Zákazníci všech operátorů nově využijí 5G ve stanici metra Jiřího z Poděbrad

3
Zákazníci všech operátorů nově využijí 5G ve stanici metra Jiřího z Poděbrad
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Metro je pokryto vysokorychlostním internetem ve všech 61 stanicích
  • Všichni operátoři rovněž pracují na přípravách pokrytí plánované linky D

Stanice pražského metra Jiřího z Poděbrad dnes zahajuje provoz po revitalizaci. Stejně jako ve všech ostatních stanicích metra včetně tunelů, ani zde nechybí nově 5G/LTE pokrytí. Díky výměně kabeláže, instalaci nových technologií, propojení rozvodu s vyzařovacími kabely v celém tunelovém úseku a navýšení počtu antén na současných 16 si zákazníci všech operátorů užijí bez přerušení služby ve vysokém komfortu. A to ať už jde o sledování oblíbených videí, pořadů, sportovních událostí či streamů.

Pokrytí metra vysokorychlostním internetem ve všech 61 stanicích

Pokrytí pražského metra vysokorychlostním internetem ve všech 61 stanicích je vlastní iniciativou konsorcia operátorů T-Mobile, O2, Vodafone a společnosti CETIN. Operátory tato investice přišla na více než půl miliardy korun. Pražské metro je první podzemní dráhou v Evropě pokrývanou signálem 5G – díky této iniciativě předběhlo řadu světoznámých metropolí a směle atakuje špičku Evropy. Uživatelům přináší nejen větší bezpečnost pro případy, kdy je potřeba využít tísňových linek či pořídit záznam z aktuální tísňové situace, cestujícím ale zlepší komfort cestování a usnadní i zpříjemní běžný život – koneckonců, moderního pokrytí využívá i řada médií, aby informovala veřejnost o aktuálním dění.

Naší prioritou je přinést špičkovou kvalitu z pokrytí a služeb všem uživatelům, a to se týká i tak zásadního projektu, jakým je metro. Naše práce zdaleka nekončí – ba naopak. Spolu s ostatními operátory pokračujeme ve spolupráci s DPP, kde jsme v rámci projektování dokumentace výstavby nového úseku metra D již zapracovali technologie a anténní systémy. Výstavba pokrytí nových úseků tak bude probíhat současně s výstavbou stanic,“ uvedl Vladan Pekovič, ředitel technologií a IT společností T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom.

Pokrytím stanice Jiřího z Poděbrad jsme završili několikaleté společné úsilí. Bylo zde třeba překonat řadu technických výzev během fáze projektování i výstavby, což se nakonec podařilo – jak mohou ostatně posoudit sami uživatelé. Získané zkušenosti v budoucnu aplikujeme například při pokrývání nové trasy metra D, ale také dalších projektech, které nejen Pražanům zlepšují každodenní život,” uvedl Jan Žbánek, vedoucí plánování rádiové sítě, Vodafone Czech Republic.

Dneškem se završuje jeden z nejvýznamnějších společných investičních projektů tří největších českých mobilních operátorů. Díky němu mají Pražané pokrytí všech stanic metra nejrychlejším mobilním internetem, který jim umožní být online, poslouchat hudbu nebo třeba sledovat oblíbené pořady v průběhu celé cesty do zaměstnání, školy či za zábavou,“ doplnil Tomáš Prokopík, který v O2 Czech Republic zodpovídá za strategické plánování sítí.

„Jsme rádi, že díky našim technologiím a infrastruktuře je to nejrychlejší mobilní datové připojení 5G nyní možné ve všech stanicích pražského metra, a to pro zákazníky všech operátorů. Díky vyšším rychlostem i kapacitě připojení se opět zvýší komfort z cestování pro Pražany i pro návštěvníky,“ uvedl Josef Slovák, ředitel rozvoje a údržby sítí společnosti CETIN.