Srovnání: jak fotí Apple iPhone 5 oproti iPhonu 4S?

Apple iPhone 5 nahradil dosavadní model 4S a řada lidí si klade otázku, co vše bylo vylepšeno. Mezi vylepšeními má být i 8Mpx fotoaparát, který by si měl lépe poradit s focením za zhoršených světelných podmínek. Opravdu se zlepšil? Jak fotí nová generace telefonu s nakousnutým jablkem ve znaku?

Podrobný test fotoaparátu, stejně tak jako srovnání s iPhonem 4S, teprve chystáme. Už nyní nás ale zajímalo, zda jsou změny ve fotoaparátu, který používá čip Sony, viditelné na první pohled a zda iPhone 5 produkuje kvalitnější fotografie. Nutno uznat, že už předchozí model 4S fotil velmi pěkně. Pro iPhone 5 tak bude těžké svého předchůdce překonat. Povedlo se mu to? To odhalíme v našem rychlém fotosrovnání. Zbývá jen dodat, že oba telefony mají nejnovější verzi operačního systému iOS6.

Který fotí lépe – iPhone 4S nebo iPhone 5?

Celkově lze říci, že se kvalita fotografií téměř vůbec nezměnila. Apple iPhone 5 fotí stejně špičkově, jako model 4S a na většině snímků nejsou vidět příliš rozdíly. iPhone 5 si trochu lépe poradil s věčným neduhem iPhonů - kostičkovanou oblohou. Podání detailů, vyhodnocení expozice, komprese a další aspekty se však zdají být téměř stejné. Viditelně lépe si iPhone 5 poradil s makro fotografiemi, které jsou detailnější a kontrastnější. Rozdíl se projevil ve tmě při focení protějšího domu. Zatímco iPhone 4S vytvořil pouze černo, v případě iPhonu 5 jsou vidět alespoň obrysy staveb. Oba telefony nastavily shodnou expozici, ale iPhone 5 nastavil výrazně vyšší citlivost (ISO 3200 oproti ISO 800 u iPhonu 4S).

TIP: podívejte se na náš videopohled na Apple iPhone 5

Jak je tedy vidět, rozdíly jsou opravdu minimální a v podstatě lze říci, že až na minoritní zlepšení fotí nová i předchozí generace stejně. A to stejně dobře. iPhone 5 tak přebírá štafetový kolík od svého předchůdce a iPhone bude i nadále jeden z nejlépe fotících telefonů na trhu. Podrobně se na fotoschopnosti nového iPhonu 5 zaměříme v dalším článku.

Srovnání fotografií: vlevo iPhone 4S – vpravo iPhone 5

V běžných podmínkách fotí oba telefony v podstatě shodně
Makrofotografie zvládá o něco lépe iPhone 5. Lze si všimnou světlejšího podání scény
Interiér – výsledky jsou opět vyrovnané
Noční fotka – zde vítězí iPhone 5, protože nastavil výrazně vyšší citlivost ISO při stejném expozičním čase
Panorama je díky iOS6 prakticky shodné – u iPhonu 5 si lze opět všimnout světlejšího podání scény

Apple iPhone 4S (testovací video) – 1080p, exteriér

Apple iPhone 5 (testovací video) – 1080p, exteriér

TIP: přečtěte si kompletní představení Apple iPhonu 5

A co vy, na to? Který podle vás fotí lépe?

Diskuze ke článku
Radim
Celkem slusny audio test mobilnich telefonu

iPhone 4S porazil iPhone 5. Za Apple je HTC One X a Galaxy S3 skoncil posledni.

http://www.engadget.com/2012/10/02/iphone-vs-rivals-audio-tests/
Tomáš
Nový iPhone fotí naprosto fantasticky, markantní zlepšení oproti předchůdci a žádný ze v současnosti nabízených telefonů ani v nejmenším nedosahuje jeho kvalit.

Just sent from my iPhone 5 64 GB
Arnold
Někde lepší 4s někde 5, celkem asi rovnocenný. Ani bych se nedivil, kdyby foťák byl stejný typ. U 5 mi připadá jako kdyby byl silnější polarizační filtr pokud ho má ?
JaroB
A iOvečky čo tak sa vyjadriť k tomuto??? Fialové fotky kvôli zafírovému sklu :D:D:D

http://gizmodo.com/5947972/apple-acknowledges-iphone-5-camera-problem-says-youre-holding-it-wrong

Hlavne aká to výhoda a,že je APPLE jediný kto používa zafírove sklo...a teraz vieme prečo :D:D:D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze