledovat jak Samsung tento koncept telefonů dokáže zpracovat zhlediska použitelnosti (ovládání, aplikace, úprava Androida pro malý displej naležato, výdrž baterie, atd.)
Radim
"CO v dnešní době chcete, mobilů je takový množství že vymyslet něco novýho je takřka nemožný"

souhlasím, ale až někdo přijde s něčím novým, tak to Samsung zase nebude. Nebo víte o něčem, co představili jako první? Samsung umí dělat pěkné věci, výrobu mají dobrou, ale invence se odehrává jinde.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze