T-Mobile nedoručí MMS zprávy, aby zákazníky ochránil před malware

17

T-Mobile se rozhodl poměrně drsným omezením ochránit své zákazníky před napadením virem. Informoval nás totiž o tom, že od dnešního dne bude zcela filtrovat přijaté MMS zprávy a ty, které budou obsahovat audio a video soubory, prostě nedoručí, aby vás ochránil. Jedná se o bezpečností opatření, které souvisí s kauzou Stagefright.

O tom, že experti objevili chybu zabezpečení v části systému Android, která se používá pro přehrávání multimediálních souborů, jsme vás již informovali. Zmíněná chyba může umožnit šíření malware prostřednictvím multimediálních souborů (nejpravděpodobněji video) bez ohledu na to, jakým způsobem jsou přijaty (přes MMS, WhatsApp, Hangouts, Facebook atd.). Virus se pak může šířit na všechny kontakty obsažené v zařízení a napadat tak další Android přístroje.

Stagefright

Jediným stoprocentně účinným opatřením proti tomuto riziku je oprava chyby v operačním systému Android. Než k ní dojde a než bude následně aktualizován firmware ve všech typech zařízení, rozhodl se T-Mobile přistoupit k vlastnímu dočasnému preventivnímu řešení, a od 11. 8. 2015 zcela filtrovat všechny MMS zprávy obsahující audio a video. Takové zprávy zákazníkům nebudou vůbec doručovány, a pokud jsou odeslány ze sítě T-Mobile, nebudou odesilateli účtovány. Ostatní typy MMS zpráv budou doručovány standardně.

T-Mobile
T-Mobile se rozhodl své zákazníky ochránit relativně „drsným“ omezením.

„T-Mobile dlouhodobě dbá na maximální bezpečí svých zákazníků, a proto cítíme povinnost na zjištěné riziko reagovat,“ vysvětluje František Mala, výkonný ředitel pro rezidentní segment, a dodává: „Naše opatření je dočasné a pouze částečné, ale věříme, že i tak může naše zákazníky do ochránit.“

Zmíněný krok může do určité míry omezit riziko šíření viru. Platí však, že infikován může být jakýkoli multimediální soubor, proto operátor zákazníkům doporučuje, aby byli maximálně opatrní při stahování jakýchkoli multimediálních souborů do svého Android zařízení i při jejich otevírání. Toto opatření se týká nejen všech značek T-Mobile, ale i zákazníků využívajících služeb některého virtuálního operátora využívajícího síť TMCZ.

Jak snížit riziko napadení na minimum?

  • Nikdy neotevírejte podezřelé soubory (například když vám posílá soubor někdo, koho vůbec neznáte nebo s kým nejste už dlouhou dobu v kontaktu).
  • Vypněte automatické stahování multimediálních souborů v nastavení všech aplikací pro komunikaci (například: WhatsApp, Facebook, Hangouts, Skype, Viber).

T-Mobile i nadále celou situaci sleduje a intenzivně hledá dokonalejší řešení daného rizika. Detailní informace k problému i návody, jak se chránit, najdete na průběžně aktualizovaném webu T-Mobile.

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Jirka Sychra
Jirka Sychra
Kvůli podělanýmu Googlu zase nějaké omezení a odskáčou to všichni, fakt super přitom malware je hlavně Android.
Misa
T-mobile nás chrání skoro před vším, ceny mms(nejsou součástí flatu, jako v cizině) nízký a drahý fup. Opravdu se není čeho bát. Služby k nevyuziti. Proto každý kdo obdrží mmsku se nejdříve lekne, kdo mu ji odeslal. A bude paranoidne pátrat po jejím původu. V našem prostředí se není čeho bát.
sluníčko
Hej tvůj názor je mimo mísu. Ty děláš jako by ostatní operátoři byli jedničky. Když se títo nelíbí tak si otevři okno a budeš mít vše neomezený. Přístup T-Mobile se mi líbí že chrání své zákazníky.
Rob
Hlavne ze ma Android nejvic aplikaci. To WP je v pohode s nejakejma virama.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze