T-Mobile udělá ze starého auta chytré za 75 Kč měsíčně

Společnost T-Mobile uvede 1. prosince na český trh unikátní řešení pod názvem Chytré auto. Malá krabička vybavená SIM kartou a GPS se jednoduchým způsobem nainstaluje do tzv. OBD portu, který mají všechny vozy vyrobené od roku 2001, a přes mobilní síť se propojí s aplikací Motion. Zařízení čte z vozu data a posílá informace o stylu jízdy, pohybu, poruchách a bezpečnosti přímo do aplikace v mobilním telefonu.

Motion by Mojio

„Čeká nás období digitalizace, sdílení a připojování. Předpokládáme, že IoT zařízení budou hrát v roce 2018 velmi důležitou roli. Nyní jsme tak udělali první velký krok v digitálním světě, který umožní našim zákazníkům propojit jejich vůz s mobilním telefonem,“ uvedl Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom.

Cílem T-Mobile je učinit vaše starší auto chytrým. Průměrný věk aut v České republice je 13 let a drtivá většina z aut jezdících po českých silnicích není k internetu připojena. Trh je tak skutečně obrovský. Platforma je otestována na autech 19 různých značek.

Jak zařízení vlastně funguje?

Stačí udělat tři věci – zařízení velmi jednoduše vložit do OBD portu v autě, stáhnout si do telefonu aplikaci Motion (pro iOS a Android) a postupovat podle pokynů v aplikaci. OBD port mají všechny vozy vyrobené po roce 2001 buďto přímo pod přístrojovou deskou u řidiče, nebo pod středovým panelem. Po připojení zařízení do OBD jednotky a přidání vašeho vozu do aplikace se vám načtou data o vozu a GPS souřadnice. Krabička obsahuje kromě přijímače GPS tříosý senzor pohybu, paměť pro zaznamenání údajů v případě nedostatečného pokrytí mobilní sítě, interní akumulátor a možnost pasivního režimu pro úsporu energie.

Motion by Mojio

Zařízení může data z OBD portu pouze číst a závisí na typu a staří auta, kolik informací o sobě poskytne. Starší automobily tak například nemusí předávat informace o otáčkách motoru nebo stavu paliva v nádrži. Ovládat auto skrze OBD port není v rámci konceptu Chytrého auta technicky možné a řešení nic takového ani umět nemůže.

Prostřednictvím aplikace Motion ve vašem chytrém telefonu se majitel vozu dozví informace například o stavu a poloze svého auta, o překročení rychlosti, o tom, že do jeho zaparkovaného vozu někdo naboural, o odtahu či stavu autobaterie. Dále může exportovat knihu jízd, sdílet polohu automobilu či sledovat statistiku jízdy.

Seznam současných funkcí aplikace Motion

  • Přesná pozice auta
  • Styl řízení (prudké brzdění, zrychlení)
  • Základní statistiky každé jízdy
  • Stav baterie
  • Orientační diagnostika poruch
  • Kniha jízd
  • Ochrana před vybitím autobaterie
  • Sdílení informací s blízkými
  • Upozornění: odtah, otřesy, vyjmutí zařízení, výjezd z vyznačené oblasti, rychlostní limit...

„S tímto inteligentním Deutsche Telekom řešením (dále DT) oslovíme 270 milionů uživatelů starších vozů v Evropě. T-Mobile Czech Republic je první zemí a my bychom rádi umožnili všem ostatním ve skupině DT v EU využívat stejné služby.” doplňuje Attila Keszég Senior Vice President B2C Commercial Excellence Europe Deutsche Telekom. Zajímavostí je, že T-Mobile spustil podobnou službu v USA teprve v pátek, Česká republika je tak na světě teprve druhou zemí v rámci skupiny, kde se služba postavená na platformě Moj.io spouští.

My už několik dní zařízení pečlivě testujeme a sepisujeme naše poznatky do velkého testu. První postřehy jsou veskrze pozitivní, velmi se nám líbí příchozí notifikace o stavu vozidla. A to jak při nastartování a vydání se na cestu, tak i po příjezdu na dané místo a zhasnutí motoru, kdy vám zařízení pošle push notifikaci. Velmi praktickou funkcí je samozřejmě GPS lokátor vozidla, kdy na mapě vidíte zaparkovaný vůz a vy jeho polohu můžete sdílet rodině nebo přátelům a u vozu se sejít.

Ukázka z Motion aplikace na Androidu

Pokud jde o přesnost GPS, tu hodnotíme velmi pozitivně. V hustém provozu v Praze jednotka ukládá GPS data správně a nestávalo se nám, že by trajektorie trasy byla zaznamenaná mimo silnice, například vně budov. Po skončení jízdy se vám zobrazí jízdní statistiky, jako je ujetá vzdálenost, doba jízdy, maximální dosažená rychlost nebo počet otáček motoru při jízdě. Díky pohybovým čidlům zařízení vyhodnocuje akceleraci vozu, ale i prudké brzdění a volnoběh motoru. Tyto údaje se pak zakreslí k GPS souřadnicím a zobrazí se v mapě.

Motion by Mojio

Řešení bude stát standardně 2 599 Kč s tarifem za 75 Kč měsíčně. V rámci předvánoční nabídky však T-Mobile spouští promo akci, ve které získají všichni zájemci se smlouvou na dva roky na zařízení slevu 1 150 Kč, zaplatí tedy jen 1 449 Kč (plus tarif 75 Kč měsíčně). Novinku lze získat i na splátky. V rámci promo akce před Vánocemi činí akontace 299 Kč s měsíční splátkou 125 Kč (23x50 Kč + 75 za tarif) se smlouvou na 2 roky. V předplacené sadě stojí Zařízení 3 499 Kč včetně ročního provozu (roční paušál 900 Kč + cena Zařízení 2 599 Kč). Po roce od aktivace je potřeba kredit dobít, o blížícím se termínu odečtu je zákazník informován předem formou SMS na kontaktní telefonní číslo zadané při registraci do aplikace. Součástí tarifu je pravidelně (měsíčně) se obnovující a pro tuto službu naprosto dostačující datový limit 50 MB, který pokrývá datovou spotřebu SIM doma i v EU.

T-Mobile plánuje další vývoj zařízení a přidání nových funkcí, jako jsou informace o stavu paliva, náklady na vůz či integrace s asistenční službou. Samotná platforma, na které aplikace běží, je otevřená, a proto je zde prostor pro vývojáře, kteří budou dále rozvíjet koncept Chytrého auta. T-Mobile ostatně ještě v tomto roce ve spolupráci s Microsoftem pořádá hackathon zaměřený právě na užitečné funkcionality pro platformu Chytrého auta.

Chytré auto of T-Mobile momentálně testujeme a brzy se můžete těšit na podrobný test. Mezitím se nás v diskuzi můžete ptát přímo na to, co vás zajímá.

Stáhnout Motion by Mojio

Google Play App Store

Diskuze ke článku
JK
Má někdo tušení, zda je HW nějak brandovaný nebo jde o standardní Mojio "krabičku"? Bude možný i přístup k Mojio backendu/api, nebo to půjde využít pouze s T-Mobile aplikací?
popokatepetl
Jak je to ale se zárukou výrobce auta? Mám auto ještě v záruce a tak mě tohle extrémně zajímá. Ošetřil tohle nějak T-mobile? Spolupracuje i přímo s automobilkami, aby byl schopen garantovat, že zařízení nemůže mít negativní vliv na elektroniku vozu a tím na případnou ztrátu záruky?
Kratas.J
Co mi to prinese za info mimo gps oproti podobne skatulce s BT? Nebylo by lepsi toto inzegrovat do radia s podporou smatphonu? Mam pocit ze pujde jen o dalsi moznost se dostat k datum obcanu a jejich poloze ...
Michal Navrátil
Michal Navrátil
Vypadá to zajímavě, ale ví někdo jestli bude potřeba mít zapnutý telefon s aplikací po dobu jízdy? Nebo bude stačit po každé jízdě jen sychronizovat OBD s aplikací? A další věc, nebude to mít vliv na autobaterii když bude auto někde stát? Nerad by jsem pak přišel k autu a měl baterii na nule..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze