Samsung Galaxy Ch@t
recenze

Samsung Galaxy Ch@t

Jeden z posledních

Mobilní telefony s hardwarovými klávesnicemi se pomalu ale jistě vytrácejí. Možná jedním z posledních zástupců je nový Samsung Galaxy Ch@t, který kombinuje QWERTY klávesnici pod vertikálně orientovaným displejem. Nejde však o žádné špičkové zařízení, ale právě naopak. Levný telefon s Androidem. Dokázal i přesto obstát?

Pokud ve skrytu duše jásáte, že se na trhu objevil kvalitní a dobře vybavený přístroj s klávesnicí a Androidem, budu vás muset už na začátku částečně zklamat. Hodnocení kvality ještě chvíli necháme být, ale Samsung Galaxy Ch@t patří mezi méně vybavené přístroje a výrobce jej cílí spíše na mladší generaci, což ostatně dokládá i použitý název. Tento telefon by měl primárně sloužit ke komunikaci, zejména pak chatování, a další funkce jsou již jen doplňkem.

Samsung Galaxy Ch@t - oficiální fotografie

Výbava je tedy poplatná ceně mezi třemi a čtyřmi tisíci. V podstatě tak získáte vše, nač si vzpomenete, ale tu a tam zjistíte, že je některá funkce či vlastnost mnohdy až necitlivě okleštěna.

Technické parametry Samsung Galaxy Ch@t

Kompletní specifikace
Konstrukce118,9 × 59,3 × 11,7 mm, 112 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 320 × 240 px, 25 FPS
ChipsetCPU: 1×850 MHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012, 3 500 Kč

Samsung Galaxy Ch@t – videopohled

Obsah balení

Malá krabička dává tušit, že se v ní mnoho nacházet nebude. Kromě telefonu jde o USB nabíječku a USB kabel. Nic víc nečekejte, dokonce ani na sluchátka se už nedostalo.

Základní balení patří mezi chduší

Design a konstrukce: nezvyklá podívaná

V záplavě celodotykových telefonů působí Galaxy Ch@t poměrně neobvykle. Jednak má klávesnici a díky ní i poměrně nevyváženou čelní stranu, kdy se displej snaží být ještě velký a klávesnice naopak ustupuje. Jde však jen o první dojem, po chvíli se Ch@t bude líbit. Vděčí za to dost možná bílé variantě, kdy v kombinaci se stříbrným lemem vypadá vcelku hodnotně. Navíc tak výrobce dále drží sjednocenost letošních modelů Galaxy. Samozřejmě ale existuje i černá varianta.

Design se jihokorejskému výrobci vcelku zdařil

Samotný design je víceméně obyčejný. Zaoblené hrany, lesklý povrch. Ten je magnetem na otisky prstů, ale na druhou stranu odolává škrábancům mnohem lépe, než vlajkový model Galaxy S III. Na zadní straně se nachází malá „brada“, která ale nemá nějakou speciální funkci. Dobře se o ni však dá zapřít prst a tím telefon jistěji chytit.

Rozměry činí 118,9 x 59,3 x 11,7 milimetrů, což telefon řadí po bok „celodotykáčů“ se čtyř palcovými displeji. Jinými slovy telefon ještě relativně dobře udržíte, obsloužíte jednou rukou a schováte do kapsy. Příjemná hmotnost 112 gramů vše jen podtrhuje.

Zadní strana je lesklá

Čelní strana je rozdělena na dvě dominantní části. Tu větší si zabírá displej, nad kterým nechybí logo výrobce, stříbrný průduch reproduktoru a čidlo přiblížení. Na přední kamerku se tentokrát nedostalo. Pod displejem se nachází trojice podsvětlených senzorových kláves, která vás ale moc nepotěší. Velmi špatně reagují a v podstatě vás donutí vždy vyloženě zatlačit. O samotné QWERTY klávesnici bude řeč níže.

Rozmístění prvků po bocích je klasické. Vlevo regulaci hlasitosti, nahoře hudební 3,5 mm jack konektor, vpravo odemykací klávesa a dole microUSB konektor. Zadní strana je pěkně uhlazená a nebýt nezbytného fotoaparátu, dvou průduchů reproduktoru a loga výrobce, byla by zcela čistá.

Příjemně Galaxy Ch@t překvapil konstrukčním zpracováním. Ani při silnějším promačkání se neozývají nežádoucí zvuky, jednotlivé díly přesně lícují a výtky nemám ani k zadnímu krytu.

Baterie a výdrž

Výrobce svou levnou novinku vybavil akumulátorem s kapacitou 1200 mAh. Tato hodnota vás asi nijak nepřekvapila, spíše naopak přináší otázky, zda to není málo. S ohledem na malý displej a slabší procesor není. Při střídmém používání, kdy sice budete online, ale vaše prsty nebudou nalepeny ke klávesnici, se dostanete na dva až tři dny výdrže. Pokud byste nevyužívali internet, lze připočíst den k dobru. Naopak při intenzivnější zátěži, kdy bude displej většinu dne svítit, se můžete hlášky o vybité baterii dočkat klidně tentýž den, kdy jste telefon z nabíječky odpojili.

Provedli jsme také standardizovaný test výdrže při prohlížení webových stránek. Telefon každou minutu načítal náhodnou stránku mobilenet.cz, byl připojen k zabezpečené Wi-Fi a jas displeje jsme nastavili na 50 %. Potvrdilo se, že malý displej není až takovým žroutem a výdrž je slušná. K vybití došlo až za 8 hodin a 27 minut.

Zvuk

Pokud hledáte telefon, který jen tak nepřeslechnete, jste u Galaxy Ch@tu na správné adrese. Na maximální hlasitost doslova křičí, a ačkoliv samotná kvalita není bůhvíjaká, důležité je slyšet příchozí hovor. Tím jsem navíc odpověděl i na případný dotaz, zda se Galaxy Ch@t hodí na poslech hudby. Z hlasitého reproduktoru takřka určitě ne. O něco lepší je to přes výstup do sluchátek. Nenáročný posluchač bude spokojen, Samsung se snaží zachovat všechny složky a žádnou neopomíjet. Pakliže ale chcete hudbu poslouchat často, poohlédněte se spíše jinde, výstup nijak zázračný není.

Klávesnice: příliš se nepovedla

Ústup telefonu s QWERTY klávesnicemi má jeden z důvodů i v samotné kvalitě klávesnice. Jasným příkladem budiž právě Galaxy Ch@t, kde si výrobce nedal vůbec záležet. Čtyřřadá klávesnice je sice pěkně podsvětlená, ale to je zhruba tak vše, co lze v pochvalném duchu říci. Tlačítka jsou dost titěrná a navíc se kývají do stran. Výsledkem toho je velmi nepohodlné psaní, obohacené o netolerovatelné množství překlepů. Na první pohled výhoda telefonu tedy vzala rychle za své. Konkurenční stejně drahé nebo i levnější přístroje nabídnou někdy o několik tříd lepší klávesnici.

Klávesnice se příliš nepovedla

Samotná klávesnice rovněž postrádá nějaké chytré zkratky, které by se vyvolávaly kombinací kláves. Za vděk musíte vzít dvojicí speciálních kláves v pravém dolním rohu, kterým jde libovolná funkce nastavit. Vždy, když tyto klávesy stisknete, se do přiřazené funkce dostanete. Ani umístění těchto kláves ale nelze považovat za šťastné. V těchto místech bych očekával klávesu enter, která je ale o něco výše. Při psaní ale oceníte přítomnost interpunkčních znamének. Tečka má vlastní tlačítko, další znaménka napíšete kombinaccí s klávesou Shift. Komplikovanější je to s psaním diakritiky. Musíte danou klávesu podržet a variantu s háčkem či čárkou potvrdit na displeji, což není moc pohodlné a při rychlém psaní to jen zdržuje.

Displej: necitlivé šetření

Po nelichotivé situaci u klávesnice se náprava nekoná ani u displeje. Samsung totiž opět přehnaně šetřil (a to i vzhledem k ceně) a výsledkem je úhlopříčka 3 palce v kombinaci s rozlišení 240 x 320 pixelů. Displej je tedy už opravdu hrubý, což má za následek hůře čitelný font a také pocit, že je vše lehce rozmazané. Při delším sledování vás navíc mohou začít bolet oči. Podobně drahé telefony bez QWERTY klávesnice často nabízí už lepší rozlišení.

Displej patří mezi nejhorší na trhu

Malou pochvalu můžu adresovat čitelnosti na slunci, kdy při nastavení nejvyššího jasu vždy vše vidíte. Naopak tristní jsou pozorovací úhly. Při naklonění všechny barvy okamžitě mění své původní odstíny. Chybí čidlo regulující jas, takže vždy musíte zvolit úroveň jasu ručně.

Hardware

Levný telefon vás dnes svými hardwarovými parametry asi nijak nepřekvapí. O chod se stará jednojádrový procesor taktovaný na 832 MHz a k ruce mu je 512 MB RAM. Reálně je k dispozici 445 MB RAM, přičemž po zapnutí ale zbývá jen okolo 90 MB RAM. Níže se můžete podívat na výsledky v několika benchmark testech.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí: rychlé a spolehlivé

Příjemné překvapení si Samsung připravil v souvislosti operačním systémem. Použil totiž novější Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich a navíc přislíbil, že i tento levný model bude aktualizován na nejnovější Jelly Bean. Bujaré oslavy tak může kazit snad jen nadstavba TouchWiz, kterou výrobce samozřejmě neopomněl.

Prostředí je téměř zcela shodné s ostatními letošními modely řady Galaxy, které už mají čtyřkový Android. Odemykací obrazovka nabízí čtyři zástupce aplikací pro rychlý přístup, které si můžete sami zvolit. Pohotovostních obrazovek je sedm, přičemž počet lze regulovat a rovněž můžete vybrat, jaká z pohotovostních obrazovek bude hlavní. Na všechny si můžete dle libosti umístit widgety, v základní nabídce jsou jich takřka čtyři desítky, nebo složky, do kterých následně sdružíte vybrané aplikace. Nastavit lze samozřejmě tapetu. Buď shodnou pro odemykací a pohotovostní obrazovku, nebo odlišnou. Ve spodní části displeje se kromě vstupu do seznamu aplikací nachází ještě místo pro tři ikonky, které si opět můžete sami navolit.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Se čtyřkovým Androidem přišla inovace do informační výsuvné lišty. Ta nyní nabízí rychlou regulaci jasu a také několik zkratek pro rychlé nastavení, dat, Wi-Fi či GPS. Přepracovaná je také nabídka naposledy spuštěných aplikací, v jejíž souvislosti je škoda, že výrobce použil starou trojici kláves a pro vyvolání této nabídky je nutné dlouze držet domeček. Podoba je pak shodná s čistým Androidem, přibyly jen možnosti „odstranit vše“ a vstup do správce úloh.

Seznam aplikací je standardně tvořen maticí 12 ikonek, ale mezi variantami je i abecední seznam či abecední tabulka. Potěší, že máte volnou ruku v úpravách a aplikace si tak můžete poskládat dle svého. Oceníte jistě i možnost skrýt aplikace, ke kterým se následně dostanete až po kliknutí na volbu „zobrazit skryté aplikace“.

Seznam aplikací

Nezapomeneme ani na klávesnici, u které vás jistě napadá otázka, zda je vůbec na Androidu dobře využitelná. Situaci okolo zkratek jsme vyjasnili již výše. Pokud se nacházíte na pohotovostní obrazovce a začnete psát, dojde k aktivaci vyhledávání Google, praktické. Totéž nastane i nacházíte-li se v seznamu aplikací. V kontaktech se spustí také hledání, ale samozřejmě kontaktů, a v internetovém prohlížeči dojde stiskem klávesy k okamžitému zadávání adresy. V ostatních aplikacích se ale neděje nic. Pouze v Gmailu, stisknete-li mezerník, dojde k posunu o stránku seznamu a vy tak můžete rychleji procházet poštu. Jenže dotykem na displeji je to ještě rychlejší.

Prostředí je příjemně svižné, za což může především nižší rozlišení displeje, kdy procesor nemá tolik práce. Důležité ovšem je, že se nabídky nesekají, animace jsou plynulé a prostředí stabilní. V tomto ohledu není Galaxy Ch@tu co vytknout a Samsung chválíme.

Fotoaparát: dva je málo

Kromě displeje se Samsung rozhodl šetřit také na fotoaparátu. A vzal to skoro úplně z gruntu. Automatické ostření chybí, nedostalo se ani na LED diodu, a korunu všemu nasazuje samotné rozlišení, které činí pouhé 2 megapixely. Nabízí se otázka, zda nebylo lepší fotoaparát odstranit úplně a vytvořit tak telefon pro zaměstnance firem, kde je fotoaparát na pracovišti zakázaný.

Prostředí fotoaparátu

Samotné prostředí nijak ošizeno nebylo a podrobné nastavení působí vcelku úsměvně v kontrastu s bídným rozlišením. Můžete si vybrat z mnoha efektů, nastavit vyvážení bílé, zapnout vodící linky, nastavit expozici či různé režimy. Galaxy Ch@t dokonce zvládne i panorama.

Jenže k čemu to je, když výstupem z fotoaparátu jsou většinou mazanice, a to i za pěkného počasí. Snad jedině barvy bych mohl alespoň trochu pochválit. Ale ostrost či vykreslení detailů nepotěší. Galaxy Ch@t se tak nehodí ani na pořizování momentek.

Ukázkové fotografie


Ukázkové snímky za různých podmínek
Panorama

Podobně bídně je na tom i video, které nezachrání ani plynulost 25 snímků za vteřinu. Rozlišení 320 x 240 je už dnes nedostatečné.

Testovací video - 320 x 240 (2,09 MB, mp4)

Multimédia

Opět v této kapitole nezačneme ničím jiným, než hudebním přehrávačem. Ten vaše skladby třídí dle ID3 štítků. Vyfiltrovat si můžete alba, interprety, seznamy skladeb, všechny skladby, ale poslouchat můžete i z vybraných složek. Ve spodní části se stále nachází panel k ovládání přehrávání. Můžete však přejít do běžného režimu, kdy vidíte náhled alba a časovou osu. Přehrávači nechybí ani ekvalizér, ale přednastavené profily jsou opravdu velmi nepovedené. Příkladem budiž zesílení basů, které pouze výrazně utlumí středy a výšky. Naštěstí si ale můžete jeden profil vytvořit sami.

Hudební přehrávač

Samostatnou ikonku mezi aplikacemi má i videopřehrávač. Ten si poradí pouze s formáty 3GP nebo MP4 a bez problémů přehrál video s rozlišením 720 x 480 pixelů. HD videa už ale nezvládne, což ale s ohledem na displej nijak nevadí.

Galerie fotografií dokáže zobrazit i snímky nahrané na Google+ a vše lze třídit dle alb, přiřazené polohy nebo času pořízení. Prohlížet své fotografie můžete ručně nebo si spustit prezentaci. Každý snímek můžete otočit či oříznout.

Holdujete-li hrám, budete si muset nějaké stáhnout. V základu Galaxy Ch@t žádné neabízí. Spoustu her najdete nejen v obchodě Google Play, ale také ve speciálním obchodě Samsung Apps. Vyzkoušeli jsme oblíbené Angry Birds a běží bez sebemenších problémů. Místo pro hry a další aplikace mít jistě budete. Interní paměť nabízí poměrně velkorysé 2 GB a samozřejmě jsou podporovány paměťové karty.

Angry Birds běží plynule

Telefonní seznam

Telefonní seznam je opět klasický, ve stylu prostředí TouchWiz. Po vstupu přes ikonku Kontakty se dostanete do nabídky, která je dělena na čtyři záložky. Kontakty jsou až poslední. Třetí záložkou jsou oblíbené kontakty, ve druhé jsou skupiny a první záložka nese jménem Telefon. Přenese vás k protokolu volání a poměrně nezvykle i k číselníku na displeji.

Samotný seznam může být doplněn obrázkem, který si seznam může „vytáhnout“ například z Google+. Ke každému kontaktu můžete přidávat řadu čísel, e-mailů, poštovních adres, poznámek a také nastavit vlastní vyzvánění.

Zprávy a e-maily

Samsung Galaxy Ch@t cílí na textovou komunikaci. Začněme tedy SMS zprávami, které vytváříte na hardwarové klávesnici. Její kvality jsme si popsali již výše. Při zadávání zamrzí poměrně malé okno pro samotný text. Při zadávání vidíte počet napsaných znaků i počet zpráv, do kterých se váš text po odeslání rozdělí. Přijaté zprávy se zobrazují formou konverzací. V nastavení si lze zvolit styl i barvu konverzační bubliny, dále si můžete zvolit maximální počet uložených zpráv a následně povolit automatické mazání starších zpráv. Zajímavou vychytávkou je možnost měnit velikost písma stiskem klávesy regulující hlasitost.

SMS zprávy

E-maily spravují opět dvě aplikace – E-mail a Gmail. Podporovány jsou protokoly POP3, SMTP a IMAP. Nechybí praktické push notifikace a snadná je práce s přílohami.

Gmail

Často budou uživatelé Galaxy Ch@tu chatovat, tedy používat různé „kecálky“. V základu najdete samozřejmě GTalk a také aplikaci ChatOn od Samsungu. Další prográmky ale chybí a budete si je muset případně sami doinstalovat.

Organizační funkce a GPS

Kalendář, který stěžejní funkcí organizace času, se v případě Galaxy Ch@tu jmenuje S Plánovač. Tedy stejně jako na jiných modelech řady Galaxy. Použít ale tuto verzi na malém displeji nebyl dobrý nápad. V měsíčním náhledu se u každého dne mají zobrazovat i nejdůležitější události. Jenže tady vidíte vždy jen čtyři písmena, ze kterých mnoho nevydedukujete. Snad ještě hůře je na tom týdenní náhled, kde jsou události na časové ose opět vypsány, ale většinou se na řádek vejde jedno či dvě písmena. Použitelné je až denní zobrazení či agenda. Přidání záznamu provází výběr, zda má jít o událost či úkol. Vyplnit můžete místo konání, přidat popis a připomenutí.

Kalendář nabízí různé typy náhledů

Z dalších funkcí zmíním například poznámky, kde si můžete zvolit barvu papíru, na který budete psát. Zadávání je možné jen pomocí klávesnice. Využití najde i kalkulačka, které nechybí pokročilé funkce, jako například mocniny, logaritmy či goniometrické funkce. Vhod přijde diktafon či přehledný správce souborů. Přítomna je i základní verze aplikace Quickoffice a tudíž je možné číst soubory MS Office.

Čip GPS se klasicky pojí s aplikací Google Mapy a případně Google navigací. Mapové podklady tedy vždy stahujete z internetu, případně máte možnost si vybrané části mapy stáhnout a na omezenou dobu je archivovat v telefonu pro pozdější použití. Fixace satelitů je v případě A-GPS, tedy s asistencí internetu, velmi rychlá a k nalezení polohy Galaxy Ch@tu stačí deset vteřin. Pokud internet telefonu zakážete, počítejte zhruba s půl minutou.

Google Mapy

Datové funkce a internet

Jak jsem naznačil již v samotném začátku recenze, ani levný telefon s Androidem nebývá vyloženě ochuzen o nějaké funkce. Jasným příkladem jsou data, která zajišťuje samozřejmě dvojice GPRS, EDGE, ale také mnohem rychlejší dvojice HSDPA (7,2 Mbps) a HSUPA (5,76 Mbps). Postrádat nebudete ani připojení přes Wi-Fi, kde jsou podporovány protokoly b/g/n. Doplním ještě podporu Wi-Fi Direct pro rychlé posílání souborů a také možnost z telefonu vytvořit hotspot. S počítačem se spojíte pomocí microUSB kabelu nebo bezdrátově přes Bluetooth 3.0.

Internetový prohlížeč

Prohlížení internetu ale na Galaxy Ch@tu není nijak pohodlné. Displej je malý s mizerným rozlišením. Potěší snad jen rychlost vykreslování i plynulý pohyb po stránce. Jinak ale chybí například podpora Flashe. Pracovat můžete až s 10 otevřenými okny, přičemž si lze otevírat i tajná okna, kde nebude zaznamenávána historie navštívených stránek.

Závěrečné zhodnocení a konkurenti

Mohlo by se zdát, že úspěch Samsungu Galaxy Ch@t je zaručen. Nabízí hardwarovou klávesnici, po které mnoho uživatelů touží. Jenže Samsungu se klávesnice vyloženě nepovedla a tím se potencionální trumf takřka vytratil. Bohužel Samsung zaváhal u tohoto modelu hned několikrát. Zářným příkladem je displej, jehož rozlišení si Samsung v roce 2012 už opravdu mohl a měl odpustit. Dále je tu fotoaparát, který měl dostat vyšší rozlišení nebo neměl být v telefonu vůbec. Zamrzí také, že u Samsungu tak trochu bezhlavě používají své aplikace napříč celým portfoliem a nijak je neupraví. Nejvíce na toto doplácí kalendář, který je na displeji s nízkým rozlišením velmi nepřehledný.

Lze vůbec něco vyzdvihnout? Určitě použití čtyřkového Androidu spolu s pěkně odladěným prostředím, které je plynulé a uživatele nezdržuje. Softwarová výbava je pak obyčejná, Samsung ji ničím nevylepšil. Kladně lze hodnotit i hlasitý reproduktor a poměrně slušný zvuk. Opomenout nelze ani slušnou výdrž. Plusem je pak samozřejmě i cena zhruba 3 500 Kč, která alespoň částečně vyvažuje výše zmíněné nedostatky.

Konkurence není nijak početná, ale velmi silná. Galaxy Ch@t to nebude mít vůbec lehké. Za podobné peníze lze pořídit například BlackBerry Curve 9320, které nabídne mnohem lepší klávesnici, použitelnější fotoaparát a také možnosti vycházející ze systému BlackBerry. Zhruba o dva tisíce korun dražší je Nokia E6, která se ale už doprodává. Nicméně nabídne pohodlnější klávesnici a nesrovnatelně lepší displej a celkovou výbavu. Alternativou může být i levnější Nokia Asha 303, která sice nenabízí otevřený operační systém, ale méně náročnějším uživatelům by mohla stále dobře posloužit a klávesnice je rovněž kvalitnější. Posledním námi vybraným konkurentem je Sony Ericsson Xperia mini pro, který sice nabízí výsuvnou klávesnici, ale opět je pohodlnější a celkově je výbavou mnohem výše. Vyniká například rychlým prostředím, lepší fotoaparátem či displejem. Bohužel se již také doprodává.

Hlavní konkurenti - BlackBerry Curve 9320, Nokia E6, Nokia Asha 303 a Sony Ericsson Xperia mini pro

Samsung Galaxy Ch@t tedy svou pozici nemá nejjednodušší. Nicméně bude těžit z toho, že přímou konkurenci s Androidem nemá. V každém případě před koupí dobře zvažte, zda klávesnici opravdu nutně potřebujete. A pokud ano, zda se nevyplatí vzít jiný model, který nabídne kvalitnější zpracování klávesnice.

samsung-galaxy-cht
Klady
  • svižné prostředí Androidu 4
  • QWERTY klávesnice
  • kvalitní dílenské zpracování
  • líbivý vzhled
  • nízká cena
Zápory
  • v základním balení chybí sluchátka
  • nepřehledný kalendář
  • nekvalitní fotoaparát
  • velmi hrubý displej
  • nepohodlná klávesnice
Diskuze ke článku
Daff.cz
Zdravím, recenze je vynikající jako vždy, ale jednu připomínku bych přece jenom měl... Nevím jestli byl dobrej nápad fotit bílej telefon na bílým pozadí... ;) nějak to splývá... :)
NajkErr
lg optimus pro neni konkurent ?
Max
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak je to s možností nahrání turistických offline map a fungování GPS s nimi - fungují na mobilu pouze Google mapy, nebo lze jednoduše nainstalovat i nějaké kompletní turistické offline mapy od jiné firmy a používat mobil jako klasickou GPSku bez nutnosti přístupu na internet (nechci platit za datové přenosy)? Jsem stará škola a nemám zkušenosti s chytrými mobily, zároveň ale provozuji geocaching a hodilo by se mi mít levný mobil fungující jako klasická GPS, když není zrovna po ruce turistická.
Honza
Dobrý den,

díky za super recenzi, alespoň jsem si udělal menší obrázek co a jak - nicméně finální rozhodování příjde, až si ho sám osahám. Pro mě je zatím největší zklamání fotoaparát a absence diody, i když za denního světla to není tak hrozný (alespoň podle dalších videorecenzí, co jsem sjel) a samozřejmě displej (alespoň podle recenzí) - teď jsem zvyklý na staříka Nokii N96 - tak jsem zvědavý na reálný rozdíl.
Jinak k věci, zajímalo by mě, jak je to s rychlostí telefonu, když má více zaplněnou paměť. Vím že u některých modelů smartů od samsungu, když se nahrálo více médií, telefon to značně zpomalilo. Máte to vyzkoušeno? (u stávající N96 je tragedie, když je více zaplněn a pracuju s ním, nebo brouzdám po netu)

Prosím i o doporučení - nezařazuji se do náročných, ale zase mám rád když vše co potřebuji funguje. Telefon používám převážně sms, maily, volání, net a kombinace klávesnice s dotykáčem mi příjde ideální.

Díky Honza Švejnoha
svejnoha.honza@seznam.cz

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze