T-Mobile testoval technologie pro 5G v pražských Petrovicích

4
T-Mobile testoval technologie pro 5G v pražských Petrovicích
  • Český T-Mobile se aktivně podílí na rozvoji sítí LTE-Advanced Pro a vývoji sítí 5G
  • Ve spolupráci s Huaweii provedl v pražských Petrovicích nejrozsáhlejší test technologie mMIMO v Evropě
  • Technologie znásobí kapacitní zdroje a tím zvýší přenosové rychlosti

Český operátor, který se podílí na aktivním vývoji sítí LTE-Advanced Pro a 5G v rámci mateřské skupiny Deutsche Telekom, během ledna a února letošního roka otestoval na čtyřech základnových stanicích v pražských Petrovicích technologii Massive MIMO (mMIMO) pro LTE. Testování technologie, bez které se neobejdou ani nadcházející 5G sítě, probíhalo ve spolupráci se společností Huawei a ve srovnání s jinými dosud proběhlými pilotními provozy této technologie bylo nejrozsáhlejší v Evropě.

„Testovací provoz v síti T-Mobile pomůže nejen nám, ale celé skupině Deutsche Telekom. Sítě páté generace budou muset garantovat dostatečnou kapacitu pro každého koncového zákazníka a my na to díky zkušenostem z tohoto pilotu a nedávno oznámeným rozsáhlým investicím do optických sítí budeme připraveni,“ říká výkonný ředitel technologií a IT T-Mobile Branimir Marić.

Technologie Massive MIMO (multi array antenna elements = multipólové anténní prvky) může být využita ke zlepšení datové propustnosti a tím i znásobení přenosových rychlostí u LTE, ale současně představuje jeden ze základních stavebních prvků sítí páté generace, které budou fungovat na centimetrových a milimetrových vlnách.

Zatímco dnešní standardní antény základových stanic používají pouze 2 nebo 4 anténní prvky, anténní systémy Massive MIMO jich obsahují desítky až stovky (32×32, 64×64, 256×256). Vzdálenost mezi jednotlivými anténními prvky se pak v mřížce rovná polovině vlnové délky. Komerčně dostupné aktivní antény Massive MIMO pro 2,6 GHz/3,5 GHz přitom váží kolem 40 až 50 kg.V současnosti jsou přitom nabízeny řešení pouze pro jedno kmitočtové pásmo.

Díky tomu, že anténa základové stanice obsahuje vysoké množství anténních prvků, může v jeden okamžik vytvořit více užších svazků, jež se snaží zaměřit přímo na konkrétního uživatele. Zdroje, které jsou v současné síti LTE sdílené, se tak přes mobilní buňku dají využít ve stejné oblasti vícenásobně. V ideálním případě může anténní řešení mMIMO navýšit kapacitu buňky vysílače přibližně pětkrát, v praxi jde většinou o dvojnásobný až trojnásobný nárůst.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Řezňýk
A kolik bude FUP? Tak 3 GB? Tak to raději zůstanu na Edge.
Jaroslav Dušek
Jaroslav Dušek
Já mám 10GB už teď a dostačuje :-)
mrtva_zizala
z clanku sem se nedozvedel ale naprosto nic, informacni hodnota nula. Postrada hlavu patu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze