Testujeme iOS 10. Jaké jsou naše dojmy?

23

Není tomu tak dlouho, co Apple vypustil do světa veřejně dostupné beta verze svých operačních systémů, které představil v průběhu června na vývojářské konferenci. Pokud nové systémy chcete vyzkoušet, pak se stačí přihlásit v Apple Beta Program Software. My jsme tak samozřejmě učinili také a nyní vám přinášíme naše dojmy po několikadenním používání iOS 10.

TIP: iOS 10 představen: 10 novinek napříč systémem i aplikacemi

Velký prostor na vývojářské konferenci dostaly zprávy, které prošly velkou modernizací. Nově tak můžete přímo ve zprávách kreslit či posílat předdefinované texty. Výčet všech novinek si můžete přečíst v našem souhrnném článku. Celkově krok Applu chápu, například asijští uživatelé si na různé malování a posílání efektů potrpí a změnu jistě uvítají i mladší uživatelé. Osobně bych byl rád, kdyby měl uživatel možnost tyto funkce vypnout. Ne každý je zvědav na různé malování, posílání animací a další „módní“ věci, které jsou pro jednoho cool a pro druhého jde o pouhopouhé šaškárny. A nemusíte dvakrát dlouho přemýšlet, na kterou stranu patřím. Jistě by se našla spousta uživatelů, kteří oceňují jednoduchost, občasné posílání obrázků, a to jim ke spokojenosti stačí.

Lock Screen

Změnou prošla mimo jiné grafika uzamykací obrazovky, která má nově atraktivnější design. Na horní straně vidíte, zda je telefon uzamčen pomocí symbolu zámku. Stačí pak přiložit prst a telefon je rázem odemknutý. Abyste se dostali až ke svým aplikacím, pak musíte Home Button zmáčknout, což mi přijde jako nesmyslný krok. Že by chtěl Apple více vydělávat na opravách Home Buttonu? Nebo se dočkáme zcela nového řešení u iPhonu 7? Těžko říct. Pracovat na uzamykací obrazovce můžete i s widgety. Umístit si sem můžete například informace o počasí, událostí z kalendáře nebo oblíbené kontakty. Apple si vždy zakládal na bezpečnosti, ale právě u widgetů mu trochu ujel vlak. I přesto, že je telefon uzamknutý se kdokoli dostane k vašim widgetům, tedy rychlé volbě kontaktů, kterým můžete hned zavolat, událostem v kalendáři a podobně. Nutno zmínit, že záložka widgetů se nachází na levé straně. Na straně druhé je pak fotoaparát, na jehož spuštění si budete muset oproti iOS 9 zvyknout.

Fotky

Změny se dočkala také aplikace Fotky. Příjemnou novinkou je záložka Vzpomínky, kde vám iPhone sám shromažďuje fotografie podle dat a tvoří vám z nich vzpomínkové události, které si jedním kliknutím můžete přehrát ve videu. Hezké, příjemné a potěšující, minimálně pro uživatelé, kteří nosí ve svém iPhonu několik tisícovek fotografií.

Mapy

Velká změna se dotkla často kritizovaných mapových podkladů od Applu. Aplikace je nově více přehledná, konečně vidíte i cílové místo, kam jedete. Většina možností se ovládá skrz výsuvné menu od spodního okraje displeje, kde můžete dohledávat i body zájmu na vaší cestě, například kavárny či restaurace. I tak v našich podmínkách nejspíše většina lidí bude stále upřednostňovat Google Maps, ale Apple se již stává konkurence schopný.

Ostatní

Co však musíme pochválit, je funkce Raise to Wake, která funguje skvěle. Ve chvíli, kdy telefon jen nesete v ruce, se většinou neprobudí, pokud však telefon dáte před obličej, displej se rozsvítí.

Apple hodně v novém iOS prosazuje technologii 3D Touch, která přináší nový uživatelský zážitek. Využít ho můžete už na uzamykací obrazovce, kde stačí přiložit prst na Touch ID a poté zatlačit na příchozí SMS zprávu, která se vám otevře a můžete na ní reagovat. 3D Touch můžete využít napříč systémem. Potřebujte si zapnout odpočítávání? Stačí zatlačit na ikonku budíku a vybrat chtěnou možnost. A to nemluvím o multitaskingu, který byl sice již dostupný na iOS 9, ale přecházet mezi aplikacemi pomocí 3D Touch je návykové a pokud vezmete do ruky model 6 či 6 Plus, tak i nebezpečné. Hrozí zde promáčknutí displeje, který 3D Touch nepodporuje. Ani Apple Music neodolalo a dočkalo se změn, stejně jako aplikace hudba.

Zajímavou novinkou je záložka večerka, kterou najdete vedle stopek a budíku. Zde si nastavíte váš preferovaný čas ulehnutí ke spánku a čas vstávání. Telefon vás každý večer včas upozorní, že nastal čas jít spát. Nechybí ani analýza spánku. Zde je opět vidět velká náklonnost Applu ke zdraví obecně. Koneckonců i samotná aplikace Zdraví prošla modernizací. Na první pohled vidíte nejdůležitější údaje, jako jsou kroky, vyšlá patra či spálené kalorie.

Jak tedy iOS 10 působí? Tedy lépe řečeno funguje? Designová proměna je svěží a rozhodně vítaná. Ačkoli se jedná o veřejnou beta verzi, pak musíme pochválit výdrž baterie. Jak můžete vidět výše, iPhone 6s, na kterém iOS 10 zkoušíme, byl více jak 9 hodin v pohotovostním režimu, využíván necelých pět hodin a stále baterie ukazovala 41 procent kapacity. Stabilita je také dobrá, i když pokud nemáte rádi jakékoli zasekávání a čekání ba nefungující aplikace, pak si raději počkejte na oficiální verzi. Sem tam se telefon zasekne při multitaskingu, běžně se nám stává, že telefon upozorňuje vibrací na již upozorněnou a přečtenou SMS zprávu. Na druhou stranu telefon opravdu nezamrzá, takže veřejná beta je dobře použitelná. Koneckonců my jsme toho důkazem

Kompatiblita iOS 10

Pokud však po iOS 10 toužíte a občasné zaškobrtnutí, nikoli zamrznutí, systému odpustíte, pak neváhejte a stahujte.

Systém stahujete na vlastní riziko, ne na každém zařízení se iOS 10 musí chovat stejně a a případnou ztrátu použitelnosti zařízení neručíme.

Diskuze ke článku
benz
celkem úlet. to vypadá jako nějaká podivná nadstavba androidu. ty widgety, no já se musím smát. a to pořád doufám, že se k iphonům zase vrátím, no ale když vidím co se z toho systému stalo. fakt nechápu.
Dan
Má to ještě hodně cesty před sebou. Např. hudební přehrávač ještě neni doladěný. Zkuste si schválně otevřít stránku s ovládacími prvky a grafikou albumu a otočte telefon do landscape módu. Nebo občas mizí hodiny nahoře v informačním proužku. Nebo občas když vylezete z aplikace tak nejde změnit hlasitost zvonění a pořád to mění jenom hlasitost aplikací a ještě k tomu to ani nezobrazuje level hlasitosti. Neboo při přijaté správě se telefon jenom rozsvítí a cinkne, ale vibrace se spustí až při odemknutí telefonu. Systém vypadá slibně, no stejně nedočkavcům doporučuji počkat až na nějakou třetí veřejnou betu kdy budou ty největší otravné chybky odstraněny.
Michael
Blbýn dotaz :) Mate nekdo odkaz na tapetu ze zamčené obrazovky?
iimo
5 hod screen on na betě a ještě vám zůstalo 41 % ? To na iOS 9.3.2 mám 6- 6,5 hod max screen on a při zhruba 10hod od nabiječky. A šťáva nikde..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze