Takhle vypadá opravdové 5G. Americký T-Mobile dosahuje rychlosti 4,3 Gb/s

4
Takhle vypadá opravdové 5G. Americký T-Mobile dosahuje rychlosti 4,3 Gb/s
Fotografie: Ondřej Pohl, mobilenet.cz
  • Americký T-Mobile testuje 5G SA připojení v pásmu milimetrových vln
  • Při stahování je schopen dosahovat působivých čísel
  • Tato technologie se k nám dostane až za dva roky

Zavádění technologie 5G u českých operátorů úspěšně pokračuje, stejně tak se tato technologie rozšiřuje i do levnějších telefonů. Mohlo by se zdát, že v tomto ohledu nijak nezaostáváme za zbytkem světa, jako se to stalo například u sítí 3G. Ale naši pravidelní čtenáři a techničtěji zaměření vědí, že 5G je jen souhrnné označení pro řadu přenosových technologií, které se od sebe mohou vzájemně velice lišit.

Zatímco v Česku se používá NSA (non-standalone architercture), která běží na starších LTE sítích, v USA se naplno posunují schopnosti 5G SA sítí. Americký T-Mobile v posledních několika letech dosáhl působivého pokroku. Bez mmWave dosáhl rychlosti stahování až 3,3 Gb/s. Nyní tvrdí, že s využitím mmWave, které pracuje na rádiových pásmech od 24 GHz až po 40 GHz, může jeho 5G SA poskytovat neuvěřitelných 4,3 Gb/s pro stahování.

Pro ilustraci uveďme, že jde asi o poloviční rychlost teoretického maxima anebo také polovina toho, co dokážou nabídnout čeští poskytovatelé na pevném optickém připojení. Technologie 5G mmWave by měla podle informací z letošního jara zamířit i do Česka. Nestane se tak ale dříve než v roce 2025.

Diskuze ke článku
Martin Jerabek
Martin Jerabek
Běžná rychlost v Číně, USA není ten nejrychlejší. V Číně 2026 6G, USA 2028.
Petr Paulika
Petr Paulika
Ne to nechci. A když, tak FUP 20MB. Jinak to neberu. A cenu minimálně 1000kc měsíčně. Já jsem ten specifický český zákazník.
Pc Wifi
Pc Wifi
a neni to malo ivane ivanovici ? prosim prakticke vyuziti takove speedy... pokryti, velmi problemove, spis jen centra mest, na kazdem rohu cella. Ano az toto je to prave orechove 5G, 1-5ms odezva a Gbity litaj. Jenze prezentace operatoru byva takova, ze uz jejich 700Mhz 5G by melo umet to same...pritom je to v podstate jen doplé LTE v jinem kabate. A bonus, kolik founu toto umi takove hyper speedy, Jabka za 30 tycek, Samsungy za 25 ? No to teda... Navic se jedna tusim o bandy 258, 260, 261 a ty u evropskych verzi jsou blokovany ac je v nich stejny HW jako v emerickych. A ze nekdo ma chut tady cekovat 20-40Ghz pasmo ? A co nejprv pokryt nejak solidne tim co mame republiku a pak zacit vymejslet nove kraviny ? 3,7Ghz je jeste min jak safranu...na mapach mikro flíčky. Skoda slof.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze