Apple iPhone 5 představen: kompletní informace o jablečné evoluci

80

Americký gigant Apple v kalifornském San Franciscu právě představil svůj v pořadí již šestý mobilní telefon. Ten dostal dle očekávání název iPhone 5. Jaké jsou hlavní inovace nového jablka? Vůbec poprvé Apple zvýšil úhlopříčku displeje. Jinak je také tenčí, lehčí, rychlejší a umí rychlá LTE data. Je toho ale mnohem více.

Jak už se předem spekulovalo, nový iPhone se nejmenuje „nový iPhone“ stejně jako v případě posledního iPadu, ale za svým jménem nese klasicky číslovku 5. Apple jej ústy svého Šéfa Tima Cooka představil v San Franciscu v prostorách budovy Yerba Buena Center. Pojďme se tedy podívat, co všechno novinka přináší.

Supertenké jablko

Změny tentokráte oproti loňské premiéře iPhonu 4S nejsou tolik, řekněme, kosmetického rázu. Na druhou stranu přinesl méně inovací, než se čekalo. iPhone 5 je tak spíše pouze evolucí modelu 4S a není v ničem převratný. iPhone šesté generace je větší pouze co se týče rozměru na výšku. Šířka těla zůstala stejná, jako u předchozí generace. Čím se se ale může nově pochlubit, je určitě tenkost. Jedná se aktuálně o jeden z vůbec nejtenčích mobilních telefonů na světě. V pase mu naměříte pouze 7,6 mm. Při celkových rozměrech je určitě impozantní i hmotnost, která činí pouhých 112 gramů. Toto číslo je obdivuhodné, zvláště pak když vezmeme v úvahu materiály použité pro výrobu iPhonu 5. Jedná se totiž převážně o sklo a hliník. Na těle ale nově najdeme i plasty.

Apple iPhone 5 – oficiální fotografie

Z hlediska designu můžeme pozorovat jeden zajímavý návrat do historie. Apple totiž zadní stranu vytvořil ze třech různých částí. Její převážná část se nachází uprostřed a je tvořena ze zmíněného hliníku. Horní a spodní blok s anténami je ale plastový. Opakuje se tedy situace z roku 2007. Stejnou filozofii totiž vyznával i tehdy uvedený vůbec první iPhone.

Premiéra 4 palců

Jednou z největších inovací nového iPhonu, o které se bude mluvit, je určitě displej. Ten od výše zmíněné premiéry původního iPhonu v roce 2007 poprvé změnil úhlopříčku. Ze 3,5 palce, což byl donedávna podle Applu nepsaný ideál, narostl na rovné 4 palce. Je vidět, že Apple rovněž uznal, že doba pokročila a 3,5 palce je jednoduše málo. Změnil se i poměr stran na praktičtější širokoúhlý formát 16:9, což přijde vhod při sledování filmů. Displej jinak nabízí zobrazovací technologii IPS, a nechybí ani označení Retina. To je příznačné ve vztahu k rozlišení, které činí 1136 × 640 pixelů. Jemnost činí 326 ppi. Displej by dále měl mít o 44% lepší sytost barev, vyšší jas, lepší čitelnost na přímém slunci, kvalitní pozorovací úhly a také vysokou odolnost vůči poškrábání.

Čtyřjádro se nekoná, přesto zase zrychlujeme!

V posledních týdnech, které předcházely dnešnímu představení, se spekulovalo, jaký procesor tento asi nejočekávanější telefon roku nabídne. Nakonec je to opravdu dvoujádrový čip s názvem Apple A6, nikoliv pouze vylepšená verze stávajícího čipu A5X.

„Ášestka“ je podle výrobce dvakrát rychlejší oproti předchozí verzi. Dvojnásobný je také výkon grafického čipu. Procesor je současně o 22 % menší a zároveň energeticky účinnější díky přesnější technologii výroby. Jeho výkon pomůže například při vykreslování různých náročných efektů při hraní her. Nový CPU údajně také zajistí až o 40% rychlejší odezvu dotykového displeje. Rozhodně velmi zajímavé bude porovnat jeho výkon například s novým, čtyřjádrovým SoC S4 Pro (Krait) od Qualcommu.

Fotograf jako z partesu

V oblasti mobilní fotografie Apple rok co rok přinese nějakou tu inovaci. Letošní iPhone bude mít snímač s rozlišením 8 megapixelů. Přítomnost autofocusu a diody je samozřejmostí. Nás zaujala spíše čočka složená celkem z pěti elementů, a také nový speciální fotografický procesor. Objektiv má světelnost f/2.4, což dnes již nenadchne – konkurence je již dále.

Fotoaparát iPhonu 5 by měl umět pořizovat výrazně kvalitnější snímky za zhoršených světelných podmínek. To, do jaké míry je toto jen marketing, se dozvíme, až se nám telefon dostane do ruky na otestování. Jisté ale je, že toto vylepšení je v poslední době u mnoha výrobců populárním vylepšením. Naposled se takto blýskla například Nokia se svými novými Lumiemi.

Co tedy ještě fotoaparát umí? Po dlouhodobých apelech uživatelů mezi jeho funkce výrobce konečně zahrnul možnost pořizování Panoramat. Ty budou zajímavé jednak technikou, jakou se budou pořizovat, a také výsledným rozlišením, které činí impozantních 28 Mpx.

Jako poslední u fotoaparátu zmíníme nahrávání videa. To je pořizováno ve Full HD (1080p) rozlišení rychlostí 30 fps. Přítomna je lepší stabilizace nežádoucích třesů a pohybů. Při nahrávání jistě oceníte i možnosti funkce ostření na obličeje a focení fotografií při samotném natáčení. Video nahrává i 720p kamerka na přední straně nad displejem. Jejím primárním úkolem jsou ale videohovory u Applu známé pod názvem Face Time, které budou nově možné provozovat skrze blíže nespecifikované mobiní sítě.

Menší konektor

iPhone 5 nemá premiérově jenom vyšší úhlopříčku displeje. Vůbec poprvé nabídne i menší konektor pro připojení nabíječky a příslušenství. Doposud Apple používal velký 30ti pinový, nyní však přešel kvůli úspoře místa na menší. Ten se nazývá Lightning, a je o celých 80 % menší než ten původní. Apple všechny spekulace ohledně staršího příslušenství uklidnil s tím, že bude nabízet příslušnou redukci.

Nová verze iOS 6

Hodně diskutovaným tématem je použití nové verze operačního systému iOS 6. Tu si v Cupretinu šetřili tak, aby se porvé objevila právě v iPhonu 5. Přináší spoustu inovací. Důležitou otázkou je určitě přizpůsobení aplikací novému displeji. Apple slíbil, že všechny nativní prográmky jeho vývojové oddělení přizpůsobí. Co ale aplikace od ostatních vývojářů třetích stran? Ty, které sám vývojář na nové rozlišení nepředělá, budou zkrátka normálně fungovat, ovšem navíc s černými pruhy na okrajích. Samotní vývojáři však údajně říkají, že přizpůsobení novému formátu není nijak složitá ani časově náročná věc.

TIP: iOS 6: dočkáme se už za několik dní

S vyšším rozlišením a úhlopříčkou displeje je spojena i jiná věc. Domácí obrazovka s ikonkami aplikací nově nabídne namísto 4 řádků rovnou 5. Na jedné obrazovku se tak toho vejde mnohem víc.

Mapy v režii Cupertina

V iOS 6 se nachází i nové mapy, jejichž autorem je samotný Apple. Končí tak éra iPhonů s vestavěnými mapamy od Googlu, přesně jak se očekávalo. Tim Cook se pochlubil, že mapy firmu přišly na celých 100 milionů amerických dolarů. A cože vlastně umí?

Mapy z hlediska funkcí v zásadě umí vše, co konkurence. Nechybí několik typů pohledů od normálního až po satelitní včetně vyrenderovaných 3D budov. Zobrazují se samozřejmě různá místa jako restaurace, kavárny a také silnice. Součástí je i plnohodnotná turn by turn navigace s hlasovými pokyny.

Vylepšení se dočkal i webový prohlížeč Safari. Ten nově dokáže zobrazit stránku v plném zobrazení (full screen), podobně, jako to už dlouho svedou i desktopové prohlížeče. Stačí klepnout na šipku směřující v rozích. Vzhledem k tomu, že toto umí i mobilní Chrome od Googlu, asi moc nepřekvapuje, že Safari bude podporovat sdílení z telefonu do PC a obráceně. Funkce má příznačný název iCloud Tabs.

Dobrou zprávou je, že na iOS 6 budou aktualizovány iPhone 3GS, 4, 4S, nový iPad, iPad 2 a iPod touch.

Prezentační video

LTE a nano SIM

Ještě se musíme zmínit o datové konektivitě. iPhone 5 zvládne sítě druhé a třetí generace v těch nejvyšších specifikacích. Nově ale nabídne i LTE s rychlostí 100 Mb/s, což bude využito zejména v USA a některých asijských státech. Baterie o zatím neznámé kapacitě, která je ale vyšší, než u předchozího iPhonu 4S, vydrží údajně až 8 hodin 3G nebo LTE hovoru, či prohlížení webu. Hranice 10 hodin pak dosáhnete při připojení na WiFi (802.11 a/b/g/n). Každopádně Apple slibuje o poznání lepší výdrž, než u iPhonu 4S, který na tom v tomto ohledu nebyl nijak výrazně dobře.

Novinkou je také menší verze SIM karty – nano SIM. Opět tak budete muset měnit SIM karty ze současné micro SIM.

V ČR do konce září

Na závěr přichází čas na cenu a dostupnost. iPhone 5 se bude prodávat od 21. září na hlavních trzích jako je USA, Kanada, Velká Británie, Německo a Japonsko. Druhá vlna bude následovat za týden, tedy 28. září, a její součástí bude k našemu potěšení i Česká republika. V podání Applu je to vůbec nejrychlejší doba od představení po uvedení přístroje na trh.

Nový iPhone 5 na živých fotografiích

Do prosince chce Apple iPhone 5 uvést na stovce světových trhů, kde bude mimo volný prodej dostupný také u 240 mobilních operátorů. Působivé, co myslíte? V prodeji budou dvě barevné varianty, a to černá a bílá. Ceny jsou 199 dolarů za 16 GB, 299 dolarů za 32 GB a 399 dolarů za 64GB paměťovou verzi. O cenách v ČR vás budeme informovat hned, jak budou zveřejněny.

Čtěte: Apple iPhone 5: přibližná cena a dostupnost v ČR

Revoluce? Nikoliv

Ačkoliv jsme uvedli celou řadu změn a vylepšení, ve skutečnosti Apple vůbec poprvé nic převratného nebo revolučního nepřinesl. Chybí zřejmě technologie NFC nebo bezdrátové dobíjení. Celkově iPhone 5 oproti modelu 4S přinesl v podstatě jen větší displej a lepší výkon. Řadě uživatelů to bude pro přechod stačit, ale celkově se od Applu čekalo více a vzhledem k tomu, že byl Apple považován vždy za inovátora, může být nijak inovativní iPhone 5, pro mnohé spíše zklamáním. Nad tímto problémem jsme se zamysleli i v našem komentáři. Co na tento názor říkáte vy?

Co na nový iPhone 5 říkáte? Plánujete si jej pořídit? Podělte se o váš názor v diskuzi pod článkem!

Technické parametry Apple iPhone 5

Kompletní specifikace
Konstrukce123,8 × 58,6 × 7,6 mm, 112 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A6, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP3
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 10
Akumulátor1 440 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2012,
Diskuze ke článku
Wasted
Lidi nic proti ale tenhle mobil uz je totalne predrazenej na to ze se vyrabi v cine
R1S0
k dnesku a applu staci iba jedine.... http://www.mostlyuseless.info/image/2008.jpeg
Kneblis
Apple se nesmíří s tím, že nemůže sahat konkurenci ani po kotníky a proto zase v blízké době čekám řádné vylepšení né přístroje, ale v žalobách proti patentům a zákazu prodeje konkurenčních přístrojů.
Děkuji ale nechci. Začal bych přemýšlet kdyby cenovka začínala na nějakých 9900,- Kč.
Krištof
jen si dovolím upozornit na překlep "iPhone ř" a chybičku "iPhone šesté generace" :) jinak díky za článek

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze