Apple vyřešil problém s iPhonem 12. Na francouzský trh pošle aktualizaci softwaru

aktualizováno
Apple vyřešil problém s iPhonem 12. Na francouzský trh pošle aktualizaci softwaru
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Problémem je umístění telefonu v kapse, kdy nesplňuje limity EU
  • Velký dopad to však s ohledem na stáří modelu mít nebude
  • Test po opravné aktualizaci již normy EU plní

Aktualizováno 2. 10. 2023

Francouzská národní frekvenční agentura (AFNR) obdržela od Applu očekávanou aktualizaci softwaru, která má řešit problém s nadlimitními hodnotami vyzařování telefonu při nošení v kapse. Nová verze softwaru nese označení 4.06.02 a přísnými testy již prošla. Naměřená hodnota činí 3,94 W na kg, což je již v normě, která v rámci EU činí 4,0 W na kg. V nejnovější tiskové zprávě AFNR je tak uvedeno, že je nyní už na Applu, aby aktualizaci softwaru distribuoval na iPhony 12 ve Francii. Otázkou v tuto chvíli zůstává, zda se Apple rozhodne zlepšený software dostat i na další modely iPhonu 12 na trzích v Evropské unii, nebo udělá jen zmíněné nezbytné minimum ve Francii.

Původní informace ze 13. 9. 2023

Apple musí nyní kromě uvádění nových modelů řady iPhone 15 řešit i menší komplikace na francouzském, potažmo trhu celé EU. Francouzská národní frekvenční agentura (AFNR) totiž zakázala prodej iPhonu 12. Důvodem je, že zařízení překračuje limity specifické míry absorpce (SAR). Jinými slovy: telefon vyzařuje elektromagnetické vlny více, než je dle současných norem zdravotně nezávadné a z tohoto důvodu nelze pokračovat v jeho prodeji.

Apple iPhone 12

Zmíněná agentura testovala celkem 141 různých telefonů, mezi kterými figuroval i již tři roky starý iPhone 12, u něhož bylo zjištěno, že vyzařuje 5,74 W na kg, když byl umístěn v kapse u kalhot. Norma EU je však v tomto případně výrazně přísnější a limitem jsou 4,0 W na kg. Naopak ve druhém obdobném testu iPhone 12 obstál. V něm je testováno záření ve vzdálenosti 5 milimetrů od lidského těla a kde je limit 2,0 W na kg.

AFNR v této souvislosti vydala prohlášení, že Apple musí podniknout veškeré kroky k rychlému vyřešení problematického záření u zmíněného modelu. Pokud by tak neučinil, vstoupí ve velmi krátké době v platnost zákaz prodeje ve všech francouzských distribučních sítích. Nařízení by se pak vztahovalo i na další státy celé Evropské unie. Nejsnadnějším způsobem bude pro Apple aktualizace softwaru, což je současně i nejpravděpodobnější krok ze strany výrobce.

Závěrem zbývá dodat, že nejde o nijak velkou komplikaci pro Apple. Jak jsme již řekli, iPhone 12 je tři roky starým modelem a jeho prodej postupně končí. Například včera jej Apple přestal v souvislosti s odhalením nových iPhonů 15 nabízet v oficiálním obchodě.

Apple iPhone 12 128 GB

Rozměry146,7 × 71,5 × 7,4 mm, 162 g
DisplejOLED, 6,1" (2 532 × 1 170 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A14 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor2 815 mAh
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Tímhle Apple trpí dlouhodobě, měli by se zaměřit i na novější modely.
Viktor Čistý
Viktor Čistý
..njn, jak jinak "DOHNAT" svá NIC MOC VF-ka, která i takto BOOOOOOOOOOOOOOST-nutá rozhodně NEPATŘÍ MEZI NEJLEPŠÍ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze