Své produkty do Ruska přestane dodávat i Samsung

9
Své produkty do Ruska přestane dodávat i Samsung
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Firma nebude do Ruska dovážet mobily ani žádnou další elektroniku
  • Na pomoc Ukrajině pošle peníze i přístroje

Po ruské invazi na Ukrajinu a následném uvalení sankcí se spustila lavina oznámení od firem, které do Ruska přestanou dodávat svoje produkty. Až doposud se jednalo hlavně o firmy z USA a z Evropy, v čele s Applem. Stejně tak pro ruské uživatele pomalu přestávají fungovat služby a sociální sítě provozované západními společnostmi. Někdy je odstřihnou sami provozovatelé, jindy zase ruské cenzurní orgány.

Nyní se přidal i další významný producent elektroniky, který stojí mimo transatlantický hospodářský prostor. Podle agentury Bloomberg zastavuje dovoz svých produktů do Ruské federace Samsung. Vedle mobilních telefonů se jedná o široké spektrum spotřební elektroniky i samotné polovodičové technologie.

Vzhledem k současnému geopolitickému vývoji byly dodávky do Ruska pozastaveny,“ píše Samsung ve svém tiskovém prohlášení. „Tuto složitou situaci nadále aktivně sledujeme, abychom určili naše další kroky.“ Firma tak nepřímo přiznává, že její rozhodnutí není sankcí v pravém slova smyslu, ale spíše pragmatickým rozhodnutím a ochranou svých zájmů.

Nicméně další část tiskového prohlášení jasně vymezuje stranu, na kterou se Samsung postavil. „Myslíme na všechny, kteří byli postiženi, a naší prioritou je zajistit bezpečnost všech našich zaměstnanců a jejich rodin. Plánujeme aktivně podporovat humanitární úsilí v celém regionu, včetně pomoci uprchlíkům. Za tímto účelem věnujeme 6 milionů dolarů, včetně 1 milionu dolarů v produktech spotřební elektroniky, a také dobrovolné dary našich zaměstnanců.