V Praze bylo otevřeno první Apple Museum

30

Legendární Apple I, první Macintosh, Apple Lisa, oblečení Steva Jobse či kompletní kolekce iPodů. To vše a mnohem více bylo k vidění na čtvrtečním slavnostním otevírání Apple Musea v historickém centru Prahy. Unikátní expozice představuje nejhodnotnější a nejkomplexnější kolekci počítačů z let 1976 až 2012 a dalších předmětů z produkce kalifornské společnosti.

Apple Watch

Slavnostní otevření si nenechaly ujít desítky lidí, přičemž čtvrteční premiéra byla určená především pro novináře a pozvané hosty. Apple Museum, první svého druhu nejen v České republice, sídlí v zrekonstruovaném měšťanském domě na nároží Husovy a Karlovy ulice v Praze. Navštívit ho může kdokoliv, a to denně od 10 do 22 hodin.

Smyslem nového Apple Musea je především pocta geniálnímu vizionáři Stevu Jobsovi, který radikálně změnil svět digitálních technologií. Lidé mohou zblízka prozkoumat jeho odkaz a nechat na sebe působit tajemnou a nostalgickou atmosféru nejúspěšnější firmy v historii lidstva.

Apple Museum

Jedinečné exponáty byly zapůjčeny ze soukromých sbírek z celého světa, přičemž nechybí takové, skvosty jako je první generace iPodu, iPhonu, Apple Lisa, kompletní kolekce Apple II, počítače Next či školní ročenky z dob studií Steva Jobse a Steva Wozniaka a mnoho dalších vzácných rarit. Samotní majitelé exponátů nechtějí být jmenováni a zůstávají v anonymitě.

Expozice je koncipována v souladu s filozofií značky Apple – v čistém působivém designu, z kvalitních materiálů a za podpory nejnovějších technologií. Jednotlivé exponáty jsou přehledně uspořádány, umístěny na kvádrech z dokonale hladkého umělého kamene corian. Návštěvníky pak provází multimediální průvodce, který je k dispozici prostřednictvím chytrého telefonu či tabletu, a to v devíti světových jazycích.

Ukázka expozice Apple Musea v Praze

„Vznik Apple Musea iniciovala Nadace centra Pop Art Gallery s cílem představit veřejnosti prostřednictvím kultovní značky počítačového průmyslu novodobou historii každého z nás – jak rychlý vývoj technologií ovlivňuje náš život, který je s nimi v dobrém i zlém spjatý,” uvedla za 2media.cz Simona Andělová. Ta podotkla, že na realizaci se podíleli i studenti ČVUT a provází ji řada zajímavých údajů. „Například délka instalovaných kabelů dosahuje v součtu neuvěřitelných dvanáct tisíc metrů,” konstatovala Andělová.

V přízemí se pak nachází stylová kavárna a vegan raw bistro s jídly a nápoji, které měl v oblibě i Steve Jobs. „Kromě občerstvení jsou připraveny i iPady pro zpříjemnění a ukrácení času. Děti jsou zvány do zábavné interaktivní místnosti,” pokračovala Andělová.

Apple Museum

V podzemí budovy, v zachovalých románských sklepích ze 14. století, bude v průběhu následujícího měsíce otevřena pop artová galerie, která se bude věnovat především českým představitelům tohoto uměleckého stylu 50. let.

Ukázka expozice Apple Musea v Praze

Dodejme jen, že výtěžek ze vstupného do Apple Musea použijí organizátoři na nadační účely.

Diskuze ke článku
Jerry
A cena nikde hlavní je zmínit že jde na charitu, nebo je vstup zdarma? Pochybuji, nedivil bych se kdyby se platilo iPhonem, iovce si pak koupí novej za třicet litříku. OT:možná to může znít že závidím, to určitě ne, peníze bych na to měl, ale dávat za telefon jak za ojeté auto či novou televizi je prostě magořina. Ale podstata mého příspěvku než jsem se zase rozvášnil bylo to vstupné, kolik?
Jaroslav Pikl
Jaroslav Pikl
No, myslim, ze v nasich koncinach se to moc neujme. To spis v Americe nebo v Cine, tam jsou iphone brany jinak. Zbytecne nafouknuta bublina. U nas je to jen okrajove snobske zbozi od draheho Applu. Divil bych se kdyby byl vstup zdarma. Apple proste musi vyrejzovat na vsem. Jeste jsem necetl, ze by daval neco na charitu. Jen hrabe pro sebe. Proc by nemohla byt uz tak velka kopice jeste vetsi ze..
Strášce Galaxyje
Ou maj god!
Šimon Rogner
Šimon Rogner
Naposledy upraveno: 18. 12. 2015 21:37
Desítky lidí nenechalY ujít, podmět je desítky, což je ženský vzor.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze