Testujeme iPhone 12! Novinka zaujme nejen konstrukcí a plochým OLED displejem

První dojmy aktualizované o video
20
Testujeme iPhone 12! Novinka zaujme nejen konstrukcí a plochým OLED displejem
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • iPhone 12 skvěle padne do dlaně
  • OLED panel má vysoký jas i krásné podání barev
  • Výkon novince rozhodně nechybí, v článku najdete výsledky z AnTuTu

Ze čtyřlístku nových iPhonů 12 se jako první na trh podíval „základní“ iPhone 12 (přímý nástupce iPhonu 11) spolu s iPhonem 12 Pro. Jsou to ale víceméně identické telefony lišící se od sebe fotovýbavou a mírně i zpracováním. Jaké jsou naše první dojmy z iPhonu 12? Je to právě „ten“ iPhone, na který jsme čekali a kvůli kterému se vyplatí investovat (minimálně) 25 tisíc korun?

Apple iPhone 12 – první dojmy

Velkolepý návrat plochých rámečků

Design novinky v zeleném barevném provedení vzbuzuje pozornost. Telefon se v ruce díky plochým rámečkům příjemně drží, přičemž se při používání spodní pravá hrana (pokud jste praváci) pohodlně zapře do dlaně. Zelený je rovněž rámeček vyrobený z hliníku, na němž je vypínací tlačítko (na pravém boku) a ovládání hlasitosti (na boku levém). Na levé straně najdeme také přepínač zvukového režimu a slot pro nanoSIM kartu. iPhone 12 působí v ruce jako „placka“, nikoliv však v negativním slova smyslu. Nízká hmotnost 164 gramů i kombinace skleněných zad a kvalitního zpracování ze zařízení dělají prémiový kousek.

Na zádech (krom loga výrobce) je rovněž velmi mírně vyčnívající modul fotoaparátu, v němž je zasazen ultraširokoúhlý objektiv a hlavní snímač. Pochopitelně zde nechybí ani přisvětlovací dioda, na LiDAR či teleobjektiv (jako u iPhonu 12 Pro) se však již nedostalo.

Novinkou je rovněž ochrana Ceramic Shield, která byla otestována v droptestech, kde se ukázalo, že výrazně napomáhá ochraně proti prasknutí, nikoliv však proti poškrábání. Na závěr dodejme, že díky plochým rámečkům je možné telefon postavit na spodní hranu.

Displej, to je oč tu běží

Jednou z hlavních novinek oproti iPhonu 11 je displej, který je typu Super Retina XDR (OLED) s jemným rozlišením 460 PPI. To je na první pohled patrný rozdíl mezi iPhonem 12 a iPhonem 11. Obrazovka má po všech stranách (s výjimkou výřezu, v němž najdeme selfie kamerku a technologii pro Face ID) shodně široké rámečky, krásné syté barvy, velmi vysoký jas a skvělé pozorovací úhly. Velkou výhodou může být pro mnohé také fakt, že je displej plochý. Chybí sice zvýšená obnovovací frekvence, ale pokud budete přecházet z iPhonu 11 či jiného staršího iPhonu, pravděpodobně s tím nebudete mít problém.

Výkonu na rozdávání

Uvnitř všech iPhonů 12 tluče nový 5nm procesor Apple A14 Bionic doplněný o 64 až 256GB úložiště a 4 GB RAM (v případě verzí bez přídomku Pro). I z krátkého používání lze konstatovat, že výkon telefonu rozhodně neschází, právě naopak. Na výsledek z benchmarku AnTuTu se můžete podívat níže. Z testované 64GB verze si systém s předinstalovanými aplikacemi ukousl 15,7 GB.

Výdrž prozatím s otazníkem

Uvnitř zařízení se nachází Li-Ion baterie s kapacitou 2 815 mAh. Na to, jak dlouho iPhone 12 vydrží při běžném provozu, se zaměříme v dalších článcích, z krátkých zkušeností lze však konstatovat, že má telefon velmi dobrý „power management“ a procenta mizí poměrně pomalu.

Ptejte se v komentářích

Pokud vás o iPhonu 12 cokoliv zajímá, nezapomeňte se ptát v komentářích pod článkem. Sem nám můžete také psát vaše tipy a návrhy, na co bychom se měli během testování zaměřit.

Technické parametry Apple iPhone 12 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce146,7 × 71,5 × 7,4 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,1" (2 532 × 1 170 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A14 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 14
Akumulátor2 815 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostříjen 2020,
Diskuze ke článku
David Hyšpler
David Hyšpler
Apple se nemusi moc snazit a ma obrovske prodeje. To je z obchodniho hlediska super. Ovsem ani Intel se nemusel snazit a jak dopadl. Inphony jsou jiste dobre telefony, ale pecka to neni....
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Není nad to mít možnost hrát něco na mobilu pouze 3 hodiny :D ten Apple je ale v prdeli. Se nedivím že nedali 120Hz to by nevydržel ani 1 hodinu.
Lukáš Čech
Lukáš Čech
Naposledy upraveno: 28. 10. 2020 13:20
Zajímalo by mě, jak dlouho trvá nabití z 0 - 100% při použití bezdrátové nabíječky MegSafe a adaptéru 20W, nevíte někdo? Nebo redakce máte k dispozici i tohle? Všude na youtube max. hodina nabíjení, takže ne až do 100% baterky. Nikde jinde jsem to nenašel, děkuji všem za případnou odpověď.. :-)
Porydge Covername
Porydge Covername
"Velkou výhodou může být pro mnohé také fakt, že je displej plochý." Jakou to má výhodu?🧐

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze