T-Mobile a Národní technické muzeum odhalují výstavu Člověk a telefon

1

Den před oficiálním zahájením unikátní a hravé výstavy Člověk a telefon, kterou pořádá Národní technické muzeum v Praze ve spolupráci s operátorem T-Mobile, jsme měli možnost nahlédnout za oponu příprav. Výstava potrvá od 16. listopadu až do konce dubna roku 2017 a expozice bude otevřena široké veřejnosti.

Počínaje zítřejším dnem se široké veřejnosti odhalí nová expozice Národního technického muzea, která ve spolupráci s T-Mobilem zprostředkuje pohled na telefony z minulosti až do současnosti. Výstava nese příznačný název „Člověk a telefon“ a těšit se mohou jak příznivci historických telefonů, tak také milovníci technologických libůstek minulých let. Výstava potrvá od 16. listopadu 2016 do 30. dubna 2017. Výstava se rovněž opírá o výročí 140 let zapsání patentu Alexandra Grahama Bella a také o výročí 20 let fungování T-Mobilu na tuzemském trhu.

TIP: Retro: Nokia 6303 Classic – elegantní pokračovatelka

T-Mobile

Výstava Člověk a telefon je rozdělena do několika částí: společník, pomocník, počítač či fotoaparát. V těchto částech se případný zájemce dozví něco o historii mobilních telefonů, výstava se samozřejmě zaměřila i na to, co aktuálně smartphony vše zastupují. Smartphone již nahradil fotoaparát, videokameru, diktafon, mapy a mnohé další. V interaktivní výstavě naleznete zajímavé informace i o vystavených kusech, kterých je v expozici hned několik.

Svůj vlastní koutek zde má i internet věcí, ve kterém naleznete pár prototypů toho, jak v budoucnosti chytrá domácnost bude vypadat. V této části si mohou návštěvníci exponáty i vyzkoušet, což ocení především děti. Na speciálním simulátoru si navíc můžete zkusit, jaké to je, když se servisní technik vydá na opravu BTS stanice. Zájemce dostane na záda 20 kg těžký batoh a s pomocí brýlí pro virtuální realitu od Samsungu si „výšlap“ může vyzkoušet na vlastní kůži.

Pro mladší osazenstvo, které je v podstatě odkojené na smartphonech, bude rovněž zajímavé možnost si vyzkoušet psaní SMS zpráv na klasickém tlačítkovém telefonu. V expozici se rovněž můžete těšit na historické originální telefony, a to až z roku 1884. Zřejmě nejzajímavějším exponátem je telefon z kanceláře Františka Ferdinanda d’Este.

V den slavnostního otevření výstavy byla NTM předána kniha „2036. Tomáš Sedláček a hosté: jak budeme žít za dvacet let“, která je nedílnou součástí výstavy a po její skončení zůstane uložena v útrobách NTM po dalších 20 let. V roce 2036 pak bude schránka otevřena. Vybrané a zkrácené úryvky z knihy jsou navíc na expozici dostupné v audio podobě.

Diskuze ke článku
ANO
Ten zeleny chcac motorola v100, to byla bomba! Jeste se mi tu nekde vali. Telefon, kde se vlezla cela qwerty klavesnice a byl delany vyslovene na SMSky, ale neumel dorucenky:o) Telefon, kde se sice vesel reproduktor, ale pouze pro vyzvaneni ..... uz se tam bohuzel nenasel milimetr ctverecni pro mikrofon, takze kdyz nekdo volal, musel clovek najit a pripojit handsfree:o))))) Jak jsem ted videl tu fotku toho zeleneho smejdu, tak me zase zacukalo v kladivu .....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze